Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zkapalněný plyn z Nizozemska: Jak Česku pomůže? Významně ovlivní závislost na Rusku

Aktualizováno -
19. července 2022
14:09
Autor: ČTK, Mii - 
19. července 2022
08:21

Plyn z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku prodlouží spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce. Zásobníky plynu v ČR jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak ČR vydržela zřejmě až do března. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Stát nyní musí získat LNG, které zatím nemá zajištěné.

Nizozemský velvyslanec v ČR Daan Huisinga 7. července uvedl, že Česká republika získala kapacitu na tři miliardy metrů krychlových plynu. O tom, že stát získal kapacitu v LNG terminálech v Nizozemsku, informoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v polovině června. Kapacitu stát získal v soutěži prostřednictvím společnosti ČEZ.

„Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost. Ve spolupráci se skupinou ČEZ jsme získali část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku. Tento krok nám pomůže zajistit dostatek plynu pro naše občany i firmy a snížit energetickou závislost na Rusku,“ napsal v červnu Síkela.

„Díky skupině ČEZ se nám podařilo zajistit přepravní trasy, kterými ten plyn dopravíme do Česka (...) Děláme všechno proto, abychom nasmlouvanou kapacitu v tomto terminálu využili,“ uvedl dnes ministr na tiskové konferenci. Podle něj se podaří ještě během nadcházející topné sezony přepravit do ČR až 1,5 miliardy metrů krychlových.

Síkela také uvedl, že plyn v zásobnících plynu v Česku pokryje spotřebu zhruba do ledna, plyn z LNG terminálů v Nizozemsku pokryje až další dva měsíce. Obecně má Česko suroviny zatím dostatek, ujistil ministr. 

Cenu Síkela ani šéf ČEZ prozradit nechtěli, Beneš však naznačil, že pronájem kapacity bude stát v řádu desítek milionů euro ročně. 

Spuštění zhruba od poloviny září

Terminál v nizozemském Eemshavenu se bude skládat ze dvou plovoucích skladovacích jednotek zpětného zplynování. Vedle ČEZ ho budou využívat i další firmy, například Shell. Plyn je zkapalňován po vytěžení, aby mohl být díky až 600krát menšímu objemu snadněji dopravován pomocí tankerů. Podle Beneše představují tři miliardy metrů krychlových plynu 30 tankerů.

ČEZ nyní jedná s různými dodavateli LNG tak, aby zajistila co nejvíce zkapalněného zemního plynu na nadcházející topnou sezonu. Počítá se s tím, že terminál se začne používat hned po jeho spuštění, tedy zhruba v polovině září.

„Evropa se aktuálně snaží zvýšit možnosti dovozu plynu ze států mimo Rusko. Budují se tak nové LNG terminály, které budou schopny přijímat plyn ze zámoří. O LNG je teď logicky velký zájem a Česko, které nemá moře, si pro potřeby energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro své občany a podniky potřebuje zabezpečit kapacitu v některém z přímořských států. A to se nám nyní ve spolupráci se skupinou ČEZ povedlo,“ uvedl Síkela.

Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 21. července 2022 22:32 )

Jak říkám­.."n­eoče­kávej­". Pokud si myslíš, že disktující budou odpovídat tak, jak "očekáváš", tak to máš smůlu...A kdo koho volil...to ti tady může každý navykládat cokoliv a jak bys tomu mohl věřit? Fakt ti stačí, když někdo napíše že volil slepenec i když to nebude pravda, ale ty budeš spokojený? Fakt?

jajas ( 21. července 2022 22:27 )

Vnučka o tom nemá ani ponětí ty mudrlante, to jen já budu mít "trauma". Ale určitě to přežiju.....

horaIysa ( 21. července 2022 17:28 )

Tady s tebou souhlasím.

horaIysa ( 21. července 2022 17:25 )

Neočekával jsem, že se svěří, to se pleteš. Očekával jsem jednoduchou odpověď, jak jsem psal. To může být cokoli. Třeba jak jsem uvedl, nikoho, nebo taky třeba nic ti po tom není. Jen odpověď. Nebo diskuze je podle tebe o vkládání leckdy bezduchých příspěvků bez očekávání reakce jiných? Diskuze od slova diskutovat by měla být založena na vzájemné komunikaci, ke které patří i kladení otázek a odpovědí na ně. Jinak je to jen demagogický kroužek, kde si každý razí svá, leckdy bizární dogmata o kterých nehodlá diskutovat.

horaIysa ( 21. července 2022 17:18 )

Teď jsi mi to nandal . Jen sis trochu popletl jména a role. Chudý lempl jsi v tomto vlákně ty, ne já. Už se s tím smiř. A pozdravuj svoje tepelné čerpadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa