Pavla pracovala v oděvním průmyslu a táhla káru své malé firmičky. Osudné pro ni byly dvě nehody v rozmezí dvou měsíců. Utrpěla přitom i úraz hlavy. „Nejprve jsem upadla na lyžích v Krkonoších. Dva měsíce poté jsem měla autonehodu,“ říká žena.

Jako asistentka je Pavla k ruce všem klientům Klubu vozíčkářů Petýrkova.
Autor: Robert Klejch

Půlroční izolace

Poté, co se dostala po druhé nehodě z nemocnice, byla půl roku izolována doma od okolního světa. „Začaly potíže s motorikou, zrakem, chůzí, pamětí. K tomu se přidaly i psychické problémy,“ říká Pavla. V té době se o ni starali rodiče, zatímco její kamarádka pomohla s »likvidací« firmy, na kterou neměla ani pomyšlení. Z podnikatelky se během krátké doby stala zdravotně handicapovanou ženou!

Nový smysl

Když se dostala z nejhoršího, chtěla se znovu zapojit do pracovního procesu. „Nejprve nějaké brigády. Zajímala jsem se o psychologii a neurologii, abych pochopila, co se mi stalo. A tak jsem začala pomáhat v centru denních aktivit v organizaci pomáhající lidem s duševním onemocněním,“ popisuje. Nový smysl života tak našla v sociálních službách. „A pak jsem se díky organizaci Fosa dostala do Klubu vozíčkářů v Petýrkově ulici. Od roku 2014 tam pracuji naplno,“ říká Pavla. Více než půlka zaměstnanců KVP jsou osoby se zdravotním postižením a organizace je tak zaměstnavatelem na chráněném trhu práce.

Pravá ruka klientů

Pavla je asistentkou v přímé péči v organizaci Klub vozíčkářů Petýrkova. „Sice se ze svých zdravotních potíží dostávám doteď, ale v práci osobní asistentky mi to nebrání,“ říká Pavla. Každý den dochází do bezbariérového domu na okraji Prahy, kde jsou všichni klienti pohromadě.

„Pomáhám lidem s běžnými činnostmi. Třeba když začne nový den, tak aby mohli jít do práce, nebo být doma a dělat své koníčky a žít normálně,“ vysvětluje s tím, že jde například o ranní hygienu. Lidé pak mají zájem i o další pomoc v průběhu dne. Například doprovod na nákup nebo k lékaři. „Jsem jejich pravá ruka. Pomáhám s tím, s čím nejsou schopni se sami vypořádat,“ vysvětluje.

Nutný je i odstup

Pavla nemá na starost jen určité klienty. S kolegy se stará střídavě o všechny, kteří v domě bydlí a chtějí využívat službu osobní asistence. To i proto, aby se nepotkávali stále stejní lidé. „Všichni se tu dobře známe. Je to osobnější než třeba někde v nemocnici. Ale samozřejmě je nutné zachovávat si trochu odstup, protože je to fyzicky i psychicky náročná práce,“ říká Pavla.

Jaké je poslání osobní asistence?

Organizace chce umožnit lidem s tělesným postižením v Praze 11 samostatný život. Míra podpory, kterou potřebují, je různá. Zajišťování služby má klientům kompenzovat jen to, co mají lidé bez tělesného postižení přirozeně – funkční nohy nebo ruce. Zároveň je potřebné, aby si uživatelé o průběhu pomoci rozhodovali sami a mohli si tak určit, jak chtějí žít.

Pavle pomohla organizace Klub vozíčkářů Petýrkova (KVP), které se Blesk věnuje v projektu Srdce pro vás po celý květen.
Autor: Robert Klejch

Najde si i pozitiva

Přestože se Pavle otočil život naruby, nestěžuje si. Najde si na neštěstí i pozitiva. „To, co se mi stalo, beru jako dar. Přineslo mi to duchovní obohacení a uvědomění v jiných oblastech života. Se svými neduhy si vždy nějak poradím,“ má jasno asistentka.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace lidem na vozíku pomáhat, potřebuje na svoji činnost každý rok více než pět milionů korun. Pomáhají jí i dárci, ke kterým se můžete připojit. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na číslo účtu: 68932111/0100 Jak dále můžete pomoci, najdete i na stránkách www.kvp.cz/podpora

Kontakt: Klub vozíčkářů Petýrkova o.p.s. Adresa: Petýrkova 1953/24, Praha 4, 148 00 Telefon: 727 821 669 (ředitel Tomáš Drábek) E-mail: info@kvp.cz Web: www.kvp.cz IČO: 452 456 06

 

Fotogalerie
3 fotografie