Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Ruský švábe,“ křičeli na Zemana. Prezident osobně podpořil nový Babišův tým

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
11. července 2018
10:37

Prezident Miloš Zeman podpořil v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyjádřil naději, že poslanci dnes důvěru kabinetu vysloví. Bude to podle něj vláda všech občanů. Řekl to ve svém vystoupení před poslanci, při kterém kritizoval mj. deficitní rozpočet. Při odchodu Zemana ze Sněmovny na prezidenta hlouček demonstrantů křičel „ruský švábe“.

Miloš Zeman během svého projevu poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání. Prezident uvedl, že jako „rozený optimista“ by chtěl vyjádřit naději, že Sněmovna dá vládě důvěru.

„Je konec konců povinností každého prezidenta, aby podpořil vládu, jež předtím jmenoval,“ vysvětloval Zeman, proč kývl na svou osobní přítomnost ve Sněmovně.

Pozastavil se i nad personální změnou v čele ministerstva spravedlnosti, kde Taťánu Malou vystřídal Jan Kněžínek. „Ministři přicházejí a odcházejí, jak jsme se mohli přesvědčit i u ministerstva spravedlnosti, ale programové prohlášení by mělo zůstat,“ podotkl prezident, který se ze Sněmovny vydal na letiště, neboť dnes odlétá na summit NATO.

Zeman: Je to naše vláda

K závěru svého projevu prezident řekl, proč hovoří o „naší“ vládě. Jestliže dnes Poslanecká sněmovna vysloví důvěru vládě, bude to naše vláda, vláda všech občanů našeho státu, a to bez ohledu na to, z jakých parlamentních subjektů je složena, uvedl.

Ve svém proslovu vyzdvihl to, že programové prohlášení vlády obsahuje dlouhodobý investiční program. Subjektivně by dal na první místo opravu kulturních památek, objektivně ale podle něj Česká republika potřebuje především investice do infrastruktury a energetiky.

Prezidentovi se nelíbí deficitní rozpočet. Řekl, že je pro deficit v době krize, ale nikoli v době růstu. „Jsem pro deficit v době krize, nejsem pro deficit v době ekonomického růstu a myslím si, že bychom měli směřovat minimálně k vyrovnanému rozpočtu - ne-li k rozpočtu přebytkovému,“ podotkl Zeman.

„Není tam jasná odpověď na otázku, kde na to vezmeme peníze. A to by tam samozřejmě býti mělo,“ uvedl o programovém prohlášení. Zeman vidí „obrovské zdroje“ v šetření a v boji proti plýtvání. Vyzval k nezvyšování počtu úředníků a jejich mezd. Ekonomiku a současnou společnost označil za nesmírně plýtvavou. „A toto plýtvání někdy přecházíme naprostou lhostejností,“ varoval Zeman.

Energetika, zelené „šílenství“ a „Zemanův“ kanál

Zeman označil za chybu, že plány v oblasti infrastruktury jsou určitější než v oblasti energetiky. Prezident se opět vyslovil pro stavbu vodního kanálu propojující řeky Dunaj, Odru a Labe. Poznamenal, že věří v zahájení stavby ještě během jeho života.

Zeman také kritizoval „zmatenou a nekoncepční práci“ v energetice. Česká republika podle něj stále neví, jestli se budou dostavovat jaderné elektrárny Dukovany a Temelín a kdo tuto dostavbu zaplatí, zda ČEZ, což označil za dobrou myšlenku. Vyslovil se proti snaze Evropské unie na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Doufá v to, že česká diplomacie v této oblasti uspěje a snahu zastaví.

Zeman ve svém projevu řekl, že se dohodl s Babišem a ředitelem ČEZ Danielem Benešem, že ČEZ dá zadarmo úřadu vlády k dispozici právnický tým, který bude hledat způsoby řešení problému s podporou obnovitelných zdrojů energií. Stát podle jeho slov vyhazuje ročně na podporu obnovitelných zdrojů energie 48 miliard korun, což je podle něj chyba minulých vlád, minulých parlamentů a tehdejšího „zeleného šílenství“.

11karel11 ( 26. července 2018 15:04 )

Komu ti dobytkové nadávají. Jednou byl pan Miloš Zeman zvolený lidma, tak ho respektujte, za 5 let bude zas někdo jiný a pak třeba budete spokojeni. Jste sprostí a jen to vypovídá , co jste za verbeš. Měl by to být trestný čin - urážky hlavy státu.

Mucifousek ( 12. července 2018 07:32 )

Kdo urazi PREZIDENTA ZEMANA,BY MELI BYT POTRESTANI A HANBA TEM PROTESTUJICIM.Pirati Sorosovi deti to uz je hanba a zrada ODS,KDU kteri stoji proti obycejnym lidem To co se deje v nasi vlasti uz je vrchol a to by si lide meli uvedomit.Premyslej-te.

marmat ( 11. července 2018 15:01 )

Právě teď se velmi HRDĚ připojují......Titanik vyplul.

marmat ( 11. července 2018 14:41 )

Primitivní ANTI-Babiš program nemůže u myslících lidí bodovat...vědí to vůbec ti Fialové, Kalouskové, Piráti, Farští, Bartoškové..... nebo žijí mnoho let ve velmi tlusté bublině...???Sobotkův pád byl náhoda ??? Dojel na to 100%.

marmat ( 11. července 2018 14:33 )

Trollí parta opět vybouchla...na Sokolském sletu měli premiéra vypískat....Připravené titulky to vypálily a pár přítomných Kalouskovců tam písklo !!! Dnes i ČT 24 uvedla, že venku stojí před PS demonstrantů 6 !!! Když odečteme 3 zvědavé cizince a 2 drbny, které choděj všude, tak ten šestý byl asi možná vrátný !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa