Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mayu (21) unesli teroristé z Hamásu: Chci domů, prosí zraněná Izraelka na videu

Autor: pma, swp - 
18. října 2023
05:00

Mezi zajatými rukojmími z izraelského hudebního festivalu je podle zahraničních médií i jednadvacetiletá Maya Shemová. Radikální palestinské teroristické hnutí Hamás zveřejnilo nahrávku, na které dívka s obvázanou rukou tvrdí, že je o ni postaráno. Na videu ale zároveň prosí o to, aby se co nejdříve mohla dostat ke své rodině.

V izraelském kibucu Re'im nedaleko Pásma Gazy začal 6. října hudební festival Supernova. Událost měla být oslavou jednoty, lásky a židovského svátku. Namísto toho se událost po vpádu teroristického hnutí Hamás stala symbolem krutosti a krveprolití. 

Palestinští radikálové zabili tisíce lidí, více než 260 účastníků akce popravili a další stovky lidí unesli. Mezi unesenými je i Maya. Ta se objevila ve videu, které Hamás zveřejnil na sociální síti Telegram. 

„Ahoj, jsem Maya Schemová ze Shohamu a je mi 21 let. Momentálně jsem v Gaze. Dostala jsem se sem v sobotu brzy ráno ze Sderotu. Mám vážné zranění na ruce. Podstoupila jsem v nemocnici v Gaze tříhodinovou operaci. Starají se o mě, dávají mi léky, všechno je v pořádku. Žádám jen, abyste mě co nejdříve přivezli domů k rodičům, k sourozencům. Dostaňte mě odsud co nejdřív, prosím,“ zoufá si vyděšená a slabá dívka na zveřejněných záběrech. 

Podle Izraelských obranných sil (IDF) se Hamás videem snaží maskovat své činy. „Ve videu se Hamás snaží prezentovat jako humanitární organizace, zatímco je to vražedná teroristická organizace odpovědná za vraždy a únosy nemluvňat, žen, dětí a starých lidí,“ míní IDF. 

Pravost videa nelze ověřit

Záběry s Mayou jako rukojmí jsou první, které radikální hnutí od počátků útoků v Pásmu Gazy na sociálních sítích sdílelo. Zda je ale video pravé a Maya je stále naživu, není zatím jisté. Podle deníku The Jerusalem Post pravost záznamu zatím nepotvrdila Miina rodina, ani žádný z izraelských vládních či bezpečnostních činitelů. Mohlo by se tak jednat o palestinskou propagandu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Návštěvníci festivalu Supernova před útokem Hamásu.  - TikTok
Video se připravuje ...

stanja ( 18. října 2023 12:49 )

Může mi někdo vysvětlit, proč ten "kačeří pysk" má na obrázku s operovanou rukou namalovaný obličej? Na obhajobu Palestinců je nutno říct, že pysk má od plastického chirurga, nikoliv proto, že by ji někdo zmlátil (viz její dřívější foto). Též barva očí je podle toho, jaké použila kontaktní barevné čočky (viz různá barva očí na fotkách). Tomuto "příběhu" nevěřím vůbec nic.

fido2 ( 18. října 2023 12:35 )

A fujka v nose...

PepekRes ( 18. října 2023 09:41 )

Proč má tak nafouklý pysk

fido2 ( 18. října 2023 09:34 )

Asi botox, proč to ty holky dělají. Je to hnusné....

hirosk ( 18. října 2023 09:23 )

Ja viem, je to morbidne ale presne toto ma prve napadlo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání