Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rudé trenky nebyly útok na Zemana ani terorismus, hájili se Ztohoven u soudu

Autor: simao, ČTK - 
24. srpna 2016
13:55

Rozšlapali střechu a ohnuli hromosvod. U soudu se „záškodnickou“ skupinou Ztohoven, která nad Pražským hradem dokázala v přestrojení za kominíky a stavbyvedoucího vyměnit standartu za rudé trenky, došlo na výslechy svědků. Včetně majitele firmy, která střechu opravovala. Padala však i slova o dalším kroku k terorismu. Advokát Ztohoven skupinu bránil.

Vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky. U soudu se skupinou Ztohoven, kterou prezident Miloš Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček posměšně nazývají „Sto hoven“, se řešila jak majetková, tak nemajetková škoda, kterou tím způsobili. Ale také výše možných trestů či svoboda projevu.

„Ty trenky jsou dnes symbolem nějakého názoru,“ hájil čin skupiny Ztohoven soudu advokát Marek Pokorný. Podle něj jde o legitimní projev názoru a legitimní způsob svobody projevu.

„Ano, performance je jednáním dovoleným, ale pak je tady hranice vzniku trestní odpovědnosti. Od ní je jen krok k extremismu, a od nich jen další k terorismu,“ reagoval právní zástupce státu.

Tahat sem terorismus? Šílené, bránil se člen Ztohoven

To však způsobilo roztržku. „Tahat sem slovo terorismus je šílené,“ reagoval obžalovaný David Hons. „Věc tu byla podána jako promyšlené, téměř teroristické chování, které útočí na samé základy státu. Tak tomu samozřejmě není,“ navázal na něj během své závěrečné řeči advokát Pokorný.

Dodal, že nešlo o útok na osobu prezidenta Miloše Zemana, ale o vyjádření názoru na to, jak je úřad prezidenta vykonáván. „Využili svého práva vyjádřit svůj názor na jedinečnou věc, jedinečným způsobem, jinak by jejich projev zapadl,“ řekl advokát.

Umělci prý vyprovokovali společnost k tomu, aby si uvědomila, co přijímá za normy. „Není to tak dávno, co někdo chodil po Václaváku se šibenicema,“ poukázal advokát na loňskou demonstraci odpůrců migrace, kdy někteří z účastníků nesli šibenice pro politiky.

Žalobkyně navrhla podmíněné tresty

Státní zástupkyně Zuzana Baňová navrhla členům Ztohoven podmíněné tresty. Měli by také nahradit škodu, kterou svými činy způsobili. Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozí za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení.

Pražský hrad požaduje 88 tisíc korun jako náhradu majetkové újmy, dalších 310 tisíc chce za nemajetkovou újmu. Umělci už dříve uvedli, že jsou připraveni zaplatit za poškozenou střechu i za standartu, nesouhlasí však s výší škody.

Crhákovi a Hájkovi navrhla Baňová tresty v délce šest až osm měsíců se zkušební dobou na rok a půl. Pro Honse navrhla stejně dlouhý trest, zkušební dobu by u něj však prodloužila. Několikrát totiž byl ve výkonu trestu. „Bylo by obrovskou náhodou, kdyby po stejné trase a ke stejnému místu šli v té době i jiní lidé, než obžalovaní,“ uvedla Baňová.

Výše škody vyplývá z nákladů, které byly vynaloženy na náhradu nákladů oprav a standarty, upozornila žalobkyně. A hájila se, že i svoboda projevu má svou zákonnou hranici. „Otázkou není, jaký projevili názor, ale jestli naplnili skutkovou podstatu trestného činu,“ dodala Baňová. Nelze podle ní připustit, aby vyjadřování politického názoru zasahovalo do majetkových poměrů jiného.

Zemanovi na Hradě poškodili hromosvod i střechu

Právě majetková újma se zpočátku řešila ve středu u soudu především. Jako svědci předstoupili technik, který střechu kontroloval, i zástupce firmy, která ji opravovala.

Krytina na střeše Hradu byla poničená, jako by po ní někdo šlapal, pronesl technik ze Správy Pražského hradu. Na taškách prý byly patrné praskliny. Vypovídal také Jan Řeháček, majitel firmy, která střechu opravovala. „Bylo rozšlapané hřebenové plechování, ohnutý hromosvod,“ řekl Řeháček soudu. Později prý zjistil, že jsou pod hřebenem prasklé kameny, firma proto musela zkontrolovat všechny kameny. „U téhle krytiny je problém, že praskliny nemusejí být viditelné,“ vysvětlil Řeháček.

Na výměnu lanka museli sehnat horolezce

Cesta, kterou jdou obžalovaní ke standartě na jednom z jejich videí, odpovídá podle Řeháčka rozsahu i umístění poškození. Speciální obuv s měkkou podrážkou, kterou obžalovaní podle svého tvrzení na střeše měli, by podle klempíře poškození nezabránila.

Jeho firma prováděla i výměnu lanka u stožáru standarty. Na otázku soudkyně, jak se výměna lanka provádí, odpověděl, že je potřeba sehnat horolezce, který na stožár vyleze. „Nevím, jak to pánové udělali, ale my jsme tam nedosáhli,“ řekl směrem k obžalovaným. Na dotaz soudkyně Šárky Šantorové, jestli někde po cestě neviděl vlajku, řekl, že bohužel ne.

Slovní přestřelka vznikla také ve chvíli, kdy skupina předložila jako důkaz fotografii, která podle ní dokazovala poškození střechy před akcí. Fotografie pocházela ze záznamu, který natočil náhodný člověk, jenž dokumentoval panorama Prahy.

Poté skupina ukázala několik obrázků, kde byla podoba standarty vtipně upravena. Na jedné z nich byl například prezident Miloš Zeman s nápisem „Moje pravda vítězí“. „Tyto obrázky jsou k nalezení bežně na internetu,“ uvedl advokát Pokorný, podle kterého by se lidé nad rudými trenkami coby uměleckou akcí měli být schopni zamyslet v souvislosti s jejím obsahem. 

VIDEO: Podívejte se, jak Ztohoven lezli na střechu Pražského hradu

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

peugeotist ( 31. srpna 2016 20:27 )

V Americe by to nepřežili.Ale tvrdě bych potrestal ochranu. Jak je vůbec možné,aby se nahoru někdo dostal. Něco jako prezidentská ochranka.Hlavně,že mají dráty v uších.

salto ( 25. srpna 2016 08:51 )

Opravdoví "umělci". To jde jenom u nás. Za vystrčenou, holou (_!_) na US Army podmínka a za zneuctění a zničení státního symbolu??? Snažím se zvykat na tu PRAVDU a LÁSKU 26 let, ale nějak mi to nejde...

st.rec ( 24. srpna 2016 22:51 )

Navrhuju soud a soudní síň vyzdobit trenkami rudé barvy,stejně tak dodatečně vyzdobit diplomy soudkyně i státní zástupkyně a rozsudek uznat jako platný pouze se symbolem trenek jménem republiky.Jen vyprat hnědou čárku,smradu je tady dost.

kamjdu ( 24. srpna 2016 14:47 )

Komplex méněcenosti, zakrývaný namyšleností, nadřazeností, pyšnou pózou, z nich přímo čiší. Ani nevědí, co o sobě bezděčně vypovídají, jen nechtíc ještě více zvedají prezidentovi popularitu.

tgbg ( 24. srpna 2016 14:37 )

 Zeman se naštval, že tam nepověsili trenky, které dostal v Rusku od nacisty Putlera, za vzorné anální služby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa