Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příbuzní starající se o těžce postižené si mohou polepšit. O šest tisíc měsíčně

Autor: zst, ČTK - 
21. září 2018
12:21

Jednou pro a jednou proti. Zatímco Babišova první vláda v květnu návrh senátorů navýšit příspěvek na péči o těžce postižené odmítla, dva týdny před volbami poslanci ANO s návrhem souhlasili. Příspěvek by měl být od ledna 2019 pro osoby s postižením čtvrtého stupně navýšen na 19 200 korun měsíčně. Týkat by se měl asi 25 tisíc lidí.

Poslanci většiny stran by chtěli novelou o sociálních službách navýšit také příspěvek na domácí péči o osoby s těžkým postižením, tedy s postižením třetího stupně. Například Piráti už navrhli, aby se tento příspěvek zvýšil z 9900 na 11 000 korun. Zvýšení příspěvku doporučila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že takovou změnu připravuje její úřad.

Polepšit by si podle řady poslanců měli také pečující příbuzní, někteří navrhovali i zlepšení podmínek hospicové péče. Návrhy budou moci uplatnit při projednávání novely ve sněmovních výborech sociálním a zdravotním, které na to dostaly 30 místo obvyklých 60 dnů.

Měsíční příspěvek na péči o osoby zcela závislé na cizí pomoci, které nejsou v ústavech, by se podle senátního návrhu zvýšil ze současných 13 200 korun. Týkal by se asi 25 000 lidí. Rozpočtový dopad senátoři vyčíslili na 1,8 miliardy korun ročně.

Právě důsledky pro rozpočet zdůvodnilo své odmítavé stanovisko ministerstvo financí. Zástupci ČSSD i KDU-ČSL upozorňovali na to, že senátní návrh vychází z novely bývalé vlády, v níž bylo ANO členem a která v závěru funkčního období bývalé Sněmovny zůstala neprojednána.

Přijetí novely a zvýšení příspěvku přišla ráno k sídlu Sněmovny podpořit s transparenty desítka lidí, včetně vozíčkářů. Poukazovali mimo jiné na to, že i lidé s těžkým postižením mohou v některých případech studovat a pracovat, a neměli by být finančními důvody nuceni trávit život v ústavech.

x88x ( 22. září 2018 20:54 )

To už měli dávno mít. Mám vozíčkáře kamaráda 4. stupně, vím o čem to je.

ponner ( 22. září 2018 20:47 )

Bravo, bravo! Mrzí mě že tady k diskuzi ani čárka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa