Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman ve Sněmovně kvůli rozpočtu: „Plýtvání pokračuje.“ Přehlédl Kalouska, koho chválil?

Autor: ČTK, simao - 
24. října 2018
08:45

Poslanci se dnes začali zabývat návrhem státního rozpočtu, který předložila vláda se schodkem 40 miliard korun. Při té příležitosti před nimi promluvil i prezident Miloš Zeman. Některé ministry chválil, kvůli inkluzi a výdajům na ni si rýpl do exministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). A při předčasném přání klidných Vánoc přehlédl v sále Miroslava Kalouska (TOP 09). Tradičně pak vyzýval k investicím a boji proti plýtvání, které však dle prezidenta v některých případech v Česku pokračuje i nadále.

Prezident Miloš Zeman opět vyrazil do Poslanecké sněmovny. Poté, co naposledy podpořil menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO), vyrazil tentokrát na jednání o státním rozpočtu. Babiš Zemanova dnešní slova slyšel přímo v sále předtím, než se dnes vydá do Velké Británie, kde má v plánu mj. i setkání s premiérkou Theresou Mayovou. 

Snížení schodku Zeman uvítal

Zeman v souvislosti s rozpočtem uvítal, že se plánovaný schodek rozpočtu snížil o deset miliard na 40 miliard korun. Plánované deficity by měly podle něho klesat i v dalších letech.

„Růst investic má být vyšší než růst spotřeby. Zní to hezky, že?“ uvedl dnes před poslanci Zeman. Pokud se blíží volby, je logické, že politici „rozdávají voličům dárečky a na investice poněkud zapomínají“. „Jak je obecně známo, investice nemá volební právo,“ podotkl Zeman. Je velmi snadné rozdávat a velmi obtížné šetřit, dodal. Akcentoval proto úspory a boj proti plýtvání.

Pochvala Maláčové a Schillerové

Ohledně investic není Zeman zcela nadšen, ale uznává, že oproti minulosti se situace zlepšila. „Pokud jde o plýtvání, tam nadšen nejsem, protože to pokračuje,“ míní. Česko mj. dle něj vydává příliš na dotace obnovitelným zdrojům. vyzval je zrušení takových dotací. Za pět let by Česko mělo peníze na výstavbu jednoho jaderného bloku, upozornil.

Za neuspokojivé označil pokusy snížit počet státních úředníků. Ocenil mj. ministryni Janu Maláčovou (ČSSD) za to, že zrušila fond dalšího vzdělávání se 650 zaměstnanci. „Pan premiér měl pochybnosti, zda těch 650 lidí bude skutečně propuštěno, paní ministryně mě přesvědčovala, že si nechá 50 a těch 600 propustí,“ říkal Zeman.

Pochvalu si od něj vysloužila za návrh rozpočtu celkově i ministryně financí Alena Schillerová (ANO). A také premiér Babiš. Zeman snížení schodku totiž přičetl jejich „manažerskému umění“.

Kritizoval i peníze vydané na inkluzi. „Je inkluze investicí? Například investicí do lidí? Dovolím si o tom pochybovat,“ vzkázal prezident. Inkludované dítě v normální třídě ztrácí podle něj radost z úspěchu. „Protože vždycky tam bude poslední,“ upozornil Zeman. A rýpl si do exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD).

Při vánočním přání prezident přehlédl Kalouska

Zeman na závěr poslancům přál předčasně veselé Vánoce. Přehlédl přitom Miroslava Kalouska (TOP 09). „Dovoluji si vám popřát klidné a pohodové Vánoce, šťastný a veselý Nový rok a to i nepřítomnému Miroslavu Kalouskovi,“ řekl Zeman.

„On tam je? Omlouvám se, přehlédl jsem se, domníval jsem se, že Mirek sedí ve střední řadě lavic a nyní vidím, že se přesunul na tento okraj, právě proto mu pro jistotu přeji ještě jednou,“ dodal.

Schillerová vyzdvihla i více peněz na důchody

V prvním čtení návrhu rozpočtu Sněmovna schvaluje jeho základní parametry, tedy zejména příjmy, výdaje a výši schodku. Pokud je přijme, poslanci už budou moci pouze přesouvat peníze uvnitř rozpočtu.

Návrh státního rozpočtu je dobrý, přináší rekordní investice na potřebné projekty i víc peněz na důchody, řekla poslancům ministryně financí Schillerová.

Část opozice ale avizovala, že chce, aby Sněmovna vrátila hospodářský plán vládě k přepracování zejména s cílem snížit výdaje tak, aby schodek klesl na nulu. Předpokládá se však, že dolní komora základní parametry rozpočtu schválí. Vedle poslanců vládních ANO a ČSSD by je měli podpořit také poslanci KSČM.

Vedle toho by poslanci měli řešit i ruskou misi svého předsedy. Vondráčkova cesta do Ruska budí kritiku zejména kvůli tomu, že jednal i s politiky ze sankčních seznamů Evropské unie a Spojených států. Vznikly v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu. Radek Vondráček označil v pondělí některé argumenty kritiků za urážlivé.

Video  Celý projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

bawir ( 24. října 2018 13:29 )

Co.Cote, Eman vlastní max chalupu.

bawir ( 24. října 2018 13:26 )

U článku je anketa, vede že Mildědouše Trump nepozve.

oldedek ( 24. října 2018 13:14 )

A vy kritici našeho pana prezidenta ještě nevíte, že ten Hrad vlastní pan prezident a tudíž alébrž těch 100 let je jeho svátek a on si tam tudíž alébrž může pozvat koho chce ? On je ten kdo nám tu vytváří novou budocnost, tudíž alébrž vpřed, zpátky ni krok, tak to musí biť, tak je to spravné !

bawir ( 24. října 2018 13:05 )

Tož tak dnes. Trump Česku popřál ke 100.výročí, zagondoloval, ale zabúdol Zemana pozvať.

qtek ( 24. října 2018 12:30 )

Zemanovi se překrvil z Katušky Valachové úd a intelektuální úroveň projevu šla dolu. Mirku, ty sis přesedl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa