Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Kandidovat budu,“ řekl prý Zeman svému okolí. Zkazí mu to Babiš?

Autor: Mii - 
18. ledna 2017
12:23

Ačkoli prezident Miloš Zeman oficiálně oznámí, zda se bude pokoušet o opětovnou kandidaturu, až 10. března, svému okolí rozhodnutí již údajně sdělil. Server Info.cz informuje, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) na společné schůzce oznámil, že kandidovat bude. Přitom právě ministr financí by mu to podle politologů mohl pořádně zkomplikovat, kdyby se sám rozhodl zúčastnit klání.

Žádné oficiální stanovisko však Hrad k této informaci neposkytl. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl věc komentovat s tím, že vše bude oznámeno 10. března. Že Zeman kandidovat bude, jsou ale politologové přesvědčeni. A to i přes spekulace o zdraví hlavy státu, které údajně není dobré a současnému prezidentovi by mohlo v kandidatuře bránit.

Zemana bude podle expertů  možné porazit, informuje Info.cz. Vše bude záležet zejména na stanovisku ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, říkají. Ten o kandidatuře nikdy přímo nemluvil, ale ani ji nevyloučil.

„Politicky nyní potřebuje víc Miloš Zeman Andreje Babiše, než naopak. Pro Babiše, potažmo ANO, je však spolupráce se Zemanem také výhodná, zejména s ohledem na situaci po sněmovních volbách 2017. Připomeňme, že to byl právě Zeman, kdo určoval směřování české politiky po pádu Nečasovy vlády a kdo velmi usnadnil nástup Babiše do pozice ministra tím, že po něm nevyžadoval lustrační osvědčení,“ řekl Info.cz politolog Miloš Gregor.

Gregor si také myslí, že nikdo, kdo zatím kandidaturu oznámil, nemá šanci Zemana porazit. Ani textař a podnikatel Michal Horáček, prozatímní favorit sázkových kanceláří. Kandidaturu ohlásil moc brzy a fakt, že zbohatl na hazardu, mu prý bude velmi k tíži.

Vše bude záležet na Babišovi

Zemana by prý mohli ohrozit hlavně kandidáti, kteří usilují o podobný elektorát. To znamená kandidáti ČSSD, ANO, KSČM nebo například Tomio Okamura. Záleží také na pozici Babiše, myslí si politolog Pavel Šaradín. Podle něj však bude Babiš čekat až do poslední chvíle, koho podpoří.

Podobný názor má i odborník Jan Kubáček. Babiš bude podle něj klíčovou postavou, která kandidovat dost možná bude. „Andrej Babiš bude do poslední chvíle taktizovat a licitovat, podle principu co je pro něho nejvýhodnější a není vyloučena varianta, že buď vsadí na výrazného kandidáta, popřípadě při nejmenování premiérem by kandidoval sám. Ale také vůbec není vyloučený “divoký” scénář, že pokud by vyhrál Andrej Babiš sněmovní volby s jasnou a silnou převahou, která by mu umožnila nominovat neutrálního úřednického jemu loajálního premiéra, pak že by vstoupil jako kandidát do prezidentské volby. Všechny povinnosti a lhůty spojené s nominací by stihl,“ uvedl pro Info.cz. 

A jaký kandidát mimo Babiše by mohl Zemana ohrozit? Podle Kubáčka výrazná postava levice jako Jiří Paroubek nebo žena se silným příběhem.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE NA INFO.CZ

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Doporučujeme
rony10 ( 27. srpna 2017 13:31 )

Takové množství nenávistných projevů jen svědčí o úrovni pisatelů. Všem odkazuji: NEBERTE ŽIVOT PŘÍLIŠ VÁŽNĚ,STEJNĚ Z NĚJ NEVYVÁZNETE ŽIVÍ.

isabela ( 22. ledna 2017 14:28 )

- probůh - jenom ne ženská !!!

e.44 ( 19. ledna 2017 07:17 )

Jj, balika je idiot jak vyšitej. Tedy teď si nejsem jistá, jestli jde o původního držitele nicku nebo klon. Chvíli píše rozumně, chvíli jak idiot.

sensadrak ( 18. ledna 2017 19:38 )

Lidé z mého okolí Zemana ani Babiše volit nebudou. Na druhou stranu, pokud budou zvoleni, mám tolik vlastních zájmů a práce, že se mě to nijak nedotkne. Děti naštěstí studují v zahraničí, a jestli se sem budou chtít vrátit je otázka.

e.44 ( 18. ledna 2017 17:20 )

balika, tvoje nadšení z toho, že Babiš bude stále na postu z kterého bude moct hrabat pod sebe, udržovat si moc, ždímat stát a brát lidi u huby, je hodno idiota.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa