Magistrát kromě změny územního plánu plánuje pro celé území vytvořit urbanistickou studii. Podle primátorova náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (TOP 09) počítá změna s byty, přiměřeným množstvím administrativních ploch a rezervou pro nemocnici o velikosti zhruba 1000 lůžek. Do rozvojového území Letňany - Kbely patří i soukromé pozemky, novou čtvrť tam plánuje stavět skupina PPF na místě nynějšího sportovního letiště a transformace čeká i areál Avie Letňany.

Hlaváček ve čtvrtek na základě požadavků starostů Prahy 9, Kbel, Letňan a Čakovic do schváleného usnesení zapracoval připomínku, že je nutné dopracovat dopravní infrastrukturu pro obsluhu nové čtvrti, zejména oba městské okruhy a vysočanskou radiálu. „Projekt samozřejmě znamená určité zatížení toho území a vyvolává potřebu významných investic do dopravní infrastruktury nejenom města, ale i státu. Obavy městských částí vnímám a uděláme všechno pro to, abychom v té věci neselhali,“ řekl náměstek.

Hřib vs. Babiš

Ohledně plánu státu postavit na pozemcích areál pro úředníky se dříve přeli premiér Andrej Babiš (ANO) s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Premiér v minulosti vyzval vedení magistrátu, aby svoje pozemky v Letňanech převedlo na stát. Město se tomu bránilo, Hřib odmítl myšlenku „úřednického ghetta“ a převedení pozemků na stát podmínil řadou podmínek, například finančním příspěvkem na dokončení městského okruhu. Následovala dosud trvající jednání, jejichž součástí jsou směny budov a pozemků mezi městem a státem a příslib státu přispět městu 60 miliard na dostavbu městského okruhu. V polovině letošního roku přibyla i možnost, že by dostavbu mohl kompletně převzít stát, rozhodnuto však zatím nebylo.

Fotogalerie
6 fotografií