Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemana s kalašnikovem a Putinem přinesli před Hrad. Aktivisté zablokovali bránu

Autor: simao - 
24. února 2019
22:41

Z krabic postavili před branou Pražského hradu na Hradčanském náměstí zeď s výzvou „Zastavme to!“ a na ní vyobrazeného Miloše Zemana s kalašnikovem, Vladimirem Putinem či Tomiem Okamurou. Aktivisté ze spolku Kaputin v neděli uspořádali blokádu Hradu.

„Před Hradem vyrostla zeď. Jak vidíte, dokonce i s doprovodem a hudbou hradní stráže. Dva policisté, kteří se přišli zeptat, co to má znamenat, byli milí a pohodoví. Když se dozvěděli, že v krabicích byl na Hrad přinesen čerstvý vzduch a že celá ta stavba je zeď proti nenávistným lžím a kremelské propagandě, jen se usmáli, a než zase odešli, sdělili nám, že prošetřit to museli, protože dostali stížnost, že tam někdo má ′nadživotní domino′,“ uvedla na facebooku jedna z účastnic protestu, spisovatelka Jenny Nowak.

O tohle „nadživotní domino“ s trojicí politiků se postarala skupina Kaputin. „Žijeme v době, kdy jedni mluví o stavbě skutečných zdí na ′ochranu′ voličů před jakousi imaginární hrozbou. Ve skutečnosti to jediné, co svým počínáním sledují, je moc a osobní prospěch,“ vzkázala skupina v tiskovém prohlášení.

Proti konspiracím

Z krabic vznikla „hráz na obranu před útoky, které proti nám autoritářské systémy světa a zejména Kreml nepřetržitě vedou“. „Zastavme to! Zastavme ten proud lží, dezinformací, manipulací a propagandy, který na nás doléhá z kremelských hlásných trub. Mějme se na pozoru před obchodníky se strachem, zlobou a nenávistí. Nedopusťme, aby nízké pudy a emoce cloumaly celou společností a dál přiživovaly xenofobii a nacionalismus. Jsme lidé. Každý z nás je jiný! Buďme tolerantní, musíme spolu vycházet,“ vyzval spolek.

A varoval před kremelskými pohádkami a konspiračními teoriemi. „Nebojme se, že dýcháme chemtrails na placaté Zemi, raději se starejme o naši reálnou budoucnost. Teď více než kdy jindy musíme spolupracovat namísto toho, abychom se rozdělovali,“ vyzval Kaputin.

Podle spolku v současném Česku probíhá „neustálé porušování ústavních principů hloučkem mocichtivých loutek autoritářských režimů“. Hrozbou je podle spolku nejen Miloš Zeman, Tomio Okamura, ale také hnutí ANO Andreje Babiše a KSČM.

Na podporu Ukrajiny

Kaputin proto vyzval k podpoře demokratických stran, EU, NATO, ale třeba i Ukrajiny. Jeden z organizátorů nedělního happeningu Petr Kutílek na facebooku uvedl, že „pět let od začátku kremelské agrese na Ukrajině, na Pražském hradě a jinde v Evropě nesmí být Putinovo“. Krabice proto nesla hesla např. „Ukončeme kremelskou okupaci cizích zemí“, „Zastavme kremelské války, vraždění a neustálé porušování lidských práv“ či „Braňme naši svobodu, podpořme NATO“.

hejhej ( 26. února 2019 13:54 )

Blbečci = aktivisté dali o sobě vědět. Takové ubožáky nemůže nikdo brát vážně.

kradlous ( 25. února 2019 20:39 )

Divoký prasata z Pražské kavárny zase ukázali co jsou zač!!!

Taurus70 ( 25. února 2019 11:49 )

Rezat je po hubach az jim usi zmizi debilum,v sobotu jsem na plese rekl svuj nazor na echt Zida Havla a 2 Prazaci se do mne venku pustili.Vzkaz pro Prazaky nez napadnete Moravaka musite neco umet jinak dopadnete vzdy stejne😂😂😂😂😂at se to rychle hoji😘😘

snehulak ( 25. února 2019 10:01 )

Naivní kobliho. To by se mohlo stát leda tehdy, kdyby nahlásil trasu procházky i s časy. Aby se kaputinovci mohli sejít a nachystat. Kdybys ho potkal ty budeš mlčet a čumět. V diskuzích jsi ale silný jak silnice.

snehulak ( 25. února 2019 09:57 )

16 lidí udělalo před Hradem rozruch PRESStituti budou mít zase týden čím žít. Kdyby jim ty krabice rozházeli, mohli by navíc psát o brutálním policejním násilím. Bavili se policisté, kolemjdoucí, nejspíš i Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa