Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úřad chce pozastavit stranu Jaromíra Soukupa i Sládkovy republikány. Neplní podmínky

Autor: ČTK - 
18. října 2021
10:04

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí podal vládě podnět na pozastavení činnosti 26 stran a hnutí, informovala dnes mluvčí úřadu Luisa Divišová. Důvodem je, že nesplnily povinnost předložit úplnou výroční finanční zprávu za rok 2020. U dalších tří subjektů s pozastavenou činností úřad navrhuje rozpuštění.

Mezi subjekty navrženými k pozastavení činnosti patří například „ANO, vytrollíme europarlament,“ „List Jaromíra Soukupa“ a „Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa Miroslava Sládka. „Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv,“ uvedl Ivo Kousal, vedoucí oddělení kontroly a správního řízení. „Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem počítat,“ dodal Kousal.

Úřad podal podnět vládě, která může podat k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti. „Podnět se rovněž týkal rozpuštění tří politických stran a hnutí. Jedná se o další krok, který reaguje na nečinnost již pozastavených stran. Ty ve stanovené lhůtě nesplnily povinnosti, které vedly k pozastavení jejich fungování; konkrétně nepředložily výroční finanční zprávy,“ uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Týká se to subjektů Demokratická strana Československa, Náš Hlučín a Ostravské fórum. „V případě těchto stran se jedná o krajní možnost, ke které jsme nuceni přistoupit vzhledem k dlouhodobému nerespektování a porušování klíčových ustanovení zákona o sdružování v politických stranách ze strany zmíněných subjektů,“ dodal Weis.

Úřad také informoval, že vládě už dříve podal podnět u 15 stran na pozastavení činnosti a u čtyř subjektů podnět na rozpuštění v souvislosti s nepředložením finanční zprávy za rok 2019. „Tento podnět nicméně vláda dosud neprojednala,“ poznamenala Divišová. Celkem tak vláda bude vláda posuzovat návrhy na pozastavení činnosti 41 subjektů a rozpuštění sedmi subjektů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa