Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův poslanec dění v Izraeli vítá: Odvede pozornost od Ruska a zdroje Západu od Ukrajiny

Autor: mav, lig - 
12. října 2023
05:00

Hamás poskytl jistou úlevu „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině, libuje si ruský poslanec Andrej Guruljov (55), generálporučík armády v záloze. Napadený Izrael je totiž pro Spojené státy důležitější než Ukrajina a i pro Evropu je to důležitý spojenec; západní podpora Ukrajiny by tak mohla klesnout.

„Pokud se na všechny nedávné události podíváme trochu cynicky, ze strany ruského důstojníka, můžeme říci následující: Čí spojenec je Izrael? Spojených států amerických. Čí spojenec je Írán a okolní muslimský svět? Náš. Máme své vlastní cíle a úkoly, které plníme, náš prezident je brilantně definoval a jsme na cestě k jejich naplnění,“ napsal na svůj telegramový kanál.

Ke konfliktům se vyjadřuje kdekdo, ovšem Guruljov k tomu má skutečnou kvalifikaci. Kariérní voják působil v rámci bojů na Donbase po roce 2014, v letech 2016-19 byl zástupcem velitele Jižního vojenského okruhu (kam spadá i okupovaný Krym a který je klíčový v bojích na Donbase, včetně současné invaze). A sloužil i při ruském angažmá v Sýrii. Až roku 2019 armádu opustil a dal se na politiku.

Na Telegramu nyní konflikt Hamásu a Izraele komentuje často. „Válka se stala zcela jinou, vidíme ji v její nejmodernější verzi. A co Hamás? Je to organizovaný gang, buďme realisté,“ připouští – a zároveň uznává jejich víkendový sukces. „Podařilo se jim přetížit izraelský systém protivzdušné obrany, potichu pronikli, obsadili území několikanásobně větší než Ukrajinci během celé své protiofenzívy,“ píše poslanec – jen opomíjí, že Ukrajinci si území dobytá protiofenzivou udrží, zatímco teroristé Hamásu jen postříleli stovky lidí, další vzali coby rukojmí a zase se stáhli do Pásma Gazy. Tak jako tak jejich výpady stojí za pozornost.

„Získali jsme nebývalé zkušenosti prováděním bojových operací ve speciální vojenské operaci, ale akce Hamásu a reakce Obranných sil Izraele musíme analyzovat ve všech úřadech. Je pro nás důležité, abychom se naučili, jak tyto zkušenosti uplatnit a jak takovým akcím čelit,“ konstatuje politik, jenž ve Státní dumě zasedá za vládnoucí stranu Jednotné Rusko.

„Dnes musíme plnit své úkoly. Samozřejmě čím více se bude téma Izraele rozviřovat, tím více sil a prostředků se tam bude přesouvat, včetně těch amerických. Vojska NATO dnes provádějí cvičení, aby nám zabránila proniknout do suvalského koridoru, a hodnotí naše schopnosti a náš bojový potenciál,“ zmínil poslanec krátkou hranici Polska a Litvy, kterou potenciálně ohrožuje Rusko z Kaliningradu a z druhé strany Bělorusko.

„Samozřejmě je nepravděpodobné, že bychom tímto koridorem prorazili, je to strategicky nevýhodné, ale ať se nás bojí. Musíme pochopit, na co se připravují, a vzít v úvahu všechny hrozby: Pobaltí, Finsko, Arktida, samozřejmě Tchaj-wan, Zakavkazsko. Tento soubor našich hrozeb musí být jasně spojen s tím, co se dnes děje na Blízkém východě.“

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa