Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Režisér Titaniku Cameron o zkáze ponorky: Věděl jsem to od pondělí!

Aktualizováno -
23. června 2023
09:27
Autor: pma, ČTK, Aleš Ligas - 
23. června 2023
08:38

Před 26 lety spatřil světlo světa legendární snímek pojednávající o příběhu pasažérů výletní lodi Titanic, která se v roce 1912 srazila s ledovcem. O život tehdy přišlo přes 1500 cestujících a členů posádky. Podobný tragický konec potkal i pasažéry ponorky Titan, kteří se před pár dny prostřednictvím společnosti OceanGate Expeditions vydali k vraku slavné výletní lodi. Režisér filmového Titaniku James Cameron popsal neskutečné podobnosti, které obě události propojují. A také jak celou událost sledoval. Jasno měl prý od pondělí!

Za sebou má 33 výprav k vraku ikonické lodi Titanic, která se do dějin lodní dopravy zapsala jako největší tragédie vůbec. Řeč je o potápěči, ale hlavně úspěšném režisérovi Jamesi Cameronovi. Toho příběh Titaniku fascinuje natolik, že o něm v roce 1997 natočil dnes už legendární stejnojmenný snímek v hlavní roli s Leondardem DiCapriem a Kate Winsletovou.

Podobně tragický konec potkal i turistickou ponorku Titan, která se před pár dny prostřednictvím společnosti OceanGate Expeditions vydala do hlubin Atlantiku právě k vraku slavného plavidla. Ve čtvrtek byly v oceánu nalezeny trosky, které podle interní zprávy americké pobřežní stráže tvořily součást vnějšího trupu ponorky. „Nálezy trosek byly výsledkem katastrofické imploze plavidla s pěti pasažéry,“ uvedl na tiskové konferenci kontradmirál John Mauger. Ten vyjádřil soustrast rodinám zesnulých pasažérů a poprosil média o respektování soukromí.

Od začátku to nebyl dobrý nápad

Režisér a potápěč James Cameron ve čtvrtek večer uvedl, že není bohužel překvapen tím, k čemu s plavidlem Titan došlo. „Trup ponorky vyrobený z uhlíkových vláken a titanu byl zásadně nevhodný,“ sdělil pro CNN. Podle Camerona se od začátku jednalo o hrozný nápad, který byl už na první pohled špatný.

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

Svůj komentář připojil i pro ABC News. „Jsem ohromen z podobností katastrofy Titaniku, kdy byl kapitán své lodi opakovaně varován před ledem, a přesto vplul plnou rychlostí do ledového pole," nechal se slyšet slavný režisér. Podle něj je podobnost obou událostí velmi surrealistická.

„Jediný scénář, který jsem mohl vymyslet a který by to mohl vysvětlit, byla imploze,“ přiklání se Cameron k variantě, kterou ve čtvrtek večer potvrdila americká pobřežní stráž. Podle něj byla rázová vlna natolik silná, že vyřadila sekundární systém ponorky, který má vlastní tlakovou nádobu. Celá událost ho nepřekvapila.

"Že se ponorka ztratila, jsem se dověděl v pondělí ráno. Ihned jsem zkontaktoval své přátele z 'podmořské' komunity  a do hodiny jsem měl veškeré informace," řekl v rozhovoru.

"Byly v 3500 metrech a sestupovali do 3800 metrů. Abyste najednou ztratili kontakt, aby najednou selhala elektronika i sledovací zařízení. To není náhoda. Bylo to v jenom okamžiku, bylo po ponorce," odhalil detaily slavný režisér. "Cítíl jsem to v kostech, bylo mi jasné, že se stalo něco strašného. Imploze bylo to první, co mě napadlo," přiznal Cameron. 

Posádku tvořilo pět pasažérů

Ponorka Titan se v severním Atlantickém oceánu vypravila v neděli večer k vraku britského parníku Titanic. Kontakt s doprovodnou lodí ztratila krátce po ponoření. Plavidlo přestalo komunikovat v hloubce asi 3300 metrů.

Na palubě se nacházel britský miliardář a známý cestovatel Hamish Harding, šéf společnosti OceanGate Stockton Rush, námořník a velký expert na Titanic Paul-Henry Nargeolet, pákistánsko-britský miliardář Shahzada Dawood a jeho devatenáctiletý syn.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Qakina Qakina ( 24. června 2023 00:10 )

Zkuste si něco přečíst, písemné varování podepsané řadou odborníků tady bylo již před lety.

turista.z. ( 23. června 2023 22:39 )

Je to jednoduche. Pokud majitel ponorky tvrdi, ze je bezpecna, neznamena to, ze tomu tak je.
Jsou potrebne dukazy = certifikace,...ze je bezpećna,..a certifikace potvrzuje minimalne z hlediska naśi soućasne predstavivosti, ze lod bezpećna je.
Pokud se nekdo chce ponorit 4 km pod hladinu,v lodi bez certifikace, mohl by klidne poużit predelany bojler.. Vyslo by to nastejno...

Jirik-ta ( 23. června 2023 19:30 )

Jirik-ta ( 23. června 2023 19:29 )

v Egyptě faraon bral ženu taky sebou.

ivana kollerova ( 23. června 2023 19:20 )

"vyletni lod Titanic". to myslite vazne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání