Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dva mrtví a stovky zrušených letů: Německem a Nizozemskem se prohnala bouře Poly

Autor: ČTK - 
5. července 2023
16:53

Nejméně dva mrtvé a dva zraněné si vyžádala nezvykle silná letní bouře, která dnes zasáhla Nizozemsko a části Německa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vichr dosahující síly orkánu v Nizozemsku výrazně narušil leteckou a železniční dopravu.

V nizozemském městě Haarlem přišla o život žena, na jejíž auto při bouři spadl strom. Při podobných incidentech v Amsterodamu utrpěli zranění další dva lidé. V německém okrese Emsland zahynula chodkyně, když ji při venčení psa zasáhl padající strom.

Amsterodamské letiště Schiphol zrušilo na 400 letů. Na severu Nizozemska byla zastavena vlaková doprava, nevyjely ani vlaky Eurostar z Amsterodamu do Londýna a vysokorychlostní spoje do německého Kolína nad Rýnem a Hamburku. Některé nizozemské dálnice byly uzavřeny kvůli padajícím stromům a převráceným kamionům.

Ve čtyřech provinciích vydal nizozemský meteorologický ústav červený, tedy nejvyšší stupeň varování před bouří. Úřady vyzvaly občany, aby, pokud možno, nevycházeli z domů. Po přechodu živlu přes nizozemské území meteorologové stupeň varování snížili.

Dnešní bouře, pojmenovaná Poly, byla v Nizozemsku podle meteorologického ústavu nejsilnější od ledna 2018. Při jednom z poryvů rychlost větru na nizozemském pobřeží západně od Amsterodamu přesáhla 145 kilometrů v hodině. Nizozemská média ukázala záběry vyvrácených stromů a trosek na ulicích v Amsterodamu, Haagu a Haarlemu.

V německé spolkové zemi Dolní Sasko některé školy kvůli bouři preventivně zrušily vyučování, v Hamburku byly uzavřeny některé hřbitovy, informovala agentura DPA. Německé úřady vyzvaly, aby řidiči v ohrožených oblastech na severu země nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Se zdrženími je nutno podle úřadů počítat i na železnici, komplikace hlásí i trajektová doprava.

Německá meteorologická služba varovala před nepříznivým počasím v částech spolkových zemí Dolní Sasko, Šlesvicko-Holštýnsko a Hamburk. Meteorologové uvedli, že na německé pobřeží Severního moře bouře přinesla vichr dosahující v nárazech rychlosti 130 kilometrů v hodině. „To je na letní bouři skutečně extrémní,“ uvedla meteorologická služba. V noci na čtvrtek by měl vichr postupně zeslábnout.

Meteorologové žádají občany, aby před příchodem větru zajistili předměty, které by mohly uletět. Bouřky, lijáky a silný vítr mohou zasáhnout i jižnější části Německa, sdělili.

Video  Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi