Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chovanec: „ČSSD bude směšná horákyně.“ Svědomí mu nedovolí podpořit vládu s KSČM za zády

Autor: ČTK, simao - 
11. července 2018
10:00

Poslanec ČSSD Milan Chovanec se omluvil z dnešního jednání Sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě ANO a ČSSD z osobních důvodů. O důvěře tak hlasovat nebude. Exministrovi vnitra vadí, že se vláda musí při hlasování o důvěře spoléhat na podporu KSČM. Kritizuje také podmínky, které vyjednalo současné vedení ČSSD s ANO. Chybět na hlasování bude i poslanec ANO Jiří Mašek, který odjel na dovolenou do Austrálie. Pobyt si prý kupoval ji před rokem.

Milan Chovanec patřil k hlavním kritikům vládní spolupráce ČSSD s ANO. Dnešní Právo píše o usnesení Chovancovy domovské krajské stranické organizace, která mu doporučila, aby pro kabinet nehlasoval.

Exministr vnitra a dnes řadový poslanec Chovanec uvedl, že nemůže podpořit vládu v hlasování o důvěře kvůli svému svědomí. Vadí mu podpora KSČM, kritizuje podmínky vyjednané ČSSD s ANO.

Ke své neúčasti vydal Milan Chovanec celé prohlášení. Uvádí v něm mj.: „Svědomí je ryze individuální záležitostí a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí. Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu. Poslední měsíce jsem převážně mlčel a nechával novému vedení sociální demokracie prostor a čas. Bohužel, výsledky se nedostavily.“

Podle něj ČSSD couvla ze všech svých zásadních prohlášení. Zisk ministerstva vnitra, které však vede nově Jan Hamáček, nepovažuje za úspěch. „Vládu nakonec netvoří ani těch pět sociálních demokratů, o nichž se hlasovalo ve stranickém referendu,“ upozorňuje Chovanec. Spor se rozhořel kolem nominanta na ministra zahraničních věcí Miroslava Pocheho - i tento resort vede dočasně Hamáček. 

Chovanec: Budeme jen směšnou chytrou horákyní

„Nesouhlasím s argumentem, že ČSSD vstupem do problematické vlády zabrání nástupu ještě horších sil. Nikde nevidím dojednané mechanismy, jak tomu lze opravdu reálně zabránit,“ varoval Chovanec. „Mám obavu, že budeme jen směšnou chytrou horákyní české politiky, jež obutá-neobutá a oblečená-neoblečená kráčí do strašidelného zámku, kde na ni žádný ženich nečeká. V tomto názoru nejsem osamocen,“ upozornil. 

Nezamlouvá se mu přitom ani spolupráce s KSČM. ČSSD podle něj předstírá, že nevidí podpis dohody ANO s KSČM o toleranci vlády, což považuje za alibistické. „Bohumínské usnesení totiž dosud nikdo nezrušil. Nesouhlasím s argumentem, že ČSSD vstupem do problematické vlády zabrání nástupu ještě horších sil. Nikde nevidím dojednané mechanismy, jak tomu lze opravdu reálně zabránit,“ uvedl s narážkou na usnesení o zákazu spolupráce s extremistickými stranami.

Chovanec přitom při argumentaci proti komunistům vytáhl i svou rodinu. „Můj dědeček byl po roce 1948 v podobné situaci. Jako sociálnědemokratický poslanec nesouhlasil s vynuceným sloučením s komunisty. Byl vystaven řadě postihů, ale zachoval si v této věci čistý štít. Moje rozhodnutí je hluboce osobní a rozumím tomu, že se s ním nemusí ztotožnit nikdo jiný z našeho poslaneckého klubu,“ vzkázal Chovanec.

Hamáček je osobně zklamaný

Předsedu ČSSD Hamáčka osobně zklamalo, že Chovanec při hlasování Sněmovny nebude respektovat výsledky vnitrostranického referenda ČSSD a nepodpoří vládu. Hamáček uvedl, že rozhodnutí členské základny by mělo být nadřazené všem orgánům a také osobním zájmům. Další poslanci ČSSD označili Chovancovo rozhodnutí za legální.

„Rozhodnutí Milana Chovance je pro mě osobně zklamáním. Ne proto, že je proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Ale proto, že navzdory svým veřejným prohlášením, že bude respektovat výsledky vnitrostranického referenda socdem, tak neučiní,“ uvedl Hamáček.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK napsal, že Chovancovo rozhodnutí je realita. „Poslanec hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl Onderka. Poslanec ČSSD Ondřej Veselý krok označil za legální. „Nepopírám, že mám podobné pohnutky. Nicméně si natolik vážím Honzy Hamáčka, že přes své hluboké přesvědčení pro vládu hlasovat budu,“ uvedl poslanec zvolený za Jihočeský kraj.

Zeman si rýpl do Chovance: Je zatrpklý

„Víte stranická disciplína musí bejt, neboť jak říkal Švejk, jinak bychom lezli po stromech jako opice,“ uvedl dnes ve Sněmovně prezident Miloš Zeman. Později k Chovancovi, který při něm stál například při prezidentské volbě v lednu letošního roku, vzkázal, že je možné, že je zatrpklý.

„Někdy si dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý, protože se mu nepodařilo ve svobodných volbách uspět, ale každý z nás, kdo dělá politiku, tohle někdy zažije,“ konstatoval.

Poslanec ANO Mašek v Austrálii

Z řad ANO nebude na dnešní schůzi dolní komory Jiří Mašek. Omluvil se už v úterý z celého tohoto týdne předpokládaného jednání Sněmovny, tedy od pondělí do pátku, a to z rodinných důvodů. Mašek je podle informací z klubu nejsilnějšího sněmovního uskupení v Austrálii. Pobyt si prý kupoval zhruba před rokem, kdy ještě ani nevěděl, že se stane poslancem. Volby se konaly v říjnu.

Ani Maškova a Chovancova absence by neměla zvrátit předpoklad, že kabinet ANO a ČSSD důvěru nakonec dostane, když pro něj budou hlasovat také poslanci KSČM. Celkem mají tato uskupení ve dvousetčlenné Sněmovně 108 hlasů, bez Maška a Chovance tedy 106. Při hlasování o důvěře vládě stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Dopoledne nebude v dolní komoře ani další poslanec sociální demokracie Roman Sklenák, který poslal omluvenku ze zdravotních důvodů. Na hlasování, které se čeká později odpoledne, by tak měl být přítomen.

salto ( 11. července 2018 14:20 )

Prej mu to nedovolí svědomí . Nebude to spíš tím, že slimáků je hodně a kapustičky málo?

marmat ( 11. července 2018 12:39 )

Ostatní mají takto naději na nějakou "židli", on už to dřív zapíchnul-tedy dali mu to všichni najevo....že si ani neškrtne !!!

marmat ( 11. července 2018 12:35 )

Je to asi 1/2 roku ho Babiš označil za :"Největší zlo v české politice"....teď je zhrzenej ze všech stran i té vlastní....tolik chtěl i se Zaorálkem nahradit Pocheho...Ví dobře, že KSČM nejde do vlády , ale napíše TO, vysloví TO .....a to je svinstvo !

milan1959 ( 11. července 2018 11:12 )

Bravo Milane

malenabald ( 11. července 2018 10:20 )

Jaké svědomí???? Prostě není ve vládě, tak je všechno špatně. Jako ministr pohnojil, co se dalo, i to, co ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa