Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček touží po historickém summitu v Praze. Putinovi a Bidenovi poslal pozvánku

Autor: ČTK - 
14. dubna 2021
13:45

 Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pověřil české velvyslance ve Spojených státech a v Rusku, aby nabídli jako místo možného setkání prezidentů obou zemí Joea Bidena a Vladimira Putina Prahu. Uvedl to dnes na twitteru. Vše je podle Hamáčka, který je pověřený řízením ministerstva zahraničí po odvolaném Tomáši Petříčkovi (ČSSD), na začátku.

Americký prezident Biden v úterý navrhl svému ruskému protějšku v nadcházejících měsících summit na území třetího státu. Nabídku na „vybudování stabilního a předvídatelného vztahu s Ruskem“ podle zahraničních agentur přednesl v telefonickém rozhovoru, v němž státníci mimo jiné diskutovali o rostoucím napětí mezi Moskvou a Ukrajinou. Mluvčí Kremlu dnes ale označil za předčasné úvahy o termínu, místě a možné agendě summitu.

„Zareagoval jsem na oznámení amerického prezidenta Bidena, který vyzval k osobní schůzce s ruským prezidentem Putinem na území třetího státu. Pověřil jsem naše velvyslance ve Washingtonu a Moskvě, aby nabídli jako možné místo setkání Prahu a navázali tím na summit Obama-Medvěděv. Vše je ale na začátku,“ uvedl Hamáček.

Tehdejší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali v dubnu 2010 na Pražském hradě dvoustrannou smlouvu zpřísňující limity počtu jaderných zbraní. Podpisu tehdy předcházelo jednání prezidentů na Hradě. Poobědvali též s tehdejším českým prezidentem Václavem Klausem, diplomaty svých zemí a českými politickými špičkami.

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 17:43 )

ACh jo, to je "Uroven"...Jiste dle "Pravidel Diskuze"...

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 17:27 )

Koukam ze HaWloidni smecka bysi zaslouzila zvlastni rubriku a ktomu patricne odvetrani jejich "Verbalnich prujmu"! CO tu vubec chcete? K veci nic a cist vas je na zvednuti nejen zaludku!

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 17:00 )

Ptal sem se te na neco? Vozembouchu?? Tak drz hubu a prirazej!

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 16:59 )

Vam, Hawloidum nevestim hezkou budou­cnos­t,..­.Nepo­trva dlouha a budete si nechavat preoperovavat oci do sikma..Tomu verte..Natolik vas znam!

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 16:25 )

Holky, vy se vratte ke drezu,,a az budete vy mluvit a psat nemecky tak jako ja Nemec cesky tak si muzete troufnout mne oslovit..Jinak, k veci by nic nebylo? Kecu jak sena na vidlich faktu kveci jak hrasku na vidlicce...Inu, vy jste ta moderni, ceska "IntelYgence, ze?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa