Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš zrušil náhle program. Musel do nemocnice IKEM

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2017
18:50

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) přerušil v úterý svůj program a odjel do IKEM. Dopoledne měl být přitom s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na volebním sněmu Hospodářské komory. Na akci ho narychlo nahradil místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec. 

Andrej Babiš opět podlomené zdraví? Loni byl v nemocnici kvůli závratím, problémy má také se zrakem. Dnes se omluvil z jednání Hospodářské komory a vypadá to, že opět kvůli zdravotnímu stavu. „Já jsem byl na výjezdu ráno ve škole a potom jsem byl na nějakém… byl jsem v IKEM,“ řekl Babiš na přímý dotaz Blesk.cz, proč zrušil setkání se zástupci podnikatelů.

Proč navštívil Institut klinické a experimentální medicíny, kde ošetřují především srdce a cévy, ale dvaašedesátiletý Babiš říct nechtěl. „Já to nechci komentovat,“ odpověděl ministr na dotaz, zda má problémy se srdcem.

Andrej Babiš promluvil o návštěvě IKEM:

Video  Babiš byl na vyšetření v IKEM.  - Jakub Veinlich, Jan Jedliška
Video se připravuje ...

Babišovy neduhy z minulosti

Že by mohly být za chystaným koncem Babiše ve vládě i zdravotní důvody, vicepremiér odmítá. Už v minulosti ho ale zdraví příliš neposlouchalo. Podle informací Blesk.cz ho občas bolí záda, nedávno měl namožené rameno z volejbalu. Loni v září byl už v sedm hodin ráno u památníku v Letech a mohlo za to opět zdraví.

„Mám problémy s očima a jsem objednaný na vyšetření do nemocnice. Nejde to odložit,“ vysvětlil tehdy Blesku. A doplnil, že se mu na obou očích odděluje sítnice, což je podle odborníků velký problém.

O dva měsíce později – tedy v listopadu loňského roku – byl Babiš v nemocnici dokonce hospitalizovaný. „Měl jsem závratě. Podstoupil jsem různé odběry, vyšetření a EKG. Lékaři a fyzioterapeuté se shodli, že tyto zdravotní potíže mám od páteře,“ řekl vytížený vicepremiér, ministr, poslanec a předseda hnutí ANO Babiš loni Blesku.

Při projednávání státního rozpočtu seděl Babiš loni ve Sněmovně dokonce s rouškou před ústy a nosem a popíjel čaj s medem. Skolila ho chřipka a lékaři mu nasadili antibiotika, protože byl do té doby „neposlušný“ pacient.

„Pracuji prakticky sedm dní v týdnu, často 16 hodin denně. Připravovali jsme pracně státní rozpočet na rok 2017, zaváděli jsme EET, měli jsme kampaň do krajských voleb, kdy jsem objížděl celou republiku. Třikrát jsem přecházel chřipku, takže teď už mi lékař nasadil antibiotika a léčím se,“ řekl loni v prosinci Blesk.cz nemocný Babiš.

Jeho zdravotnímu stavu navíc asi moc nepřispívá ani chybějící slezina. O tu přišel ve svých 14 letech. Lékaři mu ji vyoperovali kvůli trombocytopenii – tedy stavu, kdy je v krvi nedostatek krevních destiček. Slezina za normálních okolností působí jako „krevní filtr“.

Zdraví může ovlivnit volební kampaň

Někteří politici už na své zdraví „dojeli“ ve volební kampani. Rozhodující je pro voliče především v Americe při prezidentských volbách. Nepsaným zvykem je, že kandidáti v kampani předkládají několikastránkové podrobné dokumenty o svém stavu. A to i proto, že například rozhodují v případě potřeby o odpálení nukleárních zbraní.

„Říká se, že jeden z důvodů, proč nebyl zvolený John McCain americkým prezidentem, když kandidoval v roce 2008 proti Baracku Obamovi, byly jeho zdravotní problémy, měl nádory kožního charakteru a měl zranění z vietnamské války,“ řekl Blesk.cz Karel Komínek z Institutu politického marketingu a dodal, že zatajený zápal plic a následný kolaps mohl připravit o vítězství v prezidentských volbách i Hillary Clintonovou.

I u nás může podle Komínka sehrát v prezidentské kampani zdraví kandidátů důležitou roli. V případě voleb do Poslanecké sněmovny to prý ale horké téma nejspíš nebude.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

homednes ( 17. května 2017 13:06 )

Tak se podívejte na nejhlubší dno politické žumpy: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svinska-lez-dezinformacni-incest-Petr-Zantovsk y-podrobne-rozebral-jak-media-vytvorila-kauzu-Babisovych-nahravek-Novinarska-parta-se-pry-uz-zcela-u trhla-ze-retezu-487582

masavasa ( 17. května 2017 07:51 )

A jak pravil moudrý Einstein: „Je málo takových, kteří se dívají vlastníma očima a cítí vlastním srdcem. Na jejich síle bude záležet, zda lidi znovu klesnou do otupělosti, kterou oslepené davy zjevně dnes považují za cíl.“

joudajoudovy ( 17. května 2017 07:50 )

jen se prvoku pochval. samochvala zapacha

joudajoudovy ( 17. května 2017 07:46 )

uz si priznal prijmy od kalouska, aby ti socialka mohla snizit socialni davky? asi to nekdo udela za tebe..

auslak ( 17. května 2017 07:29 )

zdenekk , ignotus ,informatik a 10 dalších nicků - - - to je zábava , co ?? sám si napíšeš , sám si odpovíš , sám se pochváliš . . . a doma chcíp pes , co ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa