Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová v lodičkách či teniskách zaujala v MHD i zahraničí. Stylista: „Volí dobré střihy“

  • Autor: simao,jry - 
    23. 7. 2019
    05:30

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sama upozorňuje, že ženy v politice to mají těžší. Zatímco u mužů se tolik neřeší, jaký mají oblek, a jen čas od času zaujmou výstřelkem vybočujícím za světa „kravaťáků“, političky čelí zvýšenému zájmu o to, co nosí na sobě. Na známém slovenském festivalu Pohoda se Čaputová nedávno nechala slyšet, že důležitější než oblečení či účes jsou konkrétní sdělení a jejich obsah. Sama však přiznala, že se svým týmem řeší i oblast vizáže. Není zkrátka zbytí. A zdá se, že již našli Čaputová a spol. jistý koncept, který obměňují spíše sporadicky, což se projevilo i při jejích prvních zahraničních návštěvách. Jaké Čaputová stihla a jak reprezentovala?

  • 1.Čaputová za dámu i ležérněji

    Kromě Česka to byly i další sousední země – Maďarsko a Polsko – kam již Zuzana Čaputová stihla zavítat. A vždy se našla ta či ona poznámka k její vizáži. Ve všech případech volila jednoduché šaty – vždy jen jedné barvy. Od zelené v Česku, přes modrou v Bruselu po bílou v Polsku.

    „Objektivně ženy v politice to mají náročnější. Jsme velmi hodnocené z hlediska toho, jaké máme vlasy, jaké máme šaty, případně zda se pomačkaly cestou za 10 minut v autě. Je to jiný předmět zájmů než u mužů, trochu mám pocit, že se to přeceňuje,“ uvedla Čaputová na festivalu Pohoda. 

    Otevřeně však připustila, že řeší i vizáž. Jde zkrátka o nezbytnost. „S mým týmem tuto stránku nepodceňujeme, chápu, že i tímto způsobem reprezentuji zemi, takže se snažím i tomu věnovat pozornost. Pokud ale převládne hodnocení oblečení nad obsahem, který jsme starostlivě připravovali, tak to mi je trochu líto,“ doplnila Čaputová.

    Zuzana Čaputová na festivalu Pohoda Zuzana Čaputová na festivalu Pohoda | Profimedia.cz

    Přímo na Slovensku přitom zaujala ležérnějším oblečením. A to nejen na festivalu Pohoda, ale i v momentě, kdy naposledy vyrazila do MHD a svezla se tramvají. Šaty slovenské hlavy státu zhodnotil pro Blesk Zprávy stylista Lukáš Almassy.

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v tramvaji (20. 7. 2019) Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v tramvaji (20. 7. 2019) | Instagram Zuzany Čaputové

  • 2.Ostře sledovaná inaugurace

    O šaty Čaputové se začala brzy zajímat i média na Slovensku. A to přímo při inauguraci. Čaputová sklidila pochvaly, ale i kritiku za zvolený materiál, kdy šaty po čase začaly vypadat jako zmačkané.

    Stylista Almassy: „Pastelová barva pouzdrových šatů je správný výběr. Zvolený materiál se bohužel rychle krčí, i když vrchní detail šatů správně přitahuje pozornost k obličeji a odtahuje pozornost od spodní části těla.“ Právě to je přitom rys, který se u šatů Čaputové objevuje častěji.

    Zuzana Čaputová během své inaugurace Zuzana Čaputová během své inaugurace | Profimedia.cz

  • 3.Poprvé oficiálně v Česku

    První zahraniční státní návštěvu absolvovala Zuzana Čaputová v Praze, kde se po červeném koberci prošla s Milošem Zemanem, kterému nechyběla tradiční hůlka, a tak musela Čaputová nejednou zvolnit krok, aby šli s prezidentem nadále bok po boku.

    Stylista Almassy: „Pastelová zelená s poměrně hlubokým, ale úzkým výstřihem na šatech na Hradě podle mě splnila očekávání elegantnosti. Do zvonu končící šaty se záševkem po stranách jsou příjemný detail. I u těchto šatů bych ale pozměnil vybraný materiál, aby stále držel tvar a tolik se nekrčil.“ 

    První oficiální návštěva prezidentky Slovenska v ČR (20. 6. 2019). Zuzana Čaputová s Milošem Zemanem. První oficiální návštěva prezidentky Slovenska v ČR (20. 6. 2019). Zuzana Čaputová s Milošem Zemanem. | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Zatímco přímo v Praze mluvila Čaputová čistě diplomaticky, později právě před festivalovými diváky přiznala, že s prezidentem Zemanem budou mít k řadě věcí rozdílné postoje. „Je to člověk, který v politice mnohé zažil. Má velmi silné, velmi vyhraněné názory na mnoho věcí. Choval se ke mně velmi přátelsky a s velkým respektem. Je zřejmé, že na mnohé věci máme a budeme mít různé názory,“ připustila Čaputová, které se v Česku dostalo vřelého přijetí. A to i na Kampě, kde pro ni uspořádali koncert Zuzana není sama doma. Pivem si tam s ní připil kněz Tomáš Halík. A slovenská prezidentka opět ukázala i něco ze své ležérnosti. 

    Koncert pro slovenskou prezidentku s názvem „Zuzana není sama doma“ (20. 6. 2019) Koncert pro slovenskou prezidentku s názvem „Zuzana není sama doma“ (20. 6. 2019) | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

  • 4.Maďarská symbolika

    Pro maďarskou Budapešť si Čaputová vybrala dvoubarevný model, byť černá hrála na kostýmku spíše okrajovou roli. Tentokrát šlo přitom o model do jisté míry symbolický, upozorňující na společnou minulost obou států v někdejším Rakousku-Uhersku.

    Stylista Almassy: „Dvoudílný kostým s dlouhým rukávem a sukní pod kolena s detaily, které připomínají uniformy uherkých husarů a slovenských dobrovolníků z poloviny 19. století, poukazuje na silnou symboliku vztahů Slovenska a Maďarska.“

    Slovenská prezidenta Čaputová na návštěvě Maďarska Slovenská prezidenta Čaputová na návštěvě Maďarska | Profimedia

    Po návštěvě Maďarska Čaputová upozornila, že jedním z největších rozdílů je pohled na budoucnost EU. „Z naší zkušenosti víme, že největší výhody mají naši občané díky integraci, ne díky přenosu pravomocí zpět na jednotlivé státy. Občany obou našich států spojuje vysoká podpora našeho členství v EU,“ připomněla proevropsky laděná prezidentka. Zmínila však třeba i hrozby a zároveň výzvy jako třeba automatizaci a robotizaci průmyslu, u nichž by měly země V4 společně navrhovat EU „pozitivní a věcnou agendu“. Čaputová v Maďarsku jednala s prezidentem Jánosem Áderem i premiérem Viktorem Orbánem.

  • 5.Polská

    A do třetice státní návštěva, tentokrát v Polsku, kde Čaputovou přijal jak prezident Andrzej Duda, tak premiér Mateusz Morawiecki.

    Stylista Almassy: „Šaty krásně zvýrazňují ženskost a ponechávají důležitost a postavení. Bílé šaty mají zajímavý střih, který opticky zeštíhluje. Lodičky a kabelka jsou správným výběrem ke zvoleným šatům. Opět bych zvolil výběr jiného složení materiálu, aby po dlouhé cestě autem paní prezidentka vypadala jako ‚právě vyžehlená‘.“

    Část jednání v Polsku se v případě Čaputové točilo kolem nutnosti jednoty NATO kvůli nedobrým vztahům s Ruskem. „Jednotu aliance potřebujeme vzhledem k našim vztahům s Ruskem, které se nelepší,“ upozornila Čaputová a NATO označila za „základní pilíř naší obrany a bezpečnosti“. Poukázala však i na rozdílné postoje v rámci zemí V4, kam spadají kromě Slovenska a Polska právě Čaputovou předtím navštívené Česko a Maďarsko. „Některé země mají jiný přístup k řešení problémů, než je ten, který bych preferovala buď já osobně, nebo co preferujeme v rámci Slovenské republiky,“ upozornila prezidentka.

    Zuzana Čaputová s Andrzejem Dudou při návštěvě Polska Zuzana Čaputová s Andrzejem Dudou při návštěvě Polska | Profimedia.cz

    Na sociální síti pak vyzdvihla důležitost polské návštěvy. „Polsko je pro Slovensko velmi důležitým partnerem – ať už v obchodě, vzájemných investicích nebo v rámci spolupráce v důležitých oblastech, jako jsou energetika a bezpečnost. Naše vztahy ale nejsou jen o ekonomice. Jsou také o společné historii a společných hodnotách. Tento rok si připomínáme 30. výročí demokratických změn v Evropě. Během komunistického režimu byla právě spolupráce polských a našich disidentů velmi důležitá. Navzájem si dodávali sílu v boji s totalitou a nesvobodou,“ připomněla Čaputová.

  • 6.Na Pohodě na pohodu

    Zatímco se Čaputová napříště chystá mj. na Ukrajinu, o těžším údělu žen v politice, co se drobnohledu nad jejich šatníkem týče, se rozpovídala na zmiňovaném hudebním festivalu Pohoda.

    Stylista Almassy: „Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová mimo kancelář upustila formalitu a zvolila slušivé dlouhé letní šaty, pohodlnou obuv a kabelku na nezbytnosti. Jediné, co bych přidal, je širší pásek na zvýraznění ženských křivek. Outfit jinak splňuje a podporuje název festivalu. Prostě pohoda.“

    Slovenská prezidentka Čaputová na festivalu Pohoda Slovenská prezidentka Čaputová na festivalu Pohoda | Profimedia

    Sama Čaputová byla z průběhu festivalu takřka dojatá. Za silný zážitek označila potlesk, který se jí dostal na začátku debaty se Štefanem Hřibem.

    „Potkala jsem i mnoho milých lidí z nevládních organizací, kteří se věnují mimořádně důležitým aktivitám, což si velmi vážím,“ uvedla slovenská prezidentka. Na rozdíl od prezidenta českého, který různé „neziskovky“ naopak s oblibou kritizuje.

ccir ( 24. července 2019 15:17 )

Možno by bolo treba pozrieť sa najprv na svojho prezidenta ako vyzerá a podobne a až potom bezdôvodne špiniť slovenskú prezidentku!

ccir ( 24. července 2019 15:10 )

Treba ju aj počúvať čo hovorí. So zlepenými ústami nechodí. Nielen zízať čo má oblečené či obuté alebo aký má účes.

ccir ( 24. července 2019 15:06 )

A ty si zasa čomu podľahol keď sa tak nevkusne vyjadruješ o prezidentke inej krajiny? Čo ťa je po nej? Alebo zasa závidíš?

ccir ( 24. července 2019 15:03 )

Vyjadrila iba svoj názor len tak ako ten váš prezident! Keď sa ti to nepáči nuž tak pre mňa za mňa aj praskni od jedu!

ccir ( 24. července 2019 14:58 )

Predsa nepotrebuješ tomu ani rozumieť, ani sa ti to nemusí páčiť, že. Nech ťa tá cudzinka netrápi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa