Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
13:00
28. 11. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste našemu podrobnému online zpravodajství věnovali. Vše, co se týká prezidenta Miloše Zemana, najdete tradičně na webu Blesk Zpráv. 

12:40
28. 11. 2021

Prezident se podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka v pondělí prostřednictvím videa zúčastní setkání prezidentů V4. „Od 15:00 se pak uskuteční první schůzka s kandidátem na funkci ministra, s panem Ivanem Bartošem. Jednání budou probíhat ve stejném aranžmá jako při jmenování předsedy vlády,“ napsal Blesku Ovčáček.

11:29
28. 11. 2021
!

Podívejte se na průběh celého jmenovacího ceremoniálu s prezidentem Milošem Zemanem, kdy se Petr Fiala v Lánech stal novým premiérem ČR:

Video  
Video se připravuje ...
11:15
28. 11. 2021
!

"Vážený pane prezidente, děkuji vám, že jste mě v této složité situaci na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny jmenoval předsedou vlády v ČR. Děkuji vám také, že jsem měl možnost předat vám seznam kandidátů a kandidátek, které podle článku 68 Ústavy ČR navrhuji na členy nové vlády. Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná, stabilní. Máme k tomu zavazující mandát od občanů," uvedl Petr Fiala po svém jmenování premiérem.

"Mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vláda změny pro budoucnost, aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes sužují, ale která také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí. Vážený pane prezidente, věřím v naší dobrou spolupráci a ještě jednou vám děkuji," dodal Fiala.

Akt jmenování předsedy vlády ukončil závěrečným slovem kancléř Vratislav Mynář, Miloše Zemana zdravotník ve "skafandru" opět odváží.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu. Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu. Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v l8nech premiérem (28.11.2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu.
11:08
28. 11. 2021
!

"Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že již zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty a to podle abecedního pořádku, protože nikdo tak nebude diskriminován, ani preferován," uvedl Zeman. "Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku," poznamenal Zeman. Fialovi popřál úspěch a pocit z dobře vykonané práce. "Hodně štěstí," dodal Zeman.

Miloš Zeman před jmenování Petra Fialy premiérem. Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) do funkce předsedy vlády (28. 11. 2021)
11:07
28. 11. 2021
!

Petr Fiala (ODS) složil slib premiéra. "Slibuji," pronesl do připraveného mikrofonu a podepsal jmenování.

"Vážený pane předsedo vlády, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem. Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky a řídil jsem se přitom dvěma zásadami. Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce, ale kteří za to radí druhým, jak oni mají pracovat. To se týkalo jak novinářů, zejména politických komentátorů, tak i neúspěšných politiků," uvedl Zeman.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) do funkce předsedy vlády (28. 11. 2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) do funkce předsedy vlády (28. 11. 2021)
10:58
28. 11. 2021

Petr Fiala (ODS) je již v Lánech připraven ke svému jmenování. Společně s ním v místnosti stojí kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš.

Petr Fiala (ODS) před jmenování premiérem v Lánech (28.11.2021)
10:26
28. 11. 2021

Do areálu zámku v Lánech již přijel předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. Prezident Zeman ho má jmenovat novým předsedou vlády v 11:00.

Kameramani a fotografové, kteří budou akt zaznamenávat, jsou podle zpravodajky ČTK nyní testování na koronavirus.

08:50
28. 11. 2021

„Je třeba věnovat veškeré úsilí tomu, aby nová vláda co nejdříve konala, rozhodovala a přijímala opatření vedoucí k řešení pandemické a ekonomické krize. Snaha o co nejrychlejší jmenování předsedy vlády, i přes komplikaci v podobě nákazy nemocí covid-19, je proto ku prospěchu naší země,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček taktéž v tiskové zprávě Hradu

08:22
28. 11. 2021
!

Ofiiální vyjádření ke jmenování vydal Hrad. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se ceremoniál uskuteční za nejpřísnějších hygienických opatření, která dosud prezidentská kancelář řešila. „Prezident republiky bude v místnosti od přítomných osob oddělen speciální stěnou, zároveň bude zajištěn vizuální a zvukový kontakt hlavy státu a jmenovaného předsedy vlády. Přítomné osoby budou mít nasazeny respirátory třídy FFP3. Místnost bude řádně větrána a kompletně dezinfikována, včetně všech předmětů,“ popsal jmenování hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

08:08
28. 11. 2021

A jak bude jmenování Petra Fialy vypadat? Jak Blesk informoval už v sobotu, oba politiky oddělí plexisklo.

Podle serveru iROZHLAS.cz se akt uskuteční v místnosti, která má dva vchody. Místo jedněch dveří ale budou podle hradních zdrojů provizorní stěny z plexiskla. Vznikne tak jakýsi oddělený průhledný výklenek, který Zemanovi umožní, aby na Fialu viděl, zároveň ale nedojde k žádnému bližšímu kontaktu obou státníků. Nepodají si například ruce, ani si nepředají žádnou listinu.

08:00
28. 11. 2021

Dobré ráno, i dnes pokračujeme v našem online zpravodajství.

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje na zámku v Lánech předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu novým premiérem. Slavnostní akt se uskuteční sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN získala v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů. Vlády by se Fiala chtěl s celým kabinetem ujmout nejpozději v polovině prosince.

21:00
27. 11. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu online zpravodajství. Vše, co se týká zdraví prezidenta Miloše Zemana, budeme sledovat zase v neděli.

20:15
27. 11. 2021

Mluvčí ODS Václav Smolka ČTK řekl, že hradní kancelář večer ODS ujistila, že jmenování bude odpovídat hygienickým opatřením.

19:55
27. 11. 2021

Hrad zrušil většině redakcí akreditaci na zítřejší jmenování Petra Fialy premiérem. Podle informací Blesku se ceremoniál odehraje nakonec s osobní účastí obou politiků, odděleni budou plexisklem.

19:25
27. 11. 2021

Prezident Zeman odsouhlasil podobu nedělního jmenování Petra Fialy novým předsedou vlády na zámku v Lánech, sdělil ČTK kancléř Mynář. Podobu ceremoniálu ale neupřesnil.

17:11
27. 11. 2021

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v rozhovoru pro Českou televizi naznačila, jak by mohlo vypadat jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem. Hlava státu má kvůli covidu nařízenou izolaci. „Ta opatření musí splňovat podmínky izolace. Což je úplně fyzické oddělení osoby, která je pozitivní pro nějaké infekční onemocnění od ostatních osob. Ve své podstatě by se v jeho okolí měli pohybovat pouze zdravotníci, případně příslušníci rodiny za dodržení opatření,“ řekla Svrčinová.

Podle ní Hrad řeší možnosti se středočeskými hygieniky. Jednou z možností, na kterou se prezidentská kancelář patala, bylo oddělení obou politiků skleněnou či plastovou stěnou. „My doporučujeme, aby se opravdu nacházeli v oddělených místnostech. Skleněná bariéra, pokud by měla být úplná uzávěra jedné části místnosti od druhé části místnosti a komunikovat by mohli třeba přes nějaké mikrofony. Takováhle komunikace by byla možná,“ vysvětlila Svrčinová.

16:43
27. 11. 2021

Domácí péče SENiOR HOME GROUP, člen skupiny Penta Hospitals, obnovila dnes před 16. hodinou péči o prezidenta republiky v Lánech. Péče i nadále probíhá dle obvyklých standardů a postupů na základě ošetřovatelského plánu stanoveného ošetřujícím lékařem.

15:56
27. 11. 2021

Sanitka s prezidentem právě dorazila na zámek v Lánech.

Příjezd prezidenta Miloše Zemana na zámek v Lánech. Příjezd prezidenta Miloše Zemana na zámek v Lánech.
15:47
27. 11. 2021

Zdravotníci ÚVN, stejně jako posádka sanitky, mají speciální obleky, které nemocnice používají běžně na covidových odděleních. Zemanova ochranka má respirátory.

Prezident Miloš Zeman opouští ÚVN a míří na lánský zámek (27. 11. 2021)
15:43
27. 11. 2021

Prezidenta z nemocnice veze sanitka,  míří zpátky na zámek v Lánech.

Prezident Miloš Zeman opouští ÚVN a míří na lánský zámek (27. 11. 2021) Prezident Miloš Zeman opouští ÚVN a míří na lánský zámek (27. 11. 2021)
15:30
27. 11. 2021
!

Prezident Miloš Zeman dnes v 15:30 opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v Praze, kam byl převezen ve čtvrtek večer ze zámku v Lánech po zjištění nákazy covid-19.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
15:25
27. 11. 2021
!

Hrad podle protkoláře Vladimíra Kruliše stále počítá s nědělním jmenováním Petra Fialy. "Podoba je stále v řešení," řekl Blesk Zprávám Kruliš.

12:00
27. 11. 2021

Zeman by měl v neděli jmenovat premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Pražský hrad ceremoniál přes prezidentovu nákazu nadále připravuje. Mynář uvedl, že podobu ceremoniálu chce dnes zkonzultovat se Zemanem. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová upozornila, že každý nakažený koronavirem musí zůstat 14 dnů v izolaci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemůže být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa