U nejmenších se z toho důvodu jednotlivé potraviny zpočátku podávají odděleně a s odstupem, právě proto, aby se případně jednoznačně projevila, a především určila případná alergie. Přibližně polovina „dětských“ potravinových alergií se zjednodušeně řečeno postupem času „vytratí“, u zbývající poloviny však přetrvává do dospělosti.

KŘÍŽOVÉ VZTAHY

Potravinovou alergii lze ale získat i dodatečně: Jedná se o tzv. křížovou alergii – tělo reaguje stejným způsobem na podobné alergeny, které pocházejí z různých zdrojů. Polovina lidí trpících alergií na pyl břízy tak reaguje obdobně i na jablka a lískové oříšky. Při alergii na roztoče odpovídá tělo často podobně na mořské plody, jako jsou mušle nebo korýši a tak dále. Z toho důvodu je v případě, že trpíte nějakou formou alergie, nutné tyto křížové vztahy znát.

KRITICKÝ STAV

Tzv. anafylaktická reakce organismu na některý z alergenů se sice vyskytuje ojediněle, přesto si ročně vyžádá několik životů a stovky pacientů jsou hospitalizovány pro život ohrožující anafylaktické příznaky. Příznaky se mohou dostavit po pěti až třiceti minutách po kontaktu s alergenem, ale i později. Při tomto stavu těla jde skutečně o život, hrozí mu totiž udušení nebo selhání srdce a zachránit jej může pouze okamžitá první pomoc.

50 OTÁZEK

26. Jaké potraviny mohou spustit alergickou reakci?

Častá je alergie na mléčnou bílkovinu, obilnou bílkovinu, na vejce, sóju, některé druhy ovoce nebo kořenovou zeleninu, dále na ořechy, ryby, mák, celer, rajčata, luštěniny atd.

27. Jaké množství potraviny vyvolá alergickou reakci?

K nežádoucí reakci organismu stačí i stopové množství alergenu.

28.Co je potravinová intolerance?

Zatímco při alergii se aktivuje imunitní systém, intolerance je způsobena metabolickou poruchou – nedostatkem látek, které se podílejí na zpracování potraviny či její složky. Na rozdíl od alergie se projeví obvykle až po konzumaci většího množství.

29. Co je křížová alergie?

Při ní tělo reaguje stejně na podobné alergeny pocházející z různých zdrojů. Pylový alergik může např. dodatečně získat potravinovou alergii. Mnoho lidí trpících alergií na pyl břízy tak reaguje obdobně i na jablka a lískové oříšky.

30. Co může vyvolat anafylaktický šok?

Příčinou jsou obvykle typické potraviny jako ořechy, mořské plody, ryby, vnitřnosti. Ale pozor! Spouštěčem může být i kontakt s latexem, bodnutí hmyzem, podání určitého léku, či dokonce zvýšená fyzická zátěž.

31. Co je to adrenalinový autoinjektor?

Lidé ohrožení prudkou alergickou reakcí jej nosí u sebe. Má tvar silnější tužky. Po odstranění ochranného krytu se uchopí do dlaně a kolmo přitlačí tupým koncem z boku ke stehnu, a to i přes oděv. Automaticky se tak vysune krátká jehla a aplikuje adrenalin.

POMOC PŘI KOLAPSU

Důležitým krokem v rámci první pomoci je podání adrenalinu pomocí autoinjektoru. Lidé, kteří o riziku vzniku této reakce u svého organismu vědí, jej nosí při sobě. Nutné je také zajistit protišokovou polohu pacienta, zajistit životní funkce – případně zahájit oživování. V každém případě je vždy nutné volat rychlou záchrannou pomoc.