Klíčová je při odstraňování klíštěte rychlost. Čím déle necháte parazita sát, tím vyšší je pak pravděpodobnost, že vás nakazí nějakou chorobou. Klíšťovou encefalitidou vás infikované zvíře může nakazit již v průběhu dvou hodin po přisátí.

U boreliózy je čas pro nakažení delší, a to až dvanáct hodin. Klíště proto odstraňte hned poté, co ho objevíte. Ideální proto je, si do přírody brát pinzetu, dezinfekci nebo butylku kořalky.

Klíšťatům se nevyhnete prakticky v žádném koutě naší republiky, protože se mohou vyskytovat až do výšky 1150 metrů nad mořem. Krev sající potvůrku tedy můžete chytit i při túře na Sněžku.

Nejméně jich potkáte u rašelinišť, která nemají rada, a v městských parcích, kde se často seká a upravuje tráva. Ale dejte pozor ve velkoměstských lesoparcích. Tam je jich hodně.

Jak správně odstranit klíště?

  1. Místo přisátí postříkejte či polijte desinfekcí. Pokud ji nemáte při ruce, můžete použít pálenku nebo jiný tvrdý alkohol.
  2. Hned nato pinzetou klíště vyviklejte. Nekruťte jím, mohli byste parazita přetrhnout. Rozhodně klíště nepotírejte – neduste krémem, protože dusící se tvor uvolní ještě mnohem víc slin, v nichž mohou být viry způsobující onemocnění.
  3. Místo znovu vydezinfikujte.

Čím vás může klíště nakazit?

Klíšťata nepřenáší jen známé choroby jako borelióza nebo klíšťová encefalitida. Co všechno můžete po kousnutí chytit?

  • Klíšťová encefalitida
  • Borelióza
  • Anaplasmosa
  • Q horečka
  • Babesioza
  • Bartonelosa
  • Tularémie
  • Rickettsioza

Na čas ochrnutý Josef Mohyla z Vrbna pod Pradědem: Řekli mi, že je to beznadějné

Panu Josefovi Mohylovi (69) z Vrbna pod Pradědem, který byl aktivním sportovcem, a tudíž byl i v dobré kondici, se málem stalo osudným září 2007. Tehdy objevil po cyklovýletu v Jeseníkách klíště.

„Asi po čtrnácti dnech jsem prodělal cosi jako chřipku, zdánlivě se to zlepšilo, ale pak přišly horečky,“ vzpomíná. Do nervového systému už mi stihl proniknout virus klíšťové encefalitidy a on postupně ochrnul.

„Nemohl jsem nic. Museli mě krmit, ztrácel jsem schopnost polykat. Rodině řekli, že by mě měli dát do LDN zemřít,“ popisuje senior. To však jeho manželka a synové odmítli. Poslali ho do rehabilitačního ústavu v Hrabyni.

„Nejdřív jsem záviděl všem, co se najedí sami. Pak už mi to šlo, tak zase těm co se můžou pohybovat na vozíčku,“ vypráví. Tvrdě na sobě pracoval a jeho stav se po malých krůčcích zlepšoval.

Nyní už dokáže zase sám chodit. „Můžu vám říct, že se všichni v mém okolí nechali hromadně očkovat, když viděli, co ta potvora dokáže,“ dodává Josef.

Fotogalerie
6 fotografií