Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Masakr Hamásu na festivalu: Snoubenci vyfotili svůj „poslední“ polibek, táta zůstal sám na dcerku (6 měs.)

  • Autor: rc - 
    14. 10. 2023
    17:45

    Svět obletěla dojemná fotografie snoubenců, kteří se zúčastnili hudebního festivalu Supernova na Negevské poušti. V sobotu 7. října ráno na festival vtrhli ozbrojenci radikálního hnutí Hamás. Při útoku zabili 260 lidí, další odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy. Během nemilosrdného útoku snoubenci Amit a Nir pořídili selfie, na níž si milenci schovaní v poli dávají polibek. Snoubenci jako zázrakem útok přežili, ale marně pátrají po svém kamarádovi Zivovi, od něhož se během chaosu oddělili. Festival si nenechala ujít ani návrhářka šperků Moran Yanaiová, švagrová slavné australské seriálové hvězdy. Na festivalu měla stánek se svými šperky. Padla do zajetí hnutí Hamás a její příbuzní po ní marně pátrají. Na sociálních sítích se objevilo šokující video, na němž Moran sedí schoulená na zemi a kolem ní jsou ozbrojenci. Někteří lidé stále pátrají po svých blízkých a doufají, že se vrátí domů živí, jiní se dozvídají o tragických osudech svých milovaných.

  • 1.Návrhářku odvlekl Hamás

    Návrhářka šperků Moran (40) odjela na festival Supernova, aby tam předvedla svou kolekci šperků. Na festivalu, jenž probíhal poblíž kibucu Re'im u hranic s Pásmem Gazy, si otevřela stánek. „Ráno kolem 7. hodiny zavolala svému otci, že se po nich střílí, a pak si myslím, že v 8:30 mluvila se svou mámou a řekla, že se schovávají, střílí se na ně,“ uvedl v rozhovoru pro televizi 9News její švagr Dan Mor, který je v Austrálii známým hercem. „Pak jsme ztratili kontakt,“ dodal.

    Rodina po Moran marně pátrá. Výzvy s prosbou o pomoc umístila na sociální sítě a snaží se na příslušných úřadech získat jakékoliv informace. Na anonymním účtu na sociální síti TikTok se objevilo video, na němž je Moran prosící o život. Video začalo kolovat i na sociální síti X.

    Video  Návrhářku šperků Moran Yanaiovou unesli ozbrojenci Hamásu.  - X (dříve Twitter)
    Video se připravuje ...

    Návrhářku šperků Moran Yanaiovou unesli ozbrojenci Hamásu. Návrhářku šperků Moran Yanaiovou unesli ozbrojenci Hamásu. | instagram/moranyanai3107

  • 2.

    O život na festivalu v Negevské poušti bojovali i snoubenci Amit Barová a Nir de Jorno. Poté, co na festival pronikli ozbrojenci hnutí Hamás, s ostatními účastníky začali utíkat o život. „Utíkali jsme jako ovce na porážku, utekli jsme do polí. Když jsem ti řekla, že nemám sílu, řekl jsi mi, že nemáme na výběr a že musíme pokračovat,“ uvedla v příspěvku na sociální síti instagram Amit s tím, že lidé utíkali, zatímco ozbrojenci kroužili kolem na motorkách a do bezbranných lidí stříleli.

    „Schovávali jsme se ve křoví. Teroristé projíždějí a střílejí a my děláme vše pro to, abychom byli ticho,“ popsala otřesné chvíle. Právě v tu chvíli vznikla fotografie, která dojala celý svět. „Najednou ses rozhodl udělat si selfie, téměř jsem se naštvala, nechápala jsem, co to s tím má teď společného, ale řekla jsem si, že aspoň když zemřeme, bude mít naše rodina vzpomínku, že jsme se milovali do poslední chvíle. Chránil jsi mě svým tělem,“ dodala Amit.

    Amita Barová přežila útok Hamásu na festivalu SuperNova. Amita Barová přežila útok Hamásu na festivalu SuperNova. | instagram/amit_bar_

  • 3.Snoubenci pátrají po příteli

    Amita a Nir jako zázrakem přežili útok Hamásu na festivalu Supernova. Během chaosu, kdy stovky lidí utíkaly o život, se ale oddělili od svého kamaráda Ziva. Zatímco snoubenci běželi se schovat, jejich kamarád prý pomohl dvěma dívkám. V tu chvíli ho ztratili z dohledu a netuší, co se s ním stalo.

    „Postaral se o to, aby je uklidnil, řekl jim, že všechno bude v pořádku,“ citoval Amitu britský deník Daily Mail s tím, že o dvě hodiny později kamarád zavolal, že je s jinou skupinou. „Snažili jsme se na něj křičet a volat, ale neposlouchal. Celou tu dobu jsme viděli teroristy jezdit kolem ve vozidlech a střílet všemi směry,“ dodala Amita. „Pořád se modlíme, aby se k nám Ziv vrátil,“ uzavřela a na instagramu publikovala fotografii, na které pózuje s pohřešovaným kamarádem.

    Amita Barová přežila útok Hamásu na festivalu SuperNova. Amita Barová přežila útok Hamásu na festivalu SuperNova. | instagram/amit_bar_

     

  • 4.Hamás mu zabil dceru, její auto našel rozstřílené

    Čtyřiadvacetiletá Danielle Waldmanová se vypravila na festival se svým přítelem Noamem Shaiem. Seznámili se při vojenském výcviku a plánovali svatbu. Ve chvíli, kdy na festival zaútočil Hamás, jejich rodiny s nimi ztratily kontakt. Otec Danielle Eyal uvedl, že dlouhé dny netušil, co se s jeho dcerou stalo.

    Až ve středu 11. října přišla krutá zpráva, že jeho dcera při útoku zemřela. Nepřežil ani Noam. Eyal se pomocí aplikace „najdi můj iPhone“ dozvěděl, jak jeho dcera zemřela. Danielle se prý snažila před teroristy ujet autem se svými přáteli. Díky aplikaci našel vrak vozu. „Přesně jsem viděl, jak byla zavražděna ze dvou směrů nejméně třemi až pěti lidmi, kteří na ni zaútočili,“ uvedl Eyal pro britský deník Daily Mail.

    Danielle Waldmanová s přítelem zemřela na hudebním festivalu SuperNova po útoku Hamásu Danielle Waldmanová s přítelem zemřela na hudebním festivalu SuperNova po útoku Hamásu | Facebook

  • 5.Otec zůstal s miminkem sám

    „Vojáci přichází,“ to jsou poslední slova, která řekla Celine Ben David Nagarová (32) svému manželovi Idovi (33). Celine s přáteli byla na festivalu Supernova. Byla v autě se dvěma kamarádkami, když zavolala manželovi, že houkají sirény, a tak se obracejí a jedou zpět. Nicméně na cestě narazili na ozbrojence. Od té doby o ní její manžel neslyšel.

    V neděli se ji snažil sám najít, ale našel opuštěné auto. V autě našel stopy krve. „Předpokládám, že je vzal Hamás,“ řekl pro televizi NBC. Zatímco se snaží pátrat po manželce, stará se zcela sám o šestiměsíční dcerku Ellie. Celine svou dcerku ještě kojila a poté, co se lidé dozvěděli o osudu holčičky, zvedla se vlna solidarity. Lidé začali otci posílat mléko pro jeho dceru. „Hodně lidí nám přineslo spoustu mléka. Zaplnili mlékem všechny ledničky Moje žena má spoustu přátel, mnoho příznivců,“ uvedl Ido.

     

    Ido Nagar pátrá po své manželce, která byla na hudebním festivalu SuperNova. Ido Nagar pátrá po své manželce, která byla na hudebním festivalu SuperNova. | Facebook
  • 6.Zachránila jednotku, sama zemřela

    Hrdinkou se stala příslušnice izraelských pohraničních sil Ravita Hana Assayagová. Devatenáctiletá žena podle informací britského deníku Daily Mirror v sobotu vtrhla do kůlny, kde se ukrývali ozbrojenci.

    „Ravit trvala na tom, že půjde dovnitř jako první. Byla zabita, ale zachránila jednotku, zachránila operaci. Byli jsme v olivovém háji a bojovali jsme několik hodin. Zastřelili jsme jich osm. Ravit zabila tři,“ uvedl důstojník Baruch Honig na jejím pohřbu.   

    Ravita Hana Assayagová zemřela při boji s Hamásem. Ravita Hana Assayagová zemřela při boji s Hamásem. | Facebook

    12:00
    2. 1. 2024
    !

    Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

    Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

    Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

    Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

    10:32
    2. 1. 2024

    Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

    9:30
    2. 1. 2024

    Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

    Zobrazit celý online

Petr Janovský ( 16. října 2023 13:17 )

A včera jedna tupá muslimka na Tiktoku streamovala, že žádní mrví nejsou, že je to nahrané, aby Izrael měl důvod útočit. Proč takový dementní stvoření okamžitě nezatkne policie nechápu. Je hezké pozorovat linku dezole scény, začali Covidem, přes podporu Ruska a teď adorací Palestinců! Já jen doufám, že Izraelská armáda to srovná se zemí a vrazi budou exemplárně potrestáni na místě olovem!

Jaroslav Vašíček ( 14. října 2023 18:57 )

To jsou celí arabáši "hrdinové" Zaútočit na neoz­broje­né!Zku­šenos­ti z II.svět. války.Deset po zuby ozbrojených útočí na jednoho neozbrojeného a to ještě zezadu.Jsou to vrazi a teroristé.Je nutné vyčistit svět od takové špíny!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání