Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš s Monikou na opeře, s Kurzem jednal o migraci: Uprchlíky nechceme, solidární jsme

Autor: ČTK, simao, jko - 
27. července 2018
20:31

Pochutnali si na telecím, vyrazili na salzburské hudební slavnosti a večer na Mozartovu Kouzelnou flétnu. Andrej Babiš v doprovodu své manželky Moniky zavítal tentokrát do Rakouska, kde jednal s rakouským premiérem Sebastianem Kurzem o migraci či britskou premiérkou Theresou Mayovou pro změnu o průběhu a dopadech brexitu. Český předseda vlády tak stihl skloubit kulturu a diplomacii - podobně jako ve středu v Bavorsku.  

Andrej Babiš se z Bavorska přesunul do Salzburgu, kde ho dnes přivítal nejmladší evropský premiér Sebastian Kurz. Součástí Babišovy návštěvy byly rozhovory zaměřené na problematiku migrace a na nadcházející odchod Británie z Evropské unie, do Salzburgu totiž zamířila i britská premiérka Theresa Mayová.

S Monikou znovu na operu

Babiš se před polednem na úvod návštěvy v Salzburgu společně s manželkou Monikou zúčastnil slavnostního zahájení Salcburských hudebních slavností. Hudební program v rodišti skladatele Wolfganga Amadea Mozarta začal už před týdnem, dnes ho však slavnostně otevřel rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Večer se Babiš s ostatními evropskými politiky na festival vrátí a podívají se na operu Kouzelná flétna, v níž účinkuje mezi jinými i český basbarytonista Adam Plachetka.

Český premiér tak tento týden už podruhé spojil návštěvu hudebního festivalu s diplomacií. Ve středu se v Bayreuthu zúčastnil hudebních slavností věnovaných Richardu Wagnerovi, na nichž během přestávky opery Lohengrin jednal s bavorským premiérem Markusem Söderem mimo jiné o migraci či o česko-bavorské spolupráci.

Telecí, Kaiserschmarrn i uvíznutí v koloně

Pracovním obědem s rakouským Sebastianem Kurzem a s estonským premiérem Jürim Ratasem zahájil premiér Babiš pracovní část jednání v Salcburgu. Později ho čekaly bilaterální schůzky se státníky.

Co se podávalo? Telecí na hříbkách s bramborem a čokoládovou pěnou, český premiér si dal navrch svoji oblíbenou pochoutku Kaiserschmarrn (trhance) se švestkami.

Jednání začalo se zhruba půlhodinovým zpožděním, protože Kurzovi zkomplikovala příjezd z Vídně hustá doprava. Andrej Babiš se do Salzburgu vydal již včera. I jeho stihly po cestě dopravní komplikace a kolony.

Uprchlíky nechceme

„Jsme solidární, posíláme peníze, pomáháme, ale tento způsob není dobrá cesta a musí pomoci těm lidem v jejich zemích. Jejich přijímání není pro nás skutečně téma,“ pronesl šéf českého kabinetu.

Politici se v Salzburgu sešli právě na pozvání Kurze, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Migrace je pro Rakousko jedním z velkých evropských témat i z toho důvodu, že Kurz na omezení nelegální migrace postavil svou loňskou volební kampaň. Vídeň stejně jako Praha odmítá rozdělování migrantů mezi členské země EU.

Babiš opětovně vyzval také k posílení role Frontexu, evropské pohraniční agentury. „Frontex dostává stovky milionů eur jenom proto, aby nám hlásil, kudy migranti přicházejí. Na to ho nepotřebujeme. Myslím, že pokud má Frontex hrát aktivní roli, měl by pomáhat libyjské pobřežní stráži,“ míní Babiš. Za důležitý úkol označil potlačení pašeráckých skupin, které za úplatu převážejí migranty z Afriky do Evropy.

Babiš opětovně  odmítl italský požadavek na rozdělování migrantů, kteří do EU dorazili, podle něj to je pro Česko nepřijatelné. „Já zkrátka nechci, aby Česká republika se měnila podle toho, jak se to mění v jiných zemích, které jsou zvyklé na multikulturní model,“ řekl.

Přihlásil se ke slovům salcburského hejtmana Wilfrieda Haslauera z dnešního slavnostního zahájení Salcburských hudebních slavností. „Mluvil o tom, že Evropa je společná hlavně historicky v kultuře. A všechno, co naši předkové tady vybudovali, ty hodnoty, tu naši historii, musíme bránit,“ dodal Babiš.

S Mayovou o brexitu

Brexit je také významné téma rakouského předsednictví, protože příští rok na jaře vyprší dvouletá lhůta, kterou evropské smlouvy dávaly Británii pro vyjednání podmínek jejího odchodu z Unie.

„Není to pozitivní, ale je to fakt Musíme se snažit, aby škody byly co nejmenší. Velká Británie byla vždycky náš spojenec, pracuje tam 50 tisíc našich lidí. Myslím, že ta schůzka byla důležitá,“ uvedl Babiš.

„Z našeho pohledu je důležité vyhnout se tvrdému brexitu,“ řekl pro změnu rakouský premiér Kurz po setkání s Mayovou. Za „tvrdý“ brexit je označována varianta důsledného zpřetrhání všech vazeb Británie s evropskou sedmadvacítkou. Jeho příznivci - bývalý ministr pro brexit David Davis a exministr zahraničí Boris Johnson - ale před časem kvůli nesouhlasu s plánem premiérky Mayové vládu opustili.

vihor ( 27. července 2018 21:20 )

V řadě afrických a jihoamerických zemích to je nebo bylo podobné. Děsivé na tom je, jak dlouho trvá dle historických zkušeností zbavit se takového jedince, přestože rozumní lidé chápou, že to skončí katastrofou. Pro takové státy je ale typické to, že je v nich určité voličské stádo věřící jednoduchým heslům, která umí takoví jedinci vystihnout. A dále je typické to, že je tam dostatek poskoků, kteří pro peníze a podíl na moci jsou schopni bezskrupulózně pro svého vůdce udělat cokoli. Česká republika je bohužel takovým státem. Zbavit se takového vševědoucího a všemocného šílence trvá obvykle minimálně 15 let. Éra babišizmu začala v roce 2011, takže minimálně tak do roku 2026 se tu s ním ještě budeme potýkat. Nejspíš bude kandidovat i na prezidenta, takže se máme na co těšit.

vihor ( 27. července 2018 20:32 )

Ti politikové moc dobře ví, co je Babiš zač. Proto se s ním také odmítají stýkat oficiálně v hlavním městě, ale pořádají tyhle neoficiální schůzky jakože u příležitosti kulturních akcí. A Babiš to vysvětluje svým zájmem o kulturu. Ale pravda je taková, že do Berlína, Paříže nebo Vídně ho pozvat nechtějí. Už jenom proto, že "vypekl" německou firmu BAGS při ovládnutí Lovochemie a hodil na ni půlmiliardový dluh. Byl podezřelý z několika trestných činů, ale vyšetřování se ututlalo. Policejní znalec, který zařídil odložení případu, pak začal pracovat v Agrofertu. Podobně se zmocnil nyní svého Agrofertu s miliardovými majetky, když tajně navýšil podíl na úkor do té doby majoritního akcionáře a svého zaměstnavatele firmy Petrimex pomocí své nastrčené švýcarské schránkové firmy O.F.I. s neznámým původem peněz. Babiš je mistr nepřátelského převzetí. Teď přebírá Českou republiku...

FrantaSvacina ( 27. července 2018 19:11 )

Zemanová se obleka stridme, je silna, vi to, ma sebereflexi. Moni ne, je v satech narvana, je to hnusny jak jsou ji videt gate a spek, bruchata. Monika reprezentuje, tak by mela byt soudna, ale vystavovat svuj spek, to to nevidí?

urim ( 27. července 2018 18:41 )

Nehezké.Je to její i koženou bundu nosí obtaženou jak tričko do fitness .

dopans ( 27. července 2018 18:23 )

Ať si oblíká co chce, jako Ivana Zemanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa