Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Online z boje o Agrofert: „Podělaná“ ČSSD zachránila Babiše, chybělo 5 hlasů

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. března 2016
14:20

Poslanecká sněmovna na pátečním jednání rozhodovala o vládním návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek. Mezi dvěma stovkami navrhovaných změn v zákonu byla i ta od poslance Martina Plíška z TOP 09. Podle ní by se Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) nemohl účastnit veřejných zakázek. Šéf hnutí zvažuje převedení firmy na svoji partnerku Moniku, se kterou by se kvůli tomu možná i oženil. Poslanci ale nakonec návrh změny nepodpořili, halsování o zákonu jako celku nakonec odložili.

Firma se nesmí účastnit veřejných zakázek, pokud v ní má ministr alespoň desetiprocentní podíl. To byla ve zkratce změna, kterou navrhl právník a poslanec Martin Plíšek (TOP 09) k zákonu o veřejných zakázkách. Poslanci během pátečního jednání neřešili žádný jiný zákon.

Omezení se mělo dotknout především předsedy ANO Andreje Babiše, jehož Agrofert by tak byl ze hry venku. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) je ale návrh v rozporu s evropským právem. Sociální demokracie se proto o svém postoji ještě ráno radila, nakonec se jednomyslně shodla, že tuto změnu nepodpoří. Proti nakonec hlasovala právě ČSSD, ANO a většina nezařazených poslanců.

Rozhodnutí největší parlamentní strany nesl nelibě předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pravice si od ČSSD totiž slibovala podporu.

ČSSD se zřejmě lekla výhrůžek Andreje Babiše, že by se mohla rozpadnout vládní koalice. Je otázkou, jestli to myslí se svými slovními deklaracemi proti kumulaci politické, ekonomické a mediální moci vážně,“ reagoval na rozhodnutí nejsilnější strany pro Blesk.cz Martin Plíšek (TOP 09) s tím, že rozhodnutí ČSSD ho překvapilo, protože mu někteří „oranžoví“ poslanci slíbili podporu.

Jednání jsme sledovali online:

Babiš vs. veřejné zakázky
 
14:21
4. 3. 2016

Tímto online přenos z pátečního jednání sněmovny končí. Za redakci Blesk.cz děkuji za pozornost, kterou jste mu věnovali, a přeji poklidný víkend.

14:15
4. 3. 2016

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) nemá Česko šanci stihnout termín, který nám pro účinnost zákona vymezila Evropská komise. Posunutí hlasování ve sněmovně o několik dní už prý nehraje roli. "Sankce nám hrozit budou, ale doufám, že Komise přihlédne k tomu, že už bude zákon třeba platný a bude se čekat pouze na účinnost," řekl k tomu Šlechtová. Zákon bude účinný tři měsíce po podpisu prezidenta, rozhodli o tom dnes v jednom z hlasování poslanci.

 
14:04
4. 3. 2016

Jednotu KDU-ČSL, která Plíškův návrh podpořila, narušil mimo jiné i předseda strany Pavel Bělobrádek. "Byl jsem odhlášen. Nechtěl jsem hlasovat, měl jsem pro to dobré důvody," řekl k tomu vicepremiér. Konkretizovat ale své důvody odmítl.

 
14:03
4. 3. 2016

Proti návrhu Martina Plíška hlasoval i jeden z jeho stranických kolegů. "Je to pan poslanec Tureček. On i pan ministr Jurečka mají už v poslední době blíže k ANO. On už není členem TOP 09 a uvítal bych, aby nebyl ani členem poslaneckého klubu," poznamenal k tomu Kalousek.

 
14:00
4. 3. 2016

Sněmovní jednání pro dnešek skutečně skončilo. Znovu se poslanci sejdou příští úterý, k zákonu o veřejných zakázkách se skutečně vrátí až ve středu.

13:55
4. 3. 2016

"Tato vláda se stala vládou korupce, systémové a cílené," okomentoval zamítnutí návrhu svého kolegy Plíška Miroslav Kalousek (TOP 09). "Kdyby se poslanecké kluby zachovaly jednotně, tak ten návrh prošel," posteskl si následně na tiskové konferenci Plíšek. Poukázal například na "zdržení se" vicepremiéra Bělobrádka a ministra kultury Hermana (oba KDU-ČSL). "Tady vidíme, kde všude má Andrej Babiš spojence," dodal Plíšek.

 
13:53
4. 3. 2016

Další možný termín bude zřejmě příští středa.

 
13:50
4. 3. 2016

ODS si chce vzít přestávku na 30 minut. Vzhledem k tomu, že páteční jednání pravidelně končí ve 14:00, se o finální podobě zřejmě hlasovat nebude.

 
13:45
4. 3. 2016

Poslanci dohlasovali o všech pozměňovacích návrzích. Ministryně z množství nadšená není.

Novy zakon o zadavani verejnych zakazek je prave ve tretim cteni ve Snemovne. Klicovy zakon pro celou CR. Pro verejne zadavatele. Zakon pomuze hlavne starostum.Poslanci jsou velmi kreativni :/

Zveřejnil(a) Karla Šlechtová dne 4. březen 2016
 
13:16
4. 3. 2016

Vyloučení firem, kde mají členové vlády alespoň 10% podíl, z veřejných zakázek zákonodárci v Poslanecké sněmovně nepodpořili. Pro bylo jen 77 poslanců z řad KSČM, TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Proti byli členové ČSSD, hnutí ANO a většina nezařazených. Návrh neprošel o pět hlasů.

 
13:13
4. 3. 2016

Na pořad hlasování se konečně dostal návrh Martina Plíška (TOP 09). Zatímco ministryně Šlechtová s ním nesouhlasí, Kalousek připomíná, že Ústavně právní výbor návrh doporučil schválit.

 
13:07
4. 3. 2016

Sněmovna schválila také navýšení podílu, o který je možné zdražit stavbu v souvislosti s tzv. vícepracemi. Hranice bude max. 50 %. Poslancům, zdá se, ale špatně fungují hlasovací zařízení. Návrh schválili až na několikátý pokus. Celkem už za poslední tři čtvrtě hodinu hlasovali 33x.

 
12:51
4. 3. 2016

Poslanci dali zelenou zvýšení poplatku za podání podnětu k antimonopolnímu úřadu, a to i přes odpor ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bude nově stát 10 tisíc korun.

 
12:30
4. 3. 2016

Po sérii přestávek se rozběhla hlasování. Poslanci musí nejprve rozhodnout o všech pozměňovacích návrzích, následovat bude krátká pauza. Teprve poté přijde na řadu zákon jako takový.

 
11:45
4. 3. 2016

Ve změti návrhů a hlasování je složité se zorientovat. Nezvládli to ani poslanci Úsvitu, kteří si vzali 20 minut přestávku, aby si ujasnili, jak budou hlasovat.

 
11:23
4. 3. 2016

Do debaty už se nikdo z poslanců nehlásí. Blíží se hlasování, které bude velmi obsáhlé. Pozměňovacích návrhů jsou stovky, hlasování tak bude minimálně několik desítek.

 
11:18
4. 3. 2016

"Je to od sociální demokracie zbabělé a hlavně pokrytecké. Tak nám tady nemají vykládat pořád, jak chtějí řešit střet zájmů Andreje Babiše. Když k tomu mají příležitost, tak z toho hned vycouvají. Je to nechutné a je to hra s veřejností. Vytváří to i pochybosti o vůdčí roli premiéra Sobotky ve vládě. Vždyť takhle si ho nemůže vážit ani ten Andrej Babiš," řekl před novináři v tiskovém atriu předseda ODS Petr Fiala.

11:06
4. 3. 2016

"Vystupuji zásadně  k zákonům ministerstva financí,"  napsal Blesk.cz Andrej Babiš (ANO) v SMS zprávě. Odpověděl tak na dotaz, zda se do dnešní debaty zapojí, nebo ne. "Opozice nic jiného nemá, ODS a TOP 09 má jediný program – útočit na mě a moji firmu. Podle nich nemám právo být v politice," dodal a poznamenal také, že předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi nevadí, že jeho pravá ruka – ministr zemědělství Marian Jurečka – převedl 35 hektarů na svoji manželku.

 
10:56
4. 3. 2016

Andreje Babiše (ANO) zatím debata vystoupit nedonutila, i když se jeho jméno skloňuje ve všech pádech.

10:47
4. 3. 2016

"Disponujeme analýzami, i KDU-ČSL disponuje analýzami, že to v rozporu s evropským právem není," hřímá před poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09) a okřikuje předsedu poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který má ze své lavice k jeho vystoupení poznámky.

10:40
4. 3. 2016

Do debaty se už podruhé zapojil i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Střet mezi zájmy Agrofertu a ministerstvem financí už neexistuje! Panu ministrovi se podařilo jejich zájmy perfektně sladit," posteskl si.

 
10:38
4. 3. 2016

Lidovci i přes odpor ČSSD hodlají Plíškův návrh podpořit. Stanovisko zopakoval předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

10:37
4. 3. 2016

"Veškerá debata se vede jen o návrhu pana poslance Plíška. On tady hraje roli bílého psa," poznamenal teď na plénu premiér Bohuslav Sobotka. Zákon se podle něj připravoval dva roky a dříve se zkrátka nestihl.

 
10:35
4. 3. 2016

Pozměňovací návrh Martina Plíška (TOP 09) je zatím zdaleka nejdiskutovanějším bodem zákona o veřejných zakázkách. Jiné návrhy chtějí například také upravit částku placenou za podnět k antimonopolnímu úřadu. Horní hranice by mohla být až 10 tisíc korun.

 
10:14
4. 3. 2016

"Možná návrh TOP 09 není dokonalý, ale ptám se, proč vy jste za celou tu dobu nepředložili jiný účinnější návrh? Nebo vám to nevadí?" reaguje na Dienstbiera podrážděně místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

10:10
4. 3. 2016

"Ten návrh by nefungoval ve skutečnosti. Andrej Babiš se mu v podstatě vysmál. Představa, že současné společnosti bude vlastnit jeho partnerka – to nemůže TOP 09 myslet vážně," prohlásil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

 
9:56
4. 3. 2016

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák odmítá, že by jeho strana vycouvala. Sociální demokracie se podle něj hodlá soustředit na zákon o střetu zájmů.

9:25
4. 3. 2016

Podle Karly Šlechtové (ANO) by změna navrhovaná Martinem Plíškem (TOP 09) narazila u Evropské komise a Česku by v případě jejího schválení hrozila žaloba.

 
9:21
4. 3. 2016

Oproti původním předpokladům nepodpoří návrh na vyloučení firem členů vlády z veřejných zakázek ČSSD. Rozhodl o tom její poslanecký klub na ranním jednání. To se nelíbí opozici, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek mluví o tom, že se strana "podělala".

 
9:10
4. 3. 2016

Jako první si slovo bere předkladatelka zákona, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Zdůrazňuje, že ČR musí zákon přijmout, protože jde o transpozici evropských směrnic, které je nutné zvládnout do 18. dubna.

 
9:00
4. 3. 2016

Vítáme vás u online přenosu z pátečního jednání sněmovny, kde se řeší mimo jiné možnost firem, ve kterých mají minimálně 10% podíl členové vlády, účastnit se veřejných zakázek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je jednání strany premiéra Bohuslava Sobotky pokrytecké. „Vytváří to i pochybosti o vůdčí roli premiéra Sobotky ve vládě. Vždyť takhle si ho nemůže vážit ani ten Andrej Babiš,“ dodal Fiala.

Předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák ale couvání své strany odmítá. „My se chceme soustředit na zákon o střetu zájmů,“ hájil postoj klubu ČSSD. Podívejte se na celé jeho vyjádření a reakci předsedy ODS Petra Fialy:

Video Roman Sklenák (ČSSD) vysětlil postoj poslaneckého klubu. Pustil se do něj předseda ODS Petr Fiala. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Nakonec rozhodlo pouhých pět hlasů. Proti byl například jeden člen poslaneckého klubu TOP 09, neúčastnil se ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebo ministr kultury Daniel Herman (také KDU-ČSL). Bělobrádek prohlásil, že hlasovat nechtěl a měl pro to dobré důvody. Podívejte se na komentář předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jiřího Miholy a také reakci ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO):

Video Předseda lidoveckých psolanců Jiří Mihola a ministryně Karla Šlechtová (ANO) v reakci na hlasování o zákonu o zadávání veřejných zakázek. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Babiš útoky nekomentoval

Andrej Babiš se sám k problematice ve sněmovně nevyjádřil. „Vystupuji zásadně  k zákonům ministerstva financí,“ napsal Blesk.cz v sms zprávě. Odpověděl tak na dotaz, zda se do dnešní debaty zapojí, nebo ne. „Opozice nic jiného nemá, ODS a TOP 09 má jediný program – útočit na mě a moji firmu. Podle nich nemám právo být v politice,“ dodal a poznamenal také, že předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi nevadí, že jeho pravá ruka – ministr zemědělství Marian Jurečka – převedl 35 hektarů na svoji manželku.

Zákon má mimo jiné také upravit částku, kterou bude stát podnět k antimonopolnímu úřadu. Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj podporuje částku 1000 Kč, na stole bude také varianta desetkrát dražší. Důvodem je zahlcení úřadu často nesmyslnými podněty. 

Anti-Babiš podruhé, řešit se bude i střet zájmů

Emoce víří i druhý Plíškův návrh, který směřuje k zákonu o střetu zájmů. Ten budou poslanci řešit koncem března a počítá s tím, že člen vlády by nesměl v soukromé společnosti vlastnit více než 40 procent. Po dobu svého působení ve vládě by se majetku musel zbavit, například převodem na někoho z rodiny.

I tento záměr míří proti majiteli Agrofertu. Situaci vyostřil především fakt, že se změnu chystají podpořit oba koaliční partneři hnutí ANO, tedy i lidovci a sociální demokraté.

 

Andrej Babiš už žertem naznačil, že tedy nakonec přeci jen bude muset do chomoutu. „Možná požádám svou ženu o ruku, ožením se a potom na ni převedu firmu. Když ona měla o svatbu zájem, tak jsem neměl čas a teď ona zase nechce. Ale možná jí díky opozici napíši závěť. Uvidíme,“ vtipkoval v týdnu miliardář.

1pepan ( 4. března 2016 22:53 )

Většina nespokojených občanů nemá zapotřebí krást, lhát a podvádět. Ty jo?

pingldingo ( 4. března 2016 16:30 )

Kdo chce dnes naklonovat!!! piště mi na pingldingous@post.cz

pingldingo ( 4. března 2016 16:28 )

dingous ten musel čumět jako vyjetá eiva když ji sebrali v Bohnicích koště

zeleny.ropak ( 4. března 2016 16:25 )

A, Kalousek si myslel, že už to má v kabeli. Musí to být hrozné zklamání.Zatím se mu nedaří a nedaří. Aby ho to neporazilo.

pingldingo ( 4. března 2016 16:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa