Všichni obchodníci mají své prodejny umístěné v podchodu pod hlavním nádražím. V místě, kde denně projde až sto tisíc lidí. Je totiž hlavní spojnicí mezi autobusovým nádražím Zvonařka, nákupním centrem Vaňkovka a samotným středem města.


„Víme, že město chystá renovaci podchodu, ale jinak žádné zprávy nemáme. Nevíme proto, jestli tady budeme muset vše vyklidit, nebo se tady budeme moci vrátit,“ uvedla Alena Fialová z prodejny kalendářů, diářů a křížovek.
Video
Video se připravuje ...

Podchod pod brněnským hlavním nádražím. Hynek Zdeněk

Stejně to vidí i další obchodníci. „Určitě souhlasíme s architektonickou úpravou, prostor pod nádražím si ho určitě zaslouží. Jestli v něm ale budou i poté prodejní prostory, netušíme. Nevíme vůbec, na čem jsme,“ přidal se Zdeněk Starý, provozovatel prodejen Oříšek jede.

Vznikla petice

Přitom právě jeho prodejna oříšků v podchodu pod hlavním nádražím suverénně vyhrála v Čichové mapě Brna jako nejvoňavější místo celého města! „Pracuji tady už dvacet let a lidé si na nás hodně zvykli,“ přidala se prodavačka Blanka Selucká.

Na podporu obchodníků vznikla petice a vzniká i nová občanská iniciativa nazvaná: Zachraňme brněnský podchod. Její koordinátor Tomáš Uher upozorňuje: „Pokud by došlo po architektonických úpravách k uzavření prodejen, bylo by to ke škodě věci. Lidé si zvykli cestou v podchodu kupovat pečivo, rychlé občerstvení, oříšky či kafe,“ vysvětlil Uher.


Redakce Blesk.cz se snažila zjistit více o záměrech radnice, ale ani ona nezískala jasné vyjádření. „Co se týče otázky odstranění stánků, probíhá v této věci soudní jednání. Vzhledem k této skutečnosti se dále k tématu nebudeme vyjadřovat,“ sdělil radní pro majetek Róbert Čuma (44, Piráti).
Fotogalerie
6 fotografií