Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš slíbil obcím miliardy na sociální byty. Zeman se opět opřel do médií

Autor: ČTK, pk - 
7. září 2018
18:00

Pokud se obce pustí do výstavby bytů a pětinu z nich vyčlení jako sociální, stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na pořízení těchto sociálních bytů poskytne stoprocentní dotaci. Babiš to v pátek řekl starostům na sněmu Svazu měst a obcí (SMO). Sociálních bytů je třeba zhruba 65 000, stát by na jejich pořízení v příštích letech vyčlenil až 80 miliard korun, uvedl Babiš. Na akci vystoupil i Miloš Zeman, který opět kritizoval média.

Vláda by podle Babiše také neměla rozhodovat například o platech místních politiků. „Já jsem se podivoval, když jsme na minulé vládě řešili nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelských územních samosprávních celků. My všichni žijeme z daní a já chci odevzdat velké pozdravy od paní ministryně Schillerové (...) Ona ty daně vybere a potom je rozdělíme,“ podotkl Babiš.

Stát chce obcím zaplatit stavbu sociálních bytů

Podle Babiše je vláda připravena měnit potřebnou legislavitu. „Nechceme vám něco vnucovat, přikazovat, vy jste samospráva. Doufám, že to oceníte,“ říkal také dnes Babiš. Slíbil i změny stavebního zákona, které by zkrátily lhůtu pro výstavbu bytu v Praze z deseti let na jeden rok.

„Náš velký problém je samozřejmě stavební zákon. Paní ministryně (...) včera mi podepsala papír, že pokud tam bude územní plán, tak se ta lhůta z deseti let - tolik trvá výstavba bytů v Praze - zmenší na jeden rok. Je to tak? Jste mi to včera podepsala, takže mám to na papíře,“ ohlédl se Babiš na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.

„My jsme zapomněli stavět byty,“ postěžoval si a dodal: „To bydlení je velký problém. Možná jenom nestačí poskytovat půjčky pro mladé, ale my musíme a chtěli bychom samozřejmě, aby vy jste stavěli byty, protože já si myslím, že byty mají stavět obce a města, vy byste měli mít bytové komise, vy byste měli vědět, kdo chce byt, vy byste to měli řešit.“

Pozastavil se i nad problematikou sociálních bytů. Stát chce obcím jejich stavbu zaplatit. „Když se obec rozhodne postavit 50 bytů, stát na 20 procent z nich, které budou sociálními byty, poskytne nevratnou dotaci ve výši 100 procent,“ uvedl předseda vlády. Podle něj s tím počítá projekt Výstavba o dostupném bydlení, který chystá ministerstvo pro místní rozvoj. To by se podle Babiše mělo stát ministerstvem pro menší obce.

Na akci vystoupil i prezident Miloš Zeman. Starostům řekl, že na každého z nich může "závistiví blbec" poslat anonymní udání, ve kterém se bude "policie dlouho bahnit" a k žádnému závěru nedojde. Poznamenal, že z 80 procent byli komunální politici soudy od tvrzení státních zástupců a policie osvobozeni. Do té doby si obvinění podle něj prošli peklem. Zeman využil svého projevu k útoku na média, šíří podle něj pomluvy a špínu. "Neznám větší hnojomet, než jsou česká média," řekl prezident.

willi48 ( 8. září 2018 16:45 )

Hejtmanka je mi naprosto lhostejná, zmetka Bureše živočišně nesnáším, obsah článku je pouze další trapná propagace Burešovy slibotechny. Nicméně ta fotografie stojí za pozornost. Je velice příjemné vidět Bureše v lokajském předklonu. Copak na něj asi hejtmanka ví ?

arne100 ( 7. září 2018 15:03 )

jentakvejce.Podívejse na sebe ty udavači a feťáku.to stejné platí i pro toho magora co je pod tebou.Vy dva udavači jste se sešli ale IQ mrkve hlavně že donášíte n´máte v tom už zkušenosti že.

jentakjenkobliha ( 7. září 2018 14:55 )

Mluv jen za sebe Babiši-ty žiješ jen z daní a dotací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa