Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Obce v šoku u odškodného za Vrbětice: Polčák žádal miliony za právní pomoc, odměny se zřekne

Aktualizováno -
21. března 2022
13:16
Autor: ČTK, for - 
21. března 2022
10:30

Místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák žádal údajně od čtyř obcí celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích, uvádí Seznam Zprávy. Výši odměny podle serveru obce neznaly předem a někteří místní politici se domnívali, že pomoc je bezplatná. Polčák je přesvědčený, že odměna nevybočovala z oficiálních advokátních tarifů a na twitteru se ostře bránil - vše prý bylo řádně nasmlouvané. Polčák se chce proti článku bránit a patrně se zřekne odměny za právní pomoc. Se starosty se dohodl, že uhrazena bude jen práce jeho kolegů.  

Dva muniční sklady u Vrbětic na Zlínsku explodovaly v roce 2014. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Stát obcím v okolí Vrbětic a jejich obyvatelům umožnil zákonem získat odškodné.

„Mysleli jsme, že to dělá zadarmo“

Polčák chce nyní po čtyřech obcích, které dohromady získaly 310 milionů korun, aby mu vyplatily 2,5 procenta ze získané částky, uvádí Seznam Zprávy. Celkem by to bylo 7,75 milionu Kč.

Starostové obcí se zastupováním Polčákovou advokátní kanceláří podle serveru souhlasili, aniž by výši odměny předem znali. S Polčákem totiž tehdy nesepsali smlouvu. Žádost o vyplacení odměny jim advokát předložil až v minulých dnech.

Ve Vlachovicích, které získaly odškodnění 116,5 milionu Kč, hlasovali zastupitelé o smlouvě s Polčákem minulé pondělí. Schválený dokument přiznává advokátovi za jeho služby 2,9 milionu Kč. Opoziční zastupitelé se přitom domnívali, že Polčák pracuje pro obec zadarmo, aby pomohl dobré věci, uvádí Seznam Zprávy.

Polčák se brání smlouvou i malým podílem

Polčák na článek zareagoval na twitteru a důrazně se proti němu ohradil. Brání se mimo jiné tím, že vše bylo řádně nasmlouvané a že se proti článku bude i s ostatními starosty bránit. 

„Sám jsem byl starosty obcí osloven, abych jim pomohl. Jasně jsem jim dopředu sdělil, za jakých podmínek bych do spolupráce šel – mj. jsme se domluvili, že pokud se nám nic vymoci nepodaří, odměn nebude žádná, a pokd ano, odměna bude podílem na úspěchu.  Vše bylo od počátku řádně zasmluvněno,“ uvádí nyní Polčák, podle kterého podíl 2,5 % navrhli sami starostové. 

Místopředseda koaličního STAN také uvádí, že jeho odměna bude velice malá a většinafinancí půjde na práci těch, kdo se na úspěšném zastupování obce podíleli.  „Uzavřel jsem s nimi řádnou smlouvu, s vědomím, že půjde o stovky hodin práce pro mnoho lidí. Díky práci mojí a mých kolegů se několik obcí a stovky občanů domohlo spravedlnosti. Mnohá vyjádření v článku neodpovídají skutečnosti a budu se proti nim bránit,“ hřímá na sociální síti. 

Se starosty obcí v okolí vrbětického areálu uzavřel „řádnou smlouvu, s vědomím, že půjde o stovky hodin práce pro mnoho lidí“.

Na twitteru později zveřejnil prohlášení starostů obcí Vlachovice, Lipová, Haluzice a Bohuslavice nad Vláří, kteří odmítli interpretaci jejich dohody v článku Seznam Zprávy.

Odměnu pro Polčáka, kterou sami v uplynulých týdnech navrhli, označili za férovou a odpovídající. „Stojíme za tím, že rozsáhlá pomoc jeho a jeho spolupracovníků, stejně jako odborná erudice, nám pomohly po mnoha neúspěšných letech získat pro naše obce a občany stovky milionů korun,“ napsali starostové čtyř obcí ve společném prohlášení.

Kalousek: Šokující nehoráznost

Polčáka kritizovala zlínská senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD), která se loni na jednáních o odškodnění podílela. „Já myslela, že to pro ně dělá zadarmo. A už vůbec by mě nenapadlo, že za miliony,“ řekla Seznam Zprávám.

„Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy STAN šokující nehoráznost. Kdyby obcím pomohl ty peníze vysoudit - dobrá. Ale chtít provizi za prosazení zákona je nemravnost, kterou si žádný politik nemůže dovolit. Na místě těch starostů bych mu nedal nic,“ uvedl na Twitteru exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Volby do Evropského parlamentu 2019: Místopředseda STAN Stanislav Polčák hovoří o výsledcích. Volby do Evropského parlamentu 2019: Místopředseda STAN Stanislav Polčák hovoří o výsledcích. | Blesk - Tonda Tran

Polčák je přesvědčen, že jeho požadavek na odměnu z vymoženého odškodnění je oprávněný, protože prací pro obce strávil stovky hodin on i jeho kolegové z advokátní kanceláře.

Výše odměny podle něj nevybočuje z oficiálních tarifů, které advokát smí účtovat klientovi, naopak je podstatně nižší. „Kdybych na začátku řekl, ať mi dají deset procent, tak by mi prostě dali deset procent,“ uvedl. Potvrdit, že se jedná o 2,5 procenta z vymoženého odškodnění, však nechtěl.

„Trváme na tom, co jsme napsali, tedy že na začátku nebyla písemná smlouva. Sami starostové nám potvrdili, že se o výši provize baví s panem Polčákem až v posledních dnech a týdnech. Ostatně sám europoslanec ve své první reakci mimo jiné uvedl: 'Nechtěl jsem se hned na začátku vymezit, že tam fláknu nějakou odměnu',“ reagoval pro ČTK šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Ve Vlachovicích, které získaly odškodnění 116,5 milionu Kč, hlasovali zastupitelé o smlouvě s Polčákem minulé pondělí. Schválený dokument přiznává advokátovi za jeho služby 2,9 milionu Kč.

Ve Slavičíně, kde se europoslanec Polčák narodil, dalo vedení města naúčtovanou odměnu posoudit právníkovi. Starosta obce Tomáš Chmela (Probudíme Slavičín) serveru řekl, že na začátku spolupráce neměl Polčák provizi jasně dohodnutou. „O částkách je řeč až teď,“ uvedl Chmela.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uivatel_5114505 ( 24. března 2022 09:49 )

Typické pro člena STAN. Nestačí mu že má jako europoslanec 175 000,- Kč měsíčně. Chudák, měli by se valašské obce na něho složit.

denisz ( 21. března 2022 22:42 )

Veřejný činitel, podivný podnikatel, Polčák (STAN)si chtěl v rámci své funkce europoslance s platem 175 tis. měsíčně ještě přijít na necelých 8 milionů Kč. Starostové se správně domnívali, že to činní v zastoupení státu pro ně zdarma a odmítli platit. Odškodnění obcím bylo přiznáno snad na základě usnesení vlády, ne zásluhou jeho právní kanceláře. Jen státní zákon prosazovali. Pozor na podobné šibalské politiky, kteří vám budou vnucovat pomoc. Práci pro občany se nezdržují.

nemocna ( 21. března 2022 16:29 )

Nikdo nepracuje zadarmo to moc dobře věděli můžou být rádi že jim vše zařídil a postaral se o odškodnění nemuseli bez něj dostat nic nebo minimum, at drží hu.. a navalí co mu patří ještě by mu měli být vděční a děkovat kolik dostali i když nevím za co? žádný dům v obcích poškozen nebyl žádný obyvatel z výbuchu zraněn nebyl

klara23_ ( 21. března 2022 14:29 )

Takle se ztrácí kredit..mládenci ze STAN a se smradlavými penízky to není poprvé, copak nám zase Rakušan bude vysvětlovat..?? Fakt nestydata buz*a ten pan europoslanec.

e.lesanova ( 21. března 2022 13:24 )

Europoslanec a ze STAN...víc netřeba ani dodávat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa