Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman jmenoval Fialu premiérem z „akvária“. V lánské izolaci a za plexisklem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2021
11:31
Autor: ČTK, simao, trm - 
28. listopadu 2021
08:00

V neděli 28. listopadu se Petr Fiala (ODS) dočkal. Sedm týdnů po sněmovních volbách ho prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech premiérem. Jelikož je Miloš Zeman v izolaci po pozitivním testu na covid-19, pandemie koronaviru poznamenala i jmenování. Zemana přivezli na invalidním vozíku do prostorů, které od ostatních přítomných oddělovala buňka z plexiskla.

Petr Fiala (ODS) složil slib nového premiéra ČR. „Slibuji,“ pronesl do připraveného mikrofonu a podepsal jmenování, ke kterému došlo na zámku v Lánech za zpřísněných hygienických opatření.

Prezidenta Miloše Zemana přivezl postranní chodbou do sálu zdravotník v overalu. Zeman jmenování absolvoval vsedě na invalidním vozíku a ve speciálně vystavěné buňce z plexiskla. Všichni přítomní pak měli na sobě respirátory FFP3.

Zeman zmínil žvanily

„Vážený pane předsedo vlády, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem. Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky a řídil jsem se přitom dvěma zásadami. Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce, zato radí druhým, jak oni mají pracovat. To se týkalo jak novinářů, zejména politických komentátorů, tak i neúspěšných politiků,“ uvedl prezident Miloš Zeman. Ani při této příležitosti si tak neodpustil jízlivost a osobní útok.

„Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že již zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty, a to podle abecedního pořádku, protože nikdo tak nebude diskriminován ani preferován,“ uvedl Zeman. „Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ poznamenal Zeman. Fialovi popřál úspěch a pocit z dobře vykonané práce. „Hodně štěstí,“ dodal Zeman.

Fiala doufá v dobrou spolupráci

„Vážený pane prezidente, děkuji vám, že jste mě v této složité situaci na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny jmenoval předsedou vlády v ČR. Děkuji vám také, že jsem měl možnost předat vám seznam kandidátů a kandidátek, které podle článku 68 Ústavy ČR navrhuji na členy nové vlády. Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná, stabilní. Máme k tomu zavazující mandát od občanů,“ uvedl Petr Fiala po svém jmenování premiérem.

„Mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vláda změny pro budoucnost, aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes sužují, ale která také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí. Vážený pane prezidente, věřím v naši dobrou spolupráci a ještě jednou vám děkuji,“ dodal Fiala.

Odložený ceremoniál

Ceremoniál jmenování se měl uskutečnit již v pátek, Hrad ho však musel odložit kvůli čtvrtečnímu pozitivnímu testu prezidenta. Zeman se pak musel na dva dny vrátit do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde byl od 10. října hospitalizován.

Ačkoli je onemocnění covid-19 podle Zemanových lékařů u prezidenta bezpříznakové, musí hlava státu dodržet podmínky izolace. „Je třeba věnovat veškeré úsilí tomu, aby nová vláda co nejdříve konala, rozhodovala a přijímala opatření vedoucí k řešení pandemické a ekonomické krize. Snaha o co nejrychlejší jmenování předsedy vlády, i přes komplikaci v podobě nákazy nemocí covid-19, je proto ku prospěchu naší země,“ doplnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

kolotoc49 ( 29. listopadu 2021 09:00 )

kam až dokážou novináři zajít je neskutečný humus,Fiala to v čera jasně řekl pán prezident dostal jedinou možnost jak jmenovat Fialu premierem v době covidu prezident se choval slušně,hradní uředníci také ale to nikdo nenapsal,jen zase zesměš­nová­ní,lži­,polo­prav­dy k čemu nám jsou takový novináři kteří jen umyslně intrikuji!

soorry ( 29. listopadu 2021 08:06 )

Skleněnou rakev měla Sněhurka.

soorry ( 29. listopadu 2021 08:00 )

S tím "kukaní" dobrý nápad, je to srandovní, ale i užitečné. Zemana pustili z nemocnice a bylo třeba jednat, tak a´t se to nezdržuje a nová vláda může zahájit úřad. První kukaň má už papež v papamobilu, další se dělaly v domovech důchodců pro návštěvy. Tudíž nic nového. Zase mají Češi vynález.

jajas ( 29. listopadu 2021 03:13 )

Měl jsem dojem, že je to z plexi....

mim33 ( 28. listopadu 2021 21:17 )

Tragikomedie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa