Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Miliardáři zemřeli při ponoru k Titaniku: Co prožívali před smrtí?!

Autor: pma - 
4. července 2023
05:00

Je tomu už více než čtrnáct dní, kdy se pětičlenná posádka ponorky Titan vydala k vraku slavné výletní lodi Titanik. Z hlubin už se ale nikdo z pasažérů živý nedostal, plavidlo totiž v oceánu implodovalo. Christine Dawoodová, která měla na palubě syna Sulemana a manžela Shahzadu, se médiím svěřila s tím, jak pasažéři trávili poslední chvíle naživu.

Rodina Dawoodových odletěla z britského hrabství Surrey do Toronta 14. června. Tam měli následně přestoupit na navazující let do města St. John's, kde se měli připojit k domluvené expedici. Jejich let byl ale zrušen, a rodina tak musela v Torontu zůstat o den déle.

„Tehdy jsme se docela báli. Co když nám zruší i další let a my to nestihneme? Při zpětném pohledu si samozřejmě přeji, aby se to stalo,“ vzpomínala Christine Dawoodová pro deník Daily Mail

Ta měla být jednou z pasažérek ponorky Titan, která 18. června vyplula do hlubin směrem k vraku slavné výletní lodi Titanik. Žena však přenechala své místo synovi Sulemanovi. Se synem byl na palubě i Christinin manžel Shahzada, podnikatel s pákistánskými kořeny. Ten se k vraku slavné lodi velmi těšil.

„Byl jako třesoucí se batole. Ten den to bylo dobré ráno,“ vzpomíná na jeho nadšení Dawoodová. V neděli 18. června viděla společně s dcerou Alinou (17) svého manžela Shahzadu a syna Sulemana naposledy.

Smrt nastala během pár okamžiků

Necelé dvě hodiny po ponoru Titanu došlo k přerušení spojení. Krátce poté začala americká a kanadská pobřežní stráž po zmizelém plavidle pátrat. Na palubě byli kromě Dawoodových i šéf OceanGate Expeditions Stockton Rush, britský dobrodruh Hamish Harding a francouzský znalec Titaniku Paul-Henri Nargeolet. Nikdo z nich plavbu bohužel nepřežil. O čtyři dny později byly americkou pobřežní stráží nalezeny trosky ponorky, která v hlubinách implodovala.

Podle odborníků posádka zemřela během několika okamžiků a zřejmě si ani nestihli uvědomit, že se s plavidlem pod vodou něco děje. Christine Dawoodová popsala, co zřejmě pasažéři Titanu dělali v posledních chvílích svého života.

Dieta a teplé oblečení

„Před tím než ponorka implodovala, poslouchali staženou hudbu v naprosté tmě a malým oknem pozorovali bioluminiscenční tvory, kteří se vyskytují v hlubinách,“ prozradila žena. Podle její výpovědi se museli pasažéři před vstupem do ponorky také pořádně teple obléknout, aby v hloubce několika tisíc metrů nenachladli. Před plavbou také museli držet dietu a nesměli pít kávu.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Petromilka ( 4. července 2023 20:51 )

Ten to uz vedel.

Melberi ( 4. července 2023 20:35 )

Jejich rozhodnutí, jejich osud. RIP

Lethys Avaro ( 4. července 2023 17:05 )

Pesne tak

Jirka Cvrk ( 4. července 2023 08:15 )

Tvl, dáš 5 mega za rakev a ještě se ti rozbije....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání