Kokosový olej

Tato potravina se v současnosti propaguje jako zdravý rostlinný tuk, takže se prodává i v prodejnách zdravé výživy. Ale pozor! Kokosový tuk má na rozdíl od jiných rostlinných olejů a tuků velmi vysoký obsah nasycených a málo nenasycených mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny jsou pro náš organismus velmi nevýhodné, neboť zvyšují cholesterol v krvi. Vyšší obsah nasycených mastných kyselin má kokosový tuk i v porovnání se zatracovaným palmovým tukem.

Agávový sirup

Jak známo, klasický cukr zvyšuje hladinu krevního cukru, a proto je považován za nezdravý. Jako zdravější alternativa je často používán agávový sirup. Na rozdíl od cukru, který se skládá z glukózy a fruktózy, sirup z agáve má vysoký obsah fruktózy a z toho důvodu nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Je zde však malý háček. Pokud je totiž fruktóza v koncentrované podobě (sirup) a po konzumaci získanou energii nevyužijeme, ukládá se jako tuk. Nadměrná konzumace může vést ke ztukovatění jater či poškození ledvin.

Tmavé pečivo

Celozrnné pečivo je zdravější, protože obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu, a také tmavší. V obchodech však musíme dávat pozor, protože ne každé tmavší pečivo je celozrnné! Některé druhy se mohou přibarvovat např. karamelem nebo praženými obilovinami.

Celozrnné pečivo obsahuje alespoň 80 % celozrnných obilovin, jinak tak nesmí být označené. Obsahuje více vlákniny, a proto je vhodnější než bílé pečivo, ale jeho energetická hodnota je shodná s běžným pečivem.

Nízkotučné výrobky

Výrobky označené jako »light« nebo nízkotučné nejsou vždy méně kalorické nebo zdravější. Například nízkotučné ovocné jogurty obsahují spoustu přidaného cukru.

Nízkotučné výrobky také mnoho lidí konzumuje ve větším množství, což může mít ještě horší efekt, než kdyby jedli jen »obyčejné« potraviny v přiměřeném množství. Pokud chcete zdravě jíst, je důležité si pročítat složení a tabulky výživových hodnot výrobků.

Z tuků se netloustne

Nadváha a obezita souvisí s hromaděním tuků. To je však řízeno hormonálně, zejména inzulinem. Jeho uvolňování je pak spojeno s příjmem sacharidů do těla, tudíž když vyloučíme z jídelníčku tuky, tak si můžeme ještě navíc uškodit.

Nevědomky si můžeme přivodit nedostatek pro organismus nezbytných esenciálních mastných kyselin i vitamínů rozpustných v tucích, které se pak nemají v čem rozpouštět.

Doporučený denní příjem tuků bychom neměli podceňovat. Měl by se pohybovat okolo hodnot určených v tabulkách a rozhodně nesmí klesnout pod 45 g. Při hubnutí záleží především na tom, jak jíme, jaké tuky konzumujeme a v jaké míře přijímáme sacharidy.

Fotogalerie
6 fotografií