Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výpověď vedoucího pátrací skupiny po ponorce Titan: Byla tam spousta emocí, sdělil se slzami v očích!

Autor: pma, ČTK - 
1. července 2023
15:02

V neděli 18. června se vydala ponorka Titan k vraku slavné výletní lodi Titanik. Necelé dvě hodiny po ponoru došlo k přerušení spojení a po zmizelém plavidle s pěti lidmi na palubě se začalo ihned pátrat. O čtyři dny později byly americkou pobřežní stráží nalezeny trosky ponorky, která v hlubinách implodovala. Na záchranné akci se podílel i Edward Cassano, který byl vedoucím pátracího týmu. Na tiskové konferenci tento pátek emotivně popsal, jak celá mise probíhala.

Pátrací akce, která nemá obdoby. Tak mnozí mluvili o misi, kdy se několik dní v Atlantiku pátralo po ztracené ponorce Titan. Ta se s pěti pasažéry potopila 18. června k vraku slavné výletní lodi Titanik, po necelých dvou hodinách ale přestala komunikovat.

Přál jsem si, aby ten hovor nikdy nenastal

Do záchranné mise byl zapojen i Edward Cassano, šéf společnosti Pelagic Research Services. Ten na páteční tiskové konferenci v Buffalu ve státě New York novinářům popsal, jak celá akce probíhala. Když je s prosbou o pomoc kontaktovala společnost provozující plavby k vraku Titaniku, byli připraveni. „Přál jsem si, aby k tomu hovoru nikdy nedošlo, ale chtěli jsme být připravení, pokud by taková varianta nastala,“ řekl Cassano.

Do akce bylo použito i dálkově ovládané vozidlo Odysseus. To však 22. června nalezlo už jen trosky ponorky. Plavidlo implodovalo a členové posádky neměli šanci přežít. Když tragický závěr pátrání Cassano popisoval, na jeho tváři se objevily slzy. „Je tu spousta emocí,“ přiznal v emotivní výpovědi šéf Pelagic Research Services. 

Motivovala je vášeň

Novináři se na tiskové konferenci Cassana ptali i na to, co si ze svých zkušeností s hlubokomořským výzkumem myslí o plavbě ponorky Titan, která byla před svým vyplutím mnohokrát kritizována za nedostatečnou bezpečnost. „Myslím, že posádku motivovala hlavně vášeň a radost z toho, že se mohou zúčastnit průzkumu,“ uvedl šéf Pelagic Research Services.

Na palubě Titanu se nacházel britský miliardář a známý cestovatel Hamish Harding, šéf společnosti OceanGate Stockton Rush, námořník a velký expert na Titanic Paul-Henry Nargeolet, pákistánsko-britský miliardář Shahzada Dawood a jeho devatenáctiletý syn Suleman.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Bleskoska ( 1. července 2023 17:59 )

Zatímco zoufalí lidé dělají zoufalé činy, někteří zhýralí boháči, kteří mají vše na stříbrném či rovnou zlatém podnosu, dělají naprosté hlouposti.

Lucie Nová ( 1. července 2023 17:42 )

Je to smutné, ano...Ale když už nevíte co by ještě dál, a zaplatíte 5,5 mil za úplnou zbytečnost....Kde všude by ty peníze pomohli...A umřete kvůli tomu...Svět je fakt zvrácený...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání