Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdražování v Česku: Detaily Fialova Deštníku proti drahotě. „Krutý žert,“ rýpl si Havlíček

  • Autor: Jakub Tomek - 
    14. 5. 2022
    05:00

    Jak se zorientovat v sociálních dávkách, kterými chce stát pomoci lidem potýkajícím se s rekordním zdražováním? Vláda se vytasila s projektem Deštník proti drahotě. Web, který kabinet Petra Fialy (57, ODS) spustil, je rozdělen na 6 odvětví a každý by si tam tak měl najít, na jakou pomoc má nárok.

  • 1.Šest cílových skupin

    Ministři web www.destnikprotidrahote.cz představili ve středu večer po jednání kabinetu. „Je to rozděleno podle cílových skupin, aby pro občany bylo jednoduché se v jednotlivých formách pomoci zorientovat,“ pochlubil se novinkou Fiala.

    V každé rubrice jsou odkazy na formuláře a další návody, jak postupovat v různých typech vládní pomoci. Jde například o příspěvky na dítě, podporu bydlení, energie či příspěvky důchodcům. Blesk se za vás podíval na to nejdůležitější.

    Kritika od opozice i Středuly

    Do vládního deštníku se přitom rychle pustila opozice. „Vládní deštník proti drahotě? Krutý žert. 30 % domácností míří do chudoby, firmy drtí vysoké vstupy a kabinet představí webový rozcestník z 90. let, kde po odkliknutí zjistíme, co nedostaneme,“ uvedl na Twitteru bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

    Přidávají se k němu i další členové hnutí. „Vládní deštník proti drahotě mi připomíná chlapíka, co zabalil starý gril do pěkné krabice a zkusil ho prodat přes internet jako nový. Prý se nakonec vždycky najde někdo, kdo to koupí. Tož uvidíme,“ vzkázal někdejší šéf Sněmovny Radek Vondráček.

    Ke kritice však sáhl i odborář a šéf ČMKOS Josef Středula. „Blíží se hurikán a vláda Petra Fialy nabízí jako ochranu deštník. Navíc vylhaný!“ tvrdí možný prezidentský kandidát.

  • 2.Pro rodiny s dětmi

    Jednorázový příspěvek 5000 Kč za každé dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun hrubého ročně. Dávku by za každé dítě do 18 let mohla vláda posílat lidem už v červenci. Původně se počítalo se srpnem. „Rád bych, abychom stihli legislativní proces do půli června, abychom první platby mohli posílat v polovině července,“ uvedl k tomu ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

    Zvýšení maximální výše čerpání rodičovské o 3 tisíce Kč měsíčně na 13 000 Kč.

    Plán vlády podpořit zkrácené a flexibilní úvazky, po kterých je poptávka mezi rodiči malých dětí. I tento návrh ale ještě musí projít zákonodárným procesem. Informace a formuláře žádostí na: www.uradprace.cz, www.energetickyprispevek.cz

    Video  Jurečka v Blesku o příspěvcích, mzdách i uprchlících. Podrží vláda lidi v krizi?  - Pavlína Horáková, Elmer Carvalho
    Video se připravuje ...

  • 3.Pro pohonné hmoty

    Zrušení povinného přimíchávání bioložky do pohonných hmot.

    Snížení spotřební daně z nafty a benzinu o 1,50 Kč na litr od 1. června do 30. září.

    Zrušena silniční daň pro vozidla do 12 tun.

    • Odložení platby DPH do konce října pro autodopravce.

  • 4.Pro ohrožené skupiny

    Zvýšení existenčního minima o 10 procent.

    Víc lidí dosáhne na dávky v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti nebo příspěvek při pěstounství.

    • Novinkou, která je ještě ve vládních plenkách, by mohla být například i pomoc s drahými energiemi pro nejchudší. Informace a formuláře žádostí najdete na: www.uradprace.cz, www.mpsv.cz

    Tiskovka po jednání vlády, na které Petr Fiala představil Deštník proti drahotě. (11. 5. 2022) Tiskovka po jednání vlády, na které Petr Fiala představil Deštník proti drahotě. (11. 5. 2022) | Úřad vlády ČR

  • 5.Pro seniory

    Podle zákona se vzhledem k rapidní inflaci musí zvednout důchody. Letos to bude celkem třikrát. V červnu se v průměru zvednou o 1017 Kč, v září nejspíše o 700 Kč.

    • Pro více lidí je kvůli drahým energiím dosažitelný příspěvek na bydlení.

    Speciální příspěvek na mobilitu a zvláštní pomůcky do 24 tisíc Kč pro ty, kdo mají nižší příjem než osminásobek životního minima jednotlivce nebo společně posuzovaných osob (např. rodiče a nezletilé děti, manželé, další osoby, které společně užívají byt). Informace a formuláře žádostí na: www. energetickyprispevek.cz, www.uradprace.cz

  • 6.Pro bydlení

    Zvýšení příspěvku na bydlení a rozšíření na další stovky tisíc domácností. Příklad: Rodina 2 dospělí + 2 děti (5 a 8 let), kde je příjem obou rodičů ve výši minimální mzdy plus přídavku na děti celkem 32 340 Kč, normativní náklady na bydlení činí 15 606 Kč. Výše příspěvku na bydlení bude při splnění podmínek 5298 Kč.

    • Rozšíření příspěvku na bydlení například i pro podnájemníky.

    Příspěvek 3000 Kč za měsíc na ubytovanou osobu z Ukrajiny. Informace a formuláře žádostí na: www.mpsv.cz, www.uradprace.cz

  • 7.Pro podnikatele a firmy

    • Pro OSVČ a malé a střední podniky je připraven program Záruka, který připravila Národní rozvojová banka. Více na www.nrb.cz v sekci Podnikatelé.

    Video  Fiala představil Deštník proti drahotě. Vláda chce lidem ukázat, kdy a jak žádat o pomoc kvůli zdražování.  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

     

     

Uživatel_5323235 ( 18. října 2022 15:22 )

Víte proč Jurečka na děti tolik peněz proto aby se na něho dostalo má 5 děti jako kraliku

sarina ( 17. května 2022 09:11 )

Neřekla bych, proč mi odpovídá k příspěvku na tekylu Levsalonu a na Lvasalonu odpovídá tekyla, když to jsou 2 různé nicky? odpověď: protože těch nicků jedné osoby je hafo.

tekyIa ( 17. května 2022 08:38 )

Zase záchvat paranoi?

sarina ( 16. května 2022 10:06 )

zase v jiném? pro mě jsi pořád jeden s MNOHA NICKAMA aby ses NEOKOUKAL a aby to vypadalo že tu nejsi pořád!!!

Levsalonu ( 16. května 2022 09:31 )

Buresova uderka se zase cini. A Havlicek by mel drzet pysky pevne semknute, i on ma na dnesni mizerii nemalou zasluhu.
Sralina: co to je “ moucha v mori”? Nepopiras sice, ze Bures je obtizny hmyz, ale “ moucha v mori”? Hahaha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa