Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zemanem omilostněný Balák rezignuje. A šéf Správy Pražského hradu dostal nečekaně padáka

Aktualizováno -
20. října 2022
19:27
Autor: ČTK, jko, simao - 
20. října 2022
17:29

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu uložil peněžitý trest a dvouletý zákaz činnosti, rezignaci podal 14. října. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mynář dnes také odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Iva Velíška. Ten Deníku N uvedl, že mu důvod odvolání nesdělili.

„Nad rámec poskytnuté informace nebudu poskytovat žádné sdělení,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček ke konci Miloše Baláka. Změn se však „urodilo“ více.

Baláka soudili

Balák se musel před soudem zpovídat z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Soud ho poslal pravomocně na tři roky do vězení, prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal.

Další soud pak Baláka odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870 000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Kancléř Vratislav Mynář dnes také odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Iva Velíška. Výkonem funkce dočasně pověřil ředitele administrativní sekce Pražského hradu Jana Nováka. Na obě místa bude vyhlášeno výběrové řízení, dodal mluvčí.

Velíška odvolal Mynář bez upozornění

Velíšek na Pražský hrad nastoupil v únoru 2004, ředitelem Správy Pražského hradu (SPH) byl od roku 2005, kdy jej výkonem funkce pověřil tehdejší prezident Václav Klaus.

SPH je příspěvkovou organizací, kterou zřizuje Kancelář prezidenta republiky. Kromě areálu Pražského hradu se stará také o lánský zámek. V popisu práce tak má mimo jiné i péči o hradní a lánské památky.

Velíšek serveru Deník N řekl, že mu důvod odvolání Mynář nesdělil. „Nevím, že bych něco provedl, ani mi nebylo nic konkrétně sděleno,“ dodal. O odvolání nebyl předem informován, řekl serveru.

Novák bez prověrky na stupni důvěrné či tajné

Novák působil na Pražském hradě za všech tří českých prezidentů. Od roku 2015 je ředitelem administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky. Později byl pověřen také řízením bezpečnostního odboru Pražského hradu.

Média informovala, že není držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné, tajné nebo přísně tajné, které uděluje Národní bezpečnostní úřad. K dispozici má prověření na stupeň vyhrazené. V minulosti pracoval také jako vedoucí Úřadu vlády, náměstek ředitele Národního bezpečnostního úřadu nebo vedl prezidentskou kampaň Jana Fischera.

Video  Zeman v Lánské oboře otevřel novou lávku. Šéf Lesní správy Lány upozornil na známé prase.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 21. října 2022 16:20 )

Miloš připravuje vládě jedno velké překvapení...Ne, amnestie Babišovi to nebude... Andrej bude soudy zaměstnávat ještě v roce 2030!! A to i přes to, že už budou mít přepracovaní soudci v průměru půlmilionové platy.. Chudák Bradáčovou a spol šikanovaný Šaroch...

54231 ( 20. října 2022 19:04 )

Už bylo načase.
A ten na tom vozíku,by mel podržet partu a jít taky.

verka1 ( 20. října 2022 18:53 )

Zeman bude také končit. Nový prezident by Baláka propustil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa