Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hororová minuta před smrtí: Posádka Titanu věděla, že zemře!

Autor: fik - 
14. července 2023
05:00

Španělský odborník na ponorky José Martín popsal, co pasažéři Titanu prožívali minutu před smrtí. Ponorka prý ztratila stabilitu a ke dnu se řítila nekontrolovatelně jako těžký kámen. Oběti byly ve tmě namačkány jedna na druhou a věděly, že se blíží jejich konec!

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

18. června se ponorka Titan od společnosti OceanGate Expeditions s pětičlennou posádkou vydala prozkoumat vrak Titaniku. Expedice se účastnil Hamish Harding (†58), Shahzada Dawood (†48), jeho syn Sulaiman Dawood (†19), Paul-Henri Nargeolet (†77) a zakladatel společnosti OceanGate Stockton Rush (†61).

Titan ale hodinu a tři čtvrtě po jeho ponoru ztratil kontakt se svou mateřskou lodí Polar Prince. Ještě toho dne bylo po ponorce vyhlášeno pátrání, které trvalo celé čtyři dny.

Trosky ponorky s lidskými ostatky se našly čtvrtý den pátrání, avšak posádka údajně zemřela už v neděli důsledkem imploze. Španělský odborník na ponorky José Martín přišel s teorií, jež líčí možný průběh tragédie.

„Výchozím bodem je, že ponorka bez problémů klesala až do hloubky 1 700 metrů. V této hloubce pravděpodobně došlo k výpadku elektřiny a plavidlo zůstalo bez motoru a pohonu. V tuto chvíli posádka ztratila kontakt s mateřskou lodí. Nedostatek pohonu způsobil, že Titan ztratil podélnou stabilitu a ve vertikální poloze začal rychle klesat ke dnu. Pasažéři kvůli výpadku elektřiny a nedostatku přirozeného světla zůstali v naprosté tmě, přičemž padali jeden na druhého,“ sdělil José Daily Mailu.

„Nastala chvíle hrůzy a děsu, která trvala 48-71 sekund. Za tu dobu si posádka uvědomovala, že se blíží její konec. A ještě v naprosté tmě, neschopni cokoliv udělat. Potom nastala imploze a okamžitá smrt,“ dodal.

José implozi přirovnal k propíchnutí balónku. Podle jeho názoru imploze nebyla způsobena samotnou hloubkou, ale náhlým zvýšením tlaku, jenž v ponorce nastal, když ke dnu padala jako těžký kámen.

Koncem června, po nálezu trosek ponorky, kanadská policie zahájila vyšetřování, zdali nebyly při tragédii porušeny trestní federální či provinční zákony. Královská kanadská policie prověřuje okolnosti, které vedly ke smrti pěti členů posádky, a rozhoduje se, zda je či není oprávněné plné vyšetřování.

Superintendant Kent Osmond z Královské kanadské policie uvedl, že byl vytvořen tým vyšetřovatelů, jehož jediným účelem je určit, zda se bude konat opodstatněné trestní vyšetřování.

MarekBadatel ( 15. července 2023 01:37 )

Byl to amatérský stroj vyrobený na koleně. Sedli byste do autobusu který někdo stloukl v garáži, neměl homologaci, pravidelný plán kontrol a prohlídek? A jeli třeba přes celou Evropu?

MarekBadatel ( 15. července 2023 01:34 )

Bohatství spousty miliardářů je vykoupeno dřinou a chudobou spousty lidí. Vlezli do staré plechovky která ani nebyla z oceli ale z materiálu který je náchylný na vznik trhlin. Za chyby se platí, chudí za to platí veškerým svým skromným majetkem pokud nějaký mají a o který ho oberou tihle boháči kteří pak neví co s roupy a jedou se zabít v ponorce.

lunatic ( 15. července 2023 00:56 )

Nechtěli se dožít důsledků úsporného balíčku a tak zřejmě zvolili implozi ....

fesak2 ( 14. července 2023 14:46 )

Mě by zajímalo, kde dědil po tom majiteli této pochybné kratochvíle? Hlupáci mu nacpali miliony aby záhy na to doslova zdechli pod hladinou a ty jejich prachy zdědil kdo? Pozůstalí po tom majiteli? To je děs

Uživatel_5375963 ( 14. července 2023 09:30 )

Opět zbytečná smrt nerozumných lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání