Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman zpíval a tančil s Ivanou, Babišová ho odmítla. Na plese tleskali Munzarovi

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. února 2019
20:48
Autor: simao, jko - 
1. února 2019
17:53

Prezident Zeman v úvodu plesu krátce zazpíval a provedl po parketě manželku Ivanu, zároveň prozradil, že ho odmítla manželka premiéra Monika Babišová. A velký aplaus zazněl Hradem na památku zesnulého herce Luďka Munzara. Zemanův reprezentační ples na Pražském hradě se letos koná již počtvrté. Hostům, kteří si koupili vstupenky po 10 tisících za kus, zapěli třeba Michal David nebo Václav Neckář.

Moderátorka večera Alex Mynářová připomněla dnešní pohřeb herce Luďka Munzara a Španělský sál tleskal ve stoje. O Munzarovi poté promluvil i Miloš Zeman. A přidal jednu osobní vzpomínku.

„Rád bych se připojil ke vzpomínce na Luďka Munzara, protože, jestli se na to ještě pamatujete, tak on dělal seriál v televizi, který se jmenoval Prameny. A naše prameny všech řek, s výjimkou řeky jediné, a to byla řeka Oslava. Seriál už skončil, ale s panem Munzarem jsme se vydali do hlubokého lesa nad rybníkem Bobín a tam jsme ten pramen našli. A já pevně věřím, že teď to, co v životě dokázal, je pramenem inspirace pro mnoho dalších herců, a protože to nebyl jenom velký herec, ale i velký člověk, tak je to pramen pro inspiraci i pro mnoho dalších lidí,“ říkal Zeman.

Zemana odmítla paní Monika 

V sále nechybí premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou, ani ministři Babišovy vlády. Zeman později svůj projev odlehčil. Na Hradě prý uvažovali o několika hororových scénách, kterými by osobně oživil průběh plesu.

„Řekl jsem paní Monice Babišové, že ji čeká nejhorší okamžik v jejím životě, až ji vyzvu k tanci. Ale dnes se vymluvila, že má dlouhé, splývavé šaty a že tančit nebude. A jak znám české novináře, vím, že to budou interpretovat tak, že naše přátelská spolupráce s Andrejem Babišem tímto skončila. Není to pravda,“ rýpl si Zeman tradičně do novinářů.

Zpívající prezident spustil skotskou

Během úvodního slova Zeman také uvedl, že bude zpívat. „Minule hudba hlavní stráže neuměla Valčík na rozloučenou, byl jsem informován, že už se to teď naučila. A já tedy na začátek provedu svoji milou ženu na melodii Valčíku na rozloučenou. Nemá tak dlouhé splývavé šaty jako paní Monika. A společně si můžeme zavzpomínat i na slova, která jsou údajně ve skotštině, nikoliv v angličtině. A nyní se opřete do opěradel svých židlí a poslyšte můj zpěv,“ upozornil Zeman a před hosty skutečně zapěl. A sice několik tónů ze skotské lidovky Auld Lang Syne.

1000 pozvánek pro věrné a přátele

Na ples bylo rozesláno cca 1000 pozvánek, uvedl Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Jsou pozváni podporovatelé a přátelé pana prezidenta, členové vlády a různých firem či institucí. Vstupenka na ples je v hodnotě 10 000 Kč,“ řekl.

„Vím, že vstupné je poněkud nekřesťanské. Ale na druhé straně slouží pro dobrý účel. Bez jakékoli koruny režijních nákladů, protože všichni dělají zadarmo, výtěžek tohoto plesu půjde dětem,“ uvedl Zeman na plesu, který se odehrál za hojné vládní účasti. 

Maláčová se Schillerovou u jednoho stolu

Řada Babišových ministrů si hradní ples nenechala ujít. Dorazili ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), šéf kultury Antonín Staněk, ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) či Marta Nováková a Lubomír Metnar. K Babišovu stolu usedla i strážkyně státní kasy Alena Schillerová (všichni tři za ANO) či ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s manželem Alešem Chmelařem.

U Schillerové a Maláčové bylo zajímavé, že rivalky z vládní lavice posadili hned vedle sebe. Sám Babiš v minulosti připouštěl, že právě mezi nimi dochází na vládě k poměrně častým střetům.

Ples na Hradě: Vedle Andreje Babiše a jeho manželky Moniky usedli třeba Alena Schillerová či Jana Maláčová s manželem Alešem Chmelařem Ples na Hradě: Vedle Andreje Babiše a jeho manželky Moniky usedli třeba Alena Schillerová či Jana Maláčová s manželem Alešem Chmelařem | Foto Blesk - Jakub Poláček

Tombola: Kdo povečeří se Zemanovými?

Alex Mynářová před plesem na youtube kanálu Pražského hradu upozornila, že se reprezentační ples pořádá letos již počtvrté. „Na programu bude i bohatá tombola. Výherce první ceny, jako už tradičně, povečeří s prezidentským párem. Vystoupí zde celá řada hvězd: Helena Vondráčková, Michal David, Václav Neckář nebo třeba Marian Vojtko. A to nejdůležitější - veškerý výtěžek ze vstupného poputuje na nadace prezidentského páru,“ uvedla.

Vedle večeře s prezidentským párem se v tombole objevil kanec, dárkové poukazy na pobyty v zahraničí a i Česku nebo třeba sud piva, uvedl Ovčáček. „Občerstvení je standardní. Podávat se bude převážně tradiční česká kuchyně, z nápojů pak pivo a moravské víno,“ avizoval Ovčáček. Moderátorským partnerem Mynářové se stal Libor Bouček

Hosté se začali scházet na reprezentační ples již kolem sedmé - někteří přicházeli přes Hradčanské náměstí pěšky, mezi prvními prošel hlavní branou třeba exposlanec a někdejší člen ČSSD Petr Benda, kmotr dcery Jiřího Paroubka. Hosté zvučnějších jmen pak přijeli do útrob Pražského hradu vozy.

Loni rozdělili nadacím přes 2 miliony korun

Pořádání plesu ve Španělském sále přitom pořadatele nic nestojí. Pronájem prostor? Gratis. „Jelikož se jedná o charitativní akci, jsou prostory poskytnuty zdarma,“ uvedl Ovčáček.

Výtěžek z hradního plesu se tedy rozdělí mezi Nadační fondy Ivany Zemanové a Nadační fond prezidenta republiky Miloše Zemana. „Z minulého plesu jsme na oba dva fondy přerozdělili více jak 2 miliony korun, to znamená na každý z těch fondů 1 milion 50 tisíc, zhruba. Ze statusu prezidentského fondu prezidenta Zemana je zřejmé, že všechny peníze, které se během jednoho roku nashromáždí na jeho účtu, odchází na projekt Klokánek,“ uvedl v hradním videu na youtube kancléř Vratislav Mynář.

Zemanovou potěšilo uzdravení malého pacienta

„Nadace Ivany Zemanové se soustřeďuje na pomoc seniorům a dětem, hlavně postiženým dětem,“ doplnila Ivana Zemanová v hradní pozvánce na reprezentační ples a přidala příhodu, která ji potěšila. „Když dovolíte, řeknu krásnou příhodu, která se stala před Vánoci. Chlapečka maminka přivezla na léčbu na vozíku a odcházel pěšky po svých,“ řekla Mynářové Ivana Zemanová.

flora ( 3. února 2019 19:01 )

Tak Francka konečně vypotila plivaneček.Nepozvali jí, musela šmejdit s lupou po dostupných fotkách. Takový přehled má, a neví co jsou boty pro diabetickou nohu, jak se vyrábějí, jaké musí být. Když ví jaké jiné a navíc odpovídající jejím vysokým nárokům se dají sehnat a vyrobit, tak ať je ukáže. Mnoho pacientů jí bude vděčných, a může si na protetice otevřít stánek. Jinak ať sklapne . Žvanit a vymínit si, že těch jejích žvástů nesmí být nikdy diskuze je fakt taky "na úrovni"

franz ( 3. února 2019 15:06 )

A konečně se přiznejte kdo "to" volil a proč.

franz ( 3. února 2019 13:59 )

Něco tak strašidelného se jen tak nevidí. Včetně "polibku" sfingy.

janejaneja ( 3. února 2019 12:29 )

jjuso: Někdo holt nesedí na netu 24h jako ty.

ivoadler ( 3. února 2019 11:36 )

Ples podle mého gusta. Jako hasickej bál u nás na vsi. Všichni byli vožralý (až na pana starostu). Vydatná česká stravy, zábava lidová. Škoda, že mě pan prezident nepozval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa