Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední rozloučení s hasičem Zdeňkem (†34): Ministr Rakušan neudržel slzy

Aktualizováno -
26. července 2023
15:29
Autor: rc, Ivan D. Hladík - 
26. července 2023
14:58

Stovky lidí se ve středu v Kolíně přišly rozloučit s hasičem Zdeňkem Hejdukem (†34). Hasič a otec od rodiny zemřel při nehodě hasičské cisterny, která mířila k požáru rodinného domu v Krakovanech. Na posledním rozloučení nechyběl ministr vnitra Vít Rakušan, který promluvil ke smutečním hostům a během své řeči neudržel slzy.

Požár rodinného domu v Krakovanech vypukl ve středu 19. července krátce před půlnocí. Na místo vyrazili hasiči z Kolína. Nicméně při cestě k zásahu hasičská cisterna plná vody havarovala. Cisterna nejdříve narazila do semaforu a následně do rodinného domu. Při tragické nehodě zemřel mladý hasič Zdeněk Hejduk, na něhož doma čekala manželka Karolína a ani ne dvouletý syn Zdeněček.

Stovky smutečních hostů

Ve středu 26. července se v obřadní síni hřbitova v Kolíně na Zálabí konalo se Zdeňkem poslední rozloučení. Na pohřeb dorazily stovky lidí. Vzhledem k vysokému počtu smutečních hostů bylo pietní místo pro pokládání květin venku. Na velkoplošné obrazovce byly promítány fotky zesnulého Zdeňka, a to zejména z jeho práce. Rakev zdobila česká vlajka a Zdeňkova helma.

„Sny se bortěj, dostávám strach, přemýšlím kolik nám ještě zbejvá, kolik má každej z nás,“ zazněla na úvod obřadu skladba Archa kapely Divokej Bill, jíž Zdeněk často tleskal na festivalech se svým tátou. Dále mu na poslední cestu zahrála skladba skupiny Tři sestry. Během smutečního obřadu zkolabovala mladá žena, kterou museli vyprovodit ven. 

Dorazil i ministr vnitra

Na pohřeb dorazil i ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN), který mezi lety 2010 a 2019 působil jako starosta Kolína. Rakušan uvedl, že jakožto starosta Zdeňka a jeho manželku Karolínu oddával. „Je to pro mě těžké, naposledy, když jsem Zdeňka a Karolínu viděl, tak jsem je oddával... Do své práce dával víc, než co slíbil v přísaze,“ řekl ministr.

Jeho slova pak potvrdil i druhý řečník, současný starosta města Michael Kašpar (40, Změna pro Kolín). Oba vzpomínali na Zdeňkovy sportovní aktivity, jeho přátelskou povahu a chuť k životu. „Jeho syn nestihl poznat tátu zdaleka, jak měl,“ zakončil svou řeč dojatý Kašpar.

Po projevech zazněla píseň Síla starejch vín od rockové skupiny Škwor a skladba V pekle sudy válej od skupiny Kabát. Na závěr pak Candle in the Wind od Eltona Johna.

Poté ceremoniálně hasiči sejmuli českou vlajku z rakve a složenou ji předali mladé vdově, na nádvoří se rozezněly sirény všech vozů, hasičů i sanitek. V ten okamžik neudržel slzy nikdo. Do nebe tak zněl signál, který vždy oznamoval, že Zdeněk míří pomáhat. I když jeho životní pouť se uzavřela, zapomenut nebude.

Veřejná sbírka

Smrt zasáhla celou hasičskou komunitu. „Zdeněk už svého malého syna nikdy nepohladí, svou ženu Karolínu neobejme. Kolegové při zásahu z vysílačky neuslyší jeho hlas. Tato tragická nehoda nám náhle vzala usměvavého a dobře naladěného člověka, skvělého kamaráda, obětavého hasiče, milujícího manžela a starostlivého tátu. Byl připraven kdykoliv komukoliv pomoci,“ vyjádřili se nad ztrátou kolegy členové Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Ti se na pomoc rodině rozhodli založit i veřejnou sbírku.

Video  V Kolíně hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech.  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Jokl ( 30. července 2023 10:03 )

Bude uveřejněno jméno exota,který řídil hasičské auto?Nebo se to zamete pod koberec s tím,že to samo?Mají tito rádoby hasiči školení,jak jezdit s cisternou plné Vody?Zákony fyziky jsou neúprosné.Nebo se bude argumentovat,že když se tyto základní fyzikální zákony probíraly ve škole tak byl tento dobrovolník dlouhodobě nepřítomný?

Fucik ( 28. července 2023 10:26 )

Mimochodem,když jedou hasiči k zásahu,musí být připoutaní?
Jsou vyjímky ze zákona..... tam patří i Hasiči.... tak se přopoutej a nekecej...

Ekoboz Podhola ( 27. července 2023 14:15 )

Od Rakušana bych hádal na
slzy krokodýlí.

Ekoboz Podhola ( 27. července 2023 14:15 )

Od Rakušana bych hádal na
slzy krokodýlí.

corsa ( 26. července 2023 19:58 )

Falešné slzy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání