Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš: Snad neskončím jako zloděj. Sobotkovi za ministra navrhl Pilného

Autor: val, zst - 
17. května 2017
13:30

Poslanec Ivan Pilný (ANO) je kandidátem vicepremiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše na ministra financí. Babiš to uvedl po jednání s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na Úřadu vlády, premiér se chce s šéfem sněmovního hospodářského výboru potkat ve středu odpoledne. Pilný byl předtím u Babiše na ministerstvu financí a naznačil, že ze tří kandidátů ANO půjde předseda za premiérem právě s jeho jménem. Šéfa a poměry v hnutí poslanec předtím opakovaně kritizoval a platil za „rebela“.

„Hnutí ANO mi navrhlo na ministra financí poslance Ivana Pilného. Dnes odpoledne se s ním chci sejít, pak oznámím své rozhodnutí,“ uvedl na Twitteru premiér Sobotka po jednání s vicepremiérem Babišem.

„Předal jsem návrh panu premiérovi a pan premiér si pozve navrhovaného kandidáta, potom se vyjádří,“ komentoval setkání Babiš. Na adresu Pilného dodal: „Je to dobrý kandidát, zkušený člověk, řídil velké firmy, v ekonomice se vyzná a dobře vystupuje na veřejnosti. Je nezávislý, jak je známo. Má své názory, rozhodně to není moje loutka.“

Ke schůzce samotné pak šéf ANO připojil: „Atmosféra byla normální, jako vždy. Doufejme, že to skončí a koalice bude pokračovat dát. Doufám, že skončím normálně a ne jako nějaký kapesní zloděj, který musí okamžitě vypadnout z baráku.“ Babiš si posteskl, že vláda vstoupí do historie jako ta, která se na konci mandátu „totálně rozhádala“.

Pilný: Spadla na mě stodola

„Víte, že to je rozhodnutí premiéra a potom prezidenta republiky, vyhýbal se dopoledne Pilný odpovědi na dotaz reportérky Blesk.cz, která ho „vyčíhala“ na ministerstvu. Pro mě osobně to skončilo špatně, protože na mě spadla stodola a musím se s tím nějak vypořádat,“ komentoval pro Blesk.cz jednání s Babišem. O dalších dvou kandidátech prý nic neví, protože není členem předsednictva.

Babiš k dopolednímu jednání s Pilným uvedl: „Bavili jsme se o rozpočtu a vysvětloval jsem mu, že vyšší výběr daní není kvůli růstu, jak to vždycky kritici říkají. Bavili jsme se o tom, jaké úkoly strojí před ministerstvem financí, jaké zákony je ještě třeba prosadit, účtenkovka, další věci.“

„Už jsem těch polooficiálních nabídek na ministerstva dostal docela dost a vždycky jsem je odmítal, ale teď je to trošku jiná situace, je potřeba ukončit vládní krizi a je potřeba jednat ve prospěch občanů, takže jsem se k tomu postavil vstřícně,“ dodal Pilný krátce na to ve Sněmovně.

Sobotka už odmítl Schillerovou a Brabce

Premiér Sobotka odmítl v pondělí odsouhlasit na post ministryně financí náměstkyni Alenu Schillerovou, která má na rezortu aktuálně na starost daně a cla. Podle Sobotky nemá na vykonávání funkce potřebné předpoklady, premiér trvá na tom, aby nástupce Babiše neměl vazby na něj osobně, ani na struktury Agrofertu.

Z druhého důvodu pak Sobotka odmítl také ministra životního prostředí Richarda Brabce. Ten v minulosti působil jako ředitel Babišovy chemičky Lovochemie.

Podívejte se na reakci Aleny Schillerové po rozhodnutí premiéra Sobotky:

Video  Alena Schillerová: Jsem v šoku. Sobotka se mnou nepromluvil ani slovo.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

A odůvodnění premiéra:

Video  Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Připravujeme podrobnosti.

xcarodejka ( 17. května 2017 15:14 )

Za našeho života již velké změny nepořijdou. možná název systémuý, pak nějaká ta chvilka euforie/ to je stále dokola/ ale dopracovat se ke slušné morálce, tak to nejde z roku na rok/ Lidský život je krátký, takže maldí by měli být trochu aktivnější, nemyslet jen sami na seb a prchat ven. To za nás nikdo neudělá.Pana Babiše bych se pouze zeptala, pro šel do politiky. Byl snad málo vytížen svým úspěšným podnikáním? Myslím, že někteří i tuší proč, ale většina lidí nepřemýšlí, nesleduje a pak jde jen volit, když zaslechne nějaké výkřiky a rozhoduje se jen podle povrchních informací. Politik má někdy instruktory, kteří mu radí, jak reagovat, abyto na občana zabralo,ě taková psychologie a marketing se určitě vyplatí.

1nostradamus1 ( 17. května 2017 14:57 )

nedokonalost zákonů? blbost , neexistuje dokonalý zákon, existuje jen co se zakazuje a tím i co je dovoleno, víme? tak jako někdo kecá, že dotyčný využíva nedokonalosti zákona, popravdě jen říká, že zákon nebyl porušen..alias, nebyla dokázana vina... spravodlivost nezná trest za nedokonalost zákona, víme, hospodský keci meci...za nedokonalý zákon je zodpovědný ten zákonodarce, kt. ho uzákonil, a tím byl falous a osralsibotky

blamal ( 17. května 2017 14:55 )

https://www.youtube.com/watch?v=WNvxlm9CQ_U ARD o Babišovi - české titulky

1nostradamus1 ( 17. května 2017 14:50 )

mno, tak prdmeriér se sám o.j.e.b.al o slizounské plus body, takže , kalous je nas.r.aný jak ochlasta , kerého vykopnou z hospody, gumový holobrádek tiše po pěšině, a fialka akurvát prdí do vázy...to jsou paradoxy !?

cococo ( 17. května 2017 14:47 )

Zbytečné obavy. Jako zloděj už do politiky šel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa