Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzdají Piráti vládní angažmá? Michálek zmínil povyk ve straně, hlasovaly tři čtvrtiny členů

Aktualizováno -
13. listopadu 2021
18:26
Autor: ČTK, simao - 
11. listopadu 2021
18:24

Piráti hlasují o tom, zda skutečně půjdou do vznikající vlády Petra Fialy (ODS). Nalomit jejich vůli mohla i středeční Sněmovna, kdy to zprvu vypadalo nedobře s ambicemi Olgy Richterové stát se místopředsedkyní Sněmovny. Do tohoto křesla usedla až po 2. kole hlasování. Novinkou je i to, že Jakub Michálek již nechce být ministrem pro legislativu.

Pozice Pirátů s ohledem na dění kolem vznikající vlády není zcela jasná. Drží se společného koaličního postupu po volbách se STAN, pachuť z toho, že mají jen 4 poslance kvůli kroužkování, však přetrvává. Na pirátském fóru se tak objevují od voleb i hlasy, že by měli Piráti skončit v opozici. Zda se tak nakonec nestane, spekulovali i někteří poslanci přímo u pultíku během ustavující schůze Sněmovny.

Hlasování o ratifikaci koaliční smlouvy mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty a Starosty a nezávislými (STAN) se do sobotních 18:00 zúčastnily již téměř tři čtvrtiny členů Pirátů. Odevzdat hlas v on-line anketě mohou do pondělního večera, výsledky budou poté zveřejněny nejdříve ve 23:15. Zatím hlasovalo 867 Pirátů. Celkově může hlasovat 1193 lidí. 

Bartoš: Výsledek bude závazný

„Výsledky budou oznámeny v pondělí večer. Ke schválení vládní účasti je třeba 60 % hlasů bez ohledu na počet hlasujících a výsledek bude závazný. V uplynulých týdnech jsme v rámci koaličních jednání udělali maximum, abychom propsali naše programové priority do programového prohlášení vznikající vlády. Chceme, aby budoucnost naší země nebrzdily osobní a obchodní zájmy oligarchů a kmotrů, abychom se díky systémovým změnám vymanili z atmosféry korupce, trvajícího deficitu právního státu, ekonomické či covidové krize,“ vzkázal na facebooku předseda Ivan Bartoš.

„Věřím, že jsme naši práci odvedli nejlépe, jak jsme mohli. Nyní je na našich členech, aby vyjednané podmínky ve smlouvách ratifikovali a rozhodli, zda se budou Piráti v příštích čtyřech letech podílet na vládě této země,“ dodal.

Zádrhel u Richterové

Spekulace o dalším pirátském postupu zesílily poté, co Olga Richterová (Piráti) neprošla jako jediná kandidátka Spolu a PirSTAN prvním kolem volby místopředsedů Sněmovny. 95 hlasů na zvolení v 1. kole nestačilo, zapotřebí bylo o tři více.

„Zdá se, že zatímco pro ty ostatní koaliční kandidáty dokázala nastupující pětikoalice zmobilizovat minimálně 100 svých poslanců, tak pět koaličních poslanců paní Richterovou nevolilo. Teď bude určitě velikánský tlak na ty koaliční poslance, ať dodrží dohodu a ať paní Richterová ty hlasy dostane. Pokud by je nedostala, tak to samozřejmě může nejenom zasít nedůvěru mezi koaliční strany, ale mohou si to po svém vyhodnotit i Piráti, kteří stále ještě průběžně rozhodují na svém internetovém fóru o vstupu Pirátů do Fialovy vlády, a klidně by se mohlo stát, že to vyhodnotí tak, že Piráti jsou vnímáni jako přebytečný element, že o ně nikdo moc nestojí, že se s nimi bude v Poslanecké sněmovně a možná i ve vládě zametat a mohli by tu účast ve vládě neschválit,“ varoval v tu chvíli v ČT politolog Lukáš Jelínek.

Pětikoalice Spolu a PirSTAN má ve Sněmovně 108 hlasů, bez Pirátů by vznikla čtyřkoalice s podporou 104 hlasů.

Richterová dostala 101 hlasů ve 2. kole tajné volby a místopředsedkyní se stala. Vít Rakušan (STAN) dopředu avizoval, že hlasy STAN má jisté.Ivan Bartoš přispěchal s gratulací své kolegyni a kamarádce. „Olga po celé roky hledá funkční řešení pro občany a překonává příkopy mezi tématy a resorty. Jsem přesvědčený, že právě takto, lidsky, si bude počínat i ve své nové roli,“ uvedl.

Jenže zádrhel u Richterové vzbudil pozornost i v jiných stranách. „Zvolení Olgy Richterové až ve druhém kole bohužel znamená, že si někteří potřebují už nyní měřit… a myslím, že koalice Spolu to nebude. Snad do vlády všichni vyrostou. Moc bych si to přála!“ uvedla členka ODS Lenka Kohoutová, stranická expertka pro sociální věci.

Vstup do vlády podpořil i Hřib

Vstup do vlády podpořil i pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib. „Vytvoření koalice se STAN mělo z mého pohledu dva hlavní cíle: porazit (předsedu ANO Andreje) Babiše a vstoupit do vlády. První část už byla splněna, nyní je čas na ten zbytek,“ uvedl.

Piráti jako poslední z koaličních stran dosud neschválili vládní koaliční dohodu. A v této souvislosti debatují také o neslučitelnosti více politických funkcí včetně postů poslance a ministra. Snaha zamezit kumulaci více funkcí patří dlouhodobě mezi programové priority Pirátů. Strana argumentuje tím, že osoba zastávající více postů současně nemůže zodpovědně vykonávat jednotlivé funkce naplno.

Pirát Jan Lipavský, který je adeptem na ministra zahraničí, v tomto žádný problém neřeší – do Sněmovny zvolen nebyl. Ivan Bartoš, který je poslancem, by se však zároveň měl stát ministrem pro místní rozvoj.

Michálek couvl, ministrem být nechce

Podle Jakuba Michálka je úkolem Pirátů sestavit co nejkvalitnější vládu, která obstojí v náročných podmínkách a odpovídá předvolebním slibům. On sám nejprve v týdnu připustil, že je kandidátem do funkce ministra pro legislativu, v pátek však otočil. Ministrem už být nechce.

Nacházíme se patrně před nejdůležitějším rozhodnutím v historii strany. Jsem přesvědčen, že musíme mluvit otevřeně a střízlivě. Po proběhlé diskusi s Ivanem jsem Ivanovi sdělil, co považuji za správné, tedy že hodlám plně vykonávat mandát, který jsem získal ve volbách, určitě nebudu nabíhat na past rezignace a Ivan bude patrně hledat jiného nominanta na oblast legislativy,” napsal v noci ze čtvrtka na pátek na pirátském fóru.

„U nás ve straně se totiž spustil povyk, že být ministr a zároveň poslanec je něco špatného. To jsme nikdy neříkali. Jen jsme říkali, že chceme prosadit klouzavý mandát. Ale politicky nezkušená část našeho členstva pojala přesvědčení, že je to nějaká naše zásada. Ve skutečnosti je to tak, že ve vládě mají sedět politici, kteří dostali legitimitu od občanů. Tady se naopak snaží prosadit model, aby tam chodili lidi, kteří neuspěli. To není správně,“ řekl Právu Michálek.

„Měli bychom jít do vlády s tím, že tam budeme po celou dobu. A ne kličkovat,“ dodal.

Kocmanová neprozradila, jak hlasovala

Momentálně má čtyřčlenný poslanecký klub kromě Bartoše a Michálka dvě ženy – Richterovou a 28letou Kláru Kocmanovou, která byla dosud asistentkou pirátské senátorky Adély Šípové.

„Piráti hlasují o vstupu do vlády a já dopředu říkám, že se nebudu veřejně vyjadřovat, zdali vládní účast podpořím. Jsem ale ráda, že tento zásadní krok činí všichni členové, nikoliv úzký kruh funkcionářů. To nás dělá tím, kým jsme,“ uvedla Kocmanová na twitteru.

„Právě jsem hlasoval PRO vstup Pirátské strany do vlády. Doufám, že tak učiní potřebná většina. Buďme rozumní,“ vyzval naopak otevřeně Jiří Knotek, pirátský zastupitel ve Zlínském kraji.

Exposlanec: Budou říkat, že jsme se zbláznili

O tom, zda skončit v opozici, Piráti vedou na pirátském fóru čilé debaty. Exposlanec Martin Jiránek varoval před zklamáním voličů PirSTAN: „Jak budeme vypadat před veřejností a našimi plus mínus 500 tisíci voliči, když jim rok tvrdíme, že míříme do vlády a chceme premiéra, a když volby dopadnou pro běžného voliče vlastně dobře (vládne demoblok, Babiš pryč) a my navíc vyjednáme 3 ministerstva a podstatnou část programu, tak utečeme do opozice? To je ta důležitá otázka.“

„Komentátoři prostě pojedou jasnou linku, že jsme zbláznili (...) Mluvící hlavy koaličních stran budou říkat – my jsme je ve vládě chtěli, mají 3 ministry, mají místopředsedkyni Sněmovny, my ten jejich odchod nechápeme. Až budeme v nějakých debatách v opozici říkat, že něco vláda špatně, tak častá odpověď bude, a proč jste odešli?“ upozornil na to, že pohled na to, že jsou Piráti zbyteční a ve vládě být nemusí, je chybný.

Europoslanec mluvil o rozvodu se STAN

Před vládním angažmá přitom varoval třeba europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Je na pováženou, zda uzavírat další koaliční smlouvu, ve které by hnutí STAN figurovalo, protože nedá-li se na koaličního partnera spolehnout, tak je sebevražda s ním uzavírat další dohody,“ uvedl nedávno pro iRozhlas.cz, když se řešilo, zda hnutí STAN před volbami porušilo koaliční smlouvu a vyzývalo ke kroužkování vlastních kandidátů na úkor Pirátů.

„I v životě lidském se stává, že se dva lidé, kteří si slibovali věrnost až do smrti, dostanou do situace, kdy jediným řešením je rozvod. Taková situace často nastává, pokud jeden z partnerů toho druhého podvede. Já se trochu bojím, že jsme se do této situace dostali, takže je třeba mluvit o tom, jak tento vztah ukončit. Protože nesplňuje předpoklady, se kterými byl uzavřen,“ dodával.

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová řekla Respektu, že bude hlasovat proti vstupu do vlády. „Je to pro mě těžká volba, ale ano. Nejspíš budu proti,“ uvedla. „Ten debakl způsobil u mnoha lidí šok, je to velká rána do fungování poslaneckého klubu, do týmu, do řady zaměstnanců, které jsme měli a už mít nemůžeme, i do strany, která je zklamaná. A přestože si myslím, že bychom to ve vládě dobře zvládli, chci nám dát možnost se konsolidovat a přes komunální volby, pak eurovolby a pak opět sněmovní volby se dostat zpátky k těm osmi set tisícům voličů a nabídnout jim to, co volili - pirátství, ne vyčerpaný vládní slepenec,“ dodala.

Video  Babiš se těší na roli opozičního poslance. A promluvil o dovolené.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

silen ( 13. listopadu 2021 23:01 )

...jsem zděšen už jen tou představou, že by se mohlo těch pět imbecilních stran mezi sebou nějak krvopotně dohodnout a vydržet spolu dýl než pár měsíců! Ti se mezi sebou rozeserou do konce roku..., nevidím to jinak! A pak nastane šaškárna, kdo se potupně přilepí k Babišovi pro genezi nové vlády...

renalek ( 13. listopadu 2021 22:38 )

paralenka ( 13. listopadu 2021 21:27 )

Víte, jak dlouho trvá pastýři, než sežene stádo dokupy? Navíc pokud se ovce potácejí v bludném stavu mezi vědomím a bezvědomím?

paralenka ( 13. listopadu 2021 21:23 )

Fiasko tu bude, pokud na čtyři zvolené poslance uhrají tři vládní křesla- Nepochopili, že od Starostů je to hození ohlodané kosti a držhubné! Jakási úlitba z vděčnosti, že posloužili jako užiteřní i*d*i*o*t*i, sorry.

paralenka ( 13. listopadu 2021 21:19 )

Přesně! Každý měl kopat sám za sebe, to by bylo fér, ne se stát přívažkem větších stran! Týká se nejen Starostů, ale i TOPáků, měli dodržet literu zákona se vším všudy, dnes není jisté, zda rozhodnutí, která jsou vázaná na poslanecké kluby, jsou platná. Sice se důchodce Rychetský hodně snažil sůepence odklepnout, ale to rozhodnutí nefunguje v návaznosti na další zákonná ustanovení. Takže kluby s otazníkem, totéž jejich návrhy a hlasování o vedení sněmovny - pokud to napadne pár ústavních právníků, nikoliv samozvaný Koudelka, bude veselo!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa