Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman zkritizoval „extrémní blbost“ Ztohoven. Pustil se i do „šílenců“ v Bruselu

Autor: čad, simao, ČTK - 
29. června 2016
20:20

Miloš Zeman s manželkou Ivanou vyrazil na Vysočinu. A to k další prezidentské cestě po českých krajích. Při setkání s občany Pelhřimova se pustil do umělecké skupiny Ztohoven, kterou ve středu v Praze soudili kvůli ukradení a rozstříhání prezidentské standarty. Na soudce si Zeman hrát nechce, přejmenoval je však na „Sto hoven“. Jeho kritice neunikli ani představitelé EU. Mluvil dokonce o „šílencích v Bruselu“.

Třídenní návštěvu Kraje Vysočina zahájil ve středu Miloš Zeman se svou manželkou Ivanou. Na další s prezidentových „inspekčních cest“ naváže jeho pětidenní dovolená, kterou Zeman stráví v Novém Veselí.

Při setkání s občany Pelhřimova se Zeman pozastavil i nad skupinou Ztohoven, která rozstřihala prezidentskou standartu. „Začnu tou uměleckou performancí skupiny, kterou důsledně vyslovuji odděleně, to znamená Sto hoven. Myslím si, že bych především pochyboval o tom, zda je to umělecká performance, to za prvé. Za druhé – uvědomme si, že prezidentská standarta není vlastnictví Miloše Zemana nebo jakéhokoliv z bývalých či budoucích českých prezidentů. Je to jeden ze šesti symbolů české státnosti,“ zkritizoval Zeman čin umělců, kteří standartu rozstřihali na 1152 kousků.

Novinářům prezident řekl, že čin skupiny Ztohoven bere „jako důkaz extrémní blbosti pachatelů“.

Zeman přirovnal čin Ztohoven k příjezdu Hitlera

K možným trestům pro aktéry, kteří stanuli ve středu v Praze před soudem, se Zeman nechtěl vyjadřovat. „Docela mě zaujalo, že když teď s nimi začal soud, tak tato skupina prohlásila, že soudkyni považuje za podjatou, protože ji jmenoval prezident Zeman. Chtěl bych upozornit, že podle Ústavy prezident jmenuje všechny soudce,“ upozorňoval Zeman.

Prezident přidal i bonmot – podle něj je v každé obci jeden Pepek Vyskoč, nějaký obecní blázen, ve velkých městech jsou dva. „No a jestli tady máme sto, tak s tím musíme počítat jako s realitou, usmát se a jít dál,“ navázal Zeman na svou výslovnost Sto hoven.

Během své kritiky ale Zeman zvážněl. „Poslední případ, kdy byla stržena z Pražského hradu před touto performancí, se odehrál 15. března 1939, kdy Adolf Hitler přijel do Prahy a později byl vyhlášen protektorát. Myslím si, že je to neúcta nikoli k nějakému prezidentovi, ale neúcta k symbolu české státnosti. No a rozstříhat to na kousky a celkem nahodile to rozeslat někam na lampárnu hlavního nádraží mi nepřipadá příliš vkusné,“ uvedl Zeman.

„Protože já jsem po těch červených trenýrkách na Hradě vyhodil šéfa hradní stráže, šéfa hradní policie, ředitele bezpečnostního odboru Hradu, tak dnes by velmi pravděpodobně hradní stráž střílela i po skutečných kominících na hradní střeše,“ završil Zeman svou zmínku o Ztohoven, odcizené standartě a kauze červených trenek nad Hradem.

Zeman při zmínce o brexitu zkritizoval i šílence z Bruselu

Při setkání se zastupiteli Jihlavy Zeman hovořil mimo jiné také o brexitu. „Připojuji se k těm, kteří říkají, že hlavním faktorem byly obavy Britů z naprosté neschopnosti současného vedení EU,“ pustil se Zeman do Evropské unie s tím, že tohle zřejmě otrávilo Brity.

„Můj názor jako eurofederalisty je ten, že EU je skvělý projekt s mizerným vedením,“ míní Zeman. Připomněl některé bývalé představitele s velkým vlivem na podobu evropské integrace. „Při vší úctě – když pozoruji některé nejmenované vedoucí představitele EU a srovnám je s těmito velikány, je to zhruba stejný rozdíl jako mezi první a druhou ligou,“ poznamenal dnes Zeman.

Tím však se svou kritikou Zeman neskončil. Prezident i vzpomenul dvojí setkání s eurokomisařkou Věrou Jourovou. „Při nedávném setkání říkám, co děláte, paní Věro? A ona, že dostala za úkol připravit směrnici o výrobě vosku v EU. Tak jsem se zeptal, zda se to týká i vosku pro hřbitovní svíčky, a odešel jsem,“ vyprávěl Zeman.

„Potkal jsem ji znovu před pár dny a znovu se ptám, co děláte paní Věro? A ona, že dostala za úkol připravit směrnici o inkoustu do počítačových tiskáren. Když šílenci v Bruselu vymýšlejí takové věci, jako například jednotné traktorové sedačky, a nejsou schopni ochránit vnější hranice, tak se není co divit, že Britové se rozhodli takto,“ dodal Zeman.

Nenechte se koupit párkem a pivem, vyzýval prezident

Při setkání s pelhřimovskými občany se však vrátil Zeman také k české politice a na lidi apeloval, aby se před blížícími se volbami nenechali kupovat lacinými předvolebními gesty, ale koukali na program stran i na to, kdo se na kandidátkách vůbec objeví.

„Blíží se krajské volby, za rok budou parlamentní volby, politici, kteří se tady v životě neukázali, se najednou začnou rojit jako sršni. A začnou žadonit o vaše hlasy pomocí párku a piva. Takže já bych vás chtěl jenom poprosit, abyste se nenechali koupit párkem nebo pivem. Naše hodnota je poněkud vyšší,“ říkal Zeman a zároveň vyzýval, aby lidé šli k volbám. „Protože pak budete nadávat v hospodě, budete nadávat doma u televizoru,“ pokračoval Zeman, podle kterého mají právo nadávat pouze aktivní voliči.

Pozastavil se i nad oblibou politiků. Pochvaloval si, že má kolem 60 procent. „Já neznám politika, který by byl milován sto procenty. Pouze velký severokorejský vůdce Kim Čong-un je milován 103 procenty obyvatelstva,“ přidal Zeman další bonmot. Odmítl také, že by byl ruským či čínským agentem. „Mohu vám sdělit, že kromě toho jsem izraelský agent, polský agent, německý agent, francouzský agent, britský agent, právě jsem zařídil brexit... Je to nesmysl, já jsem opravdu agent, ale jenom agent České republiky,“ dodal Zeman v Pelhřimově.

Dylann_Roof ( 4. července 2016 15:46 )

Aha, děkuji za vysvětlení. Jejich atomový hřib se mi líbil, ale co předvádí od té doby, je do nebe volající.

hejhej ( 3. července 2016 09:45 )

Dylann Roof: Ono dementi jsou, ale protože chtějí být blbečci vyjímeční, tak na sebe upozorňují.

Dylann_Roof ( 2. července 2016 21:15 )

Proč jsou oblečení jak dementi a vypadají jak bezdomovci?

st.rec ( 30. června 2016 21:17 )

Komu není shůry dáno,v apatyce nekoupí.Škoda že nevím kdo to řekl že blázni,cvoci a další idioti mají vlastně šťastný život.

Ruudazvostravy ( 29. června 2016 23:04 )

Vono je praktycki fajn.I gdyš je fšecko f pr*dely i to mjenoví zlato ale vostalo nám tu aspoň Sto ho*ven a to uš k něčemu nárot zavazuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa