Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman šil na Žofíně do „idiotů“ a Kalouska. Pro Babiše má dobrou zprávu

Autor: ČTK, simao - 
23. května 2018
13:05

Prezident Miloš Zeman se ve středu vrátil na Žofín, aby tam opět vystoupil se svým projevem. Schytali to v něm především političtí komentátoři, nechyběly ani narážky na Zdeňka Bakalu, během následných dotazů to schytal mj. Miroslav Kalousek (TOP 09). Zeman také prozradil, že Andreje Babiše (ANO) jmenuje premiérem, ať dopadne referendum ČSSD jakkoliv.

Prezident Miloš Zeman dnes vyrazil na 221. Žofínské fórum. Prozradil tam mimo jiné, že Andreje Babiše (ANO) jmenuje znovu předsedou vlády bez ohledu na výsledek referenda o účasti ČSSD ve vládě.

Jako hlavní motto akce byla stanovena občanská zodpovědnost. Zeman však mluvil i o nezodpovědnosti - o „chudáčcích, kteří mají jenom závist a nenávist“, čímž myslel politické komentátory. On sám prý každý den sedí zhruba půl hodiny u internetu. A uvědomuje si, že se debata přenáší často právě tam.

Od Zemana to schytali komentátoři. I za Ledeckou

„No a teď vybuchne bomba, takže se opřete do sedadel,“ upozorňoval Zeman. „Máme zde něco, čemu se říká mediokracie… Otázkou je, kolik zde máme reálně mediokratů,“ ryl Zeman do politických komentátorů. Podle něj jde o ty, kdo mají tu „drzost tvrdit, že jsou tvůrci veřejného mínění“. Politický komentátor je pro Zemana „člověk, který je nešťastný z toho, že v životě nic nedokázal a právě proto s radostí kritizuje ty, kteří mají úspěch.“

On sám to od řady komentátorů pravidelně schytává. Zeman však narážel i na sportovní komentátory - Petra Vichnara a spolukomentátorku Lucii Hrstkovou Pešánovou za jejich komentář během zimní olympiády v Pchjongčchangu. „Výborně tomu rozuměli, ti idioti, a pak zůstali s otevřenou hubou, když si Ester Ledecká dojela pro zlatou medaili,“ nebral si Zeman servítky.

Nechyběly ani jeho další obvyklé průpovídky. „Pan Bakala je katastrofa svého druhu,“ rýpl si mimo jiné prezident. Bakalu označil i za „mafiána, který vytuneloval OKD“.

Zeman: Bylo by krásné, kdyby Kalousek zmizel

Zeman se pozastavil i nad možnými předčasnými volbami, pokud by opět zkrachovala vládní vyjednávání. „Předčasné volby jsou urážkou voličů a konec konců neschopnosti politiků… Předčasné volby by měly jednu příjemnou výhodu. Zmizel by exhibicionista Kalousek i s TOP 09, která, jak známo, přijímá sponzorské dary od Zdeňka Bakaly, možná, že by zmizeli i Starostové a nezávislí,“ míní Zeman.

Přesto Zeman fanouškem předčasných voleb není, byť by podle něj po nich ve Sněmovně bylo místo devíti subjektů jen sedm. „Jak krásné,“ podotkl k takovému výsledku.

Kalousek se proti Zemanovu útoku ohradil na Twitteru. „Snažím se to vidět z té lepší stránky: Když karikatura prezidenta sprostě uráží tak noblesního a inteligentního profesionála, jako je Petr Vichnar, cítím se být v dobré společnosti,“ vzkázal.

Společnost prý nerozděluje

Prezident vedle toho řešil situaci ovládajících a ovládaných. A obhajoval myšlenku přímých voleb. Zdravý rozum voličů není nižší než rozum politiků, ale není kontaminován politickou prací, která „vede k určité degeneraci“, míní Zeman. „I když mi je vytýkáno, že rozděluji společnost, snažím se naopak snížit bariéru mezi ovládajícími a ovládanými, snažím se najít cesty, jak zvýšit participaci našich českých občanů,“ tvrdil Zeman.

Zeman přitom právě dnes určil termín podzimních voleb - tedy voleb komunálních a do třetiny Senátu. Mají se uskutečnit 5. a 6. října.

Zeman hájil přímou volbu nejen v případě prezidenta. Volit by chtěl nechat takto i starosty. Rýpl si přitom do některých současných politiků a stran za to, že nedostatečně podporují nové zájemce o aktivní politickou kariéru.

„Já jsem nevycházel dobře s Petrou Buzkovou, ale vzpomínám si na hezkou větu, kterou říkala o neprostupné krustě stranické hierarchie nebo stranické oligarchie,“ podotkl Zeman a uvedl: „Někteří funkcionáři některých stran mají pocit, že mají své funkce vysezené.“ Mladí lidé, kteří do stran vstoupí, jsou jen za „lepiče plakátů“ a ze stran odcházejí, příbytek nových členů není dle Zemana uspokojivý.

Zeman také mluvil o „strachu politických stran, že metodou panašování (kterou se bude volit v komunálních volbách - pozn. red.) by přišly o určité volební zisky, pokud by na kandidátkách měly šedivé myši“, podotkl v narážce na možnost volit kandidáty napříč stranami.

Cigárko i víno. Zeman byl na Žofíně i loni

Zeman v Paláci Žofín na pražském Slovanském ostrově vystoupil i v minulosti. Loni v červnu Zeman například na Žofínském fóru věnovaném českému národnímu zájmu mluvil o přijímání uprchlíků, přijetí eura či o vypsání referenda o vystoupení z Evropské unie.

O rok dříve hovořil třeba o svých zahraničních cestách, kritizoval protiruské sankce a varoval před poklesem ekonomiky. Na Žofíně však v minulosti při Zemanově účasti došlo i na obligátní cigaretku, sklenku vína či fotky s příznivci.

Miloš Zeman si po Žofínském fóru s chutí zapálil a fotil se s lidmi Miloš Zeman si po Žofínském fóru s chutí zapálil a fotil se s lidmi | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Zemana rozčílilo zneužití 12leté holčičky

Letošní téma slibovalo mj. pozastavení se na občanskými protesty, kterých není v poslední době především v hlavním městě málo. Terčem zloby stovek a někdy i tisíců lidí se stává právě i hlava státu. Bylo tomu tak i při protestní akci studentů, kdy tvrdil, že demonstrující zneužili dvanáctiletou holčičku.

Vracel se totiž k videu z protestu na piazzetě u Národního divadla. „Je na něm dvanáctiletá holčička, která protestuje proti ohýbání ústavy a vyjadřuje se k Babišovi, Zemanovi a k Okamurovi. Za ní stojí usmívající se muž, nechci spekulovat, ale možná, že to bude její učitel. Ať to je její učitel, nebo ne, pokládám ho jednak za lumpa a jednak za zbabělce,“ stěžoval si v březnu Zeman s tím, že jen lump zneužije 12leté dítě a jen zbabělec si k mikrofonu nestoupne sám. Tuhle výtku zmínil Zeman v poslední době hned několikrát - při anketě Zlatý Ámos či na TV Barrandov.

Podrželi ho poslanci z ANO, KSČM a SPD

Protestům Zeman čelil mj. i v Nymburku, když zavítal na sjezd KSČM, kde zdravil komunisty „vážené soudružky, vážení soudruzi“.

Zeman se terčem kritiky stal naposledy i za kauzu novičok, kdy mluvil právě na Barrandově o tom, že se v Česku tato jedovatá látka vyráběla, ačkoliv odborníci, odpovědná ministerstva a dokonce i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) mluví o opaku. Právě ANO společně s KSČM, SPD a Jaroslavem Foldynou z ČSSD však v úterý zarazilo projednávání kauzy novičok na půdě Poslanecké sněmovny. A Zemana tak de facto „podrželi“.

SebastianP ( 23. května 2018 21:16 )

Klaus je taky děděk, sportuje, lyžuje, tenis.

cezar8 ( 23. května 2018 20:56 )

socan68- za to celej tvůj život je totální zkouška marnosti....tak co je horší?

SebastianP ( 23. května 2018 16:26 )

Jak může nadávat lidem do idiotů, já se stydím co máme v čele CR neměl pravdu! Vichnar Hrstková komentovali oukej, sama Ester s trenéry chyby uznali. Komentovali od staru, božíčku prezident a sporovec když jede někdo na bránu tak se taky mění styl komentáře a fandění. To je Hanebný co řekl.

SebastianP ( 23. května 2018 16:18 )

Zatím se drbe jen na hlavě.Hulič hulí partyzánky?

xiioma ( 23. května 2018 15:55 )

Lhář z Hradu zblbnul definitivně. Že toho dementního úchyla ještě vůbec někdo poslouchá, už je nejvyšší čas aby vypadl a přestal škodit zemi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa