Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Fialu tepal poslanec ANO kvůli Deštníku proti drahotě: Nesedíme se založenýma rukama, bránil se premiér

Autor: ČTK, for - 
2. června 2022
17:55

Premiér Petr Fiala (ODS) a poslanec opozičního hnutí ANO Martin Kukla se při dnešních sněmovních interpelacích střetli kvůli vládním opatřením a pomoci lidem v souvislosti se současným zdražováním. Kukla zpochybňoval Deštník proti drahotě, což je vládní web, který shrnuje podpory jednotlivým skupinám obyvatel. Fiala trval na tom, že kroky kabinetu lidem pomoct mohou. Dodal také, že stát letos získá z dividendy ČEZ 16,6 mld. Kč a dá je na pomoc občanům.

„Lidé jsou po krk v rybníku a vy jim nabízíte deštník, aby nezmokli,“ prohlásil Kukla. Připomněl razantní růst cen energií nebo zvyšování úrokových sazeb u hypoték. Fiala opáčil, že by se neměl „deštníku“ vysmívat. Lidé by se podle něho měli podívat, co konkrétně jim může pomoci.

Ministerský předseda poukazoval například na to, že na příspěvek na bydlení mají nárok další stovky tisíc domácností. V dubnu stát vyplatil na těchto podporách podle něho 697 milionů korun pro 165.000 domácností, průměrná výše tedy činila zhruba 4200 korun. „Tak to mně, prosím, neříkejte, že to není podstatné,“ řekl Fiala.

Kukla potom dával za příklad Německo, kde díky vládním úlevám zlevnily pohonné hmoty. Fiala ale podotkl, že benzin i nafta jsou tam dražší než v Česku. „Nesedíme se založenýma rukama. U nafty jsme spotřební daň snížili na nejnižší možnou hranici, kterou povoluje Evropská unie,“ řekl. „Ovlivňujeme všechno, co je v naší moci, abychom tu cenu udrželi dole,“ dodal.

Miliardy od ČEZ na pomoc lidem?

Premiér později také uvedl, že stát by měl letos z dividendy ČEZ získat celkem 16,6 miliardy korun, se kterými již počítá ve státním rozpočtu. A peníze by podle něj měly přijít právě na pomoc občanům. 

Odhadl, že v příštím roce by mohl být příjem z dividendy pro státní rozpočet ještě vyšší, a to přes 25 miliard korun. Fiala podotkl, že stát není jediným akcionářem, což státu zužuje možnosti, jak chování ČEZ ovlivňovat, protože je nutné respektovat zájmy menšinových akcionářů. „Některé navrhované postupy by vedly k arbitrážím a problémům,“ poznamenal.

Video  Fiala představil deštník proti drahotě. Vláda chce lidem ukázat, kdy a jak žádat o pomoc kvůli zdražování  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 9. června 2022 17:46 )

pindal ( 7. června 2022 21:01 )

Říkám si,díky za Fialovu vládu.Je to takový dnešní Jidáš.Díky němu by se mohla situace v Česku pohnout ku předu.V podstatě je to hrdina,kdo jiný by vzal na sebe tu zodpovědnost?Asi je k tomu předurčený.

hejhej ( 7. června 2022 16:12 )

Fialova Žebrota:

e.lesanova ( 4. června 2022 15:01 )

Bohužel, Fiala je z oněch rétorů, u kterých buď usnete nebo na konci vůbec nevíte o čem celou dobu a mácháním rukou žvanil...Někdo mu vyrobí paskvil na problémy ČR a žvanil to odpapouškuje aniž je schopen pobrat, že je to častěji kardinální nesmysl a ne řešení věci. Trapný patolízal Bruselu, lokaj USA a poskok Zelenského

sarina ( 4. června 2022 09:01 )

TAK UŽ JE TO TADY už se proti slepené demonstruje a požadují JEJICH DEMISI, nebude dlouho trvat a bude nespokojených přibývat, když přijde ta pravá DRAHOTA která ČR čeká, hlavně že jsou spokojeni Ua se zbraněmi i jak se jim tu žije!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa