Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kultisté, kteří připravili o život stovky lidí: Tváře bestií! Někteří se neštítili ani znásilňování dětí

  • Autor: pma,ČTK - 
    25. 2. 2024
    05:00

    Na světě jsou miliony lidí, kteří svůj život zasvětily víře. Mnoho z nich oddaně věří vrcholným představitelům jednotlivých náboženských skupin. Jenže i mezi nimi mohou být ti, kteří touží po něčem jiném, než je blahobyt a spokojenost jeho přívrženců. Přečtěte si o těch nejhorších vůdcích náboženských hnutí a sekt, kteří mají na svědomí až stovky lidských životů.

  • 1.Jeffrey Lundgren (†59)

    Jeffrey Lundgren, vůdce skupiny Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů Jeffrey Lundgren, vůdce skupiny Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů | reprofoto Twitter

    V roce 1987 se manželé Dennise a Cheryl Averyovi a jejich tři dcery ve věku od sedmi do 15 let přistěhovali z Missouri do městečka Kirtland v severovýchodním Ohiu ve Spojených státech. Rodina chtěla následovat Jeffreyho Lundgrena, vůdce skupiny Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, též přezdívaní jako mormoni.

    Lundgren nebyl údajně spokojen s „náboženským zanícením" rodiny. Rozhodl se Averyovy pozvat na farmu v Lake County, kde naaranžoval slavnostní hostinu. V průběhu večera pak jednoho člena rodiny po druhém vyvedl do stodoly, kdo jej shodil do vykopané jámy a zastřelil. Všechny oběti pak zasypal hlínou, kamením a vrátil se domů, kde pořádal předem domluvené modlitební setkání.

    U soudu se později hájil tím, že jako „Boží prorok" naslouchal Božímu hlasu a svůj zločin přirovnával k „prořezávání vinice".

    Rodina chtěla následovat Jeffreyho  Lundgrea, vůdce skupiny Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, též přezdívaní jako mormoni. Rodina chtěla následovat Jeffreyho Lundgrea, vůdce skupiny Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, též přezdívaní jako mormoni. | reprofoto Twitter

    Lundgren byl odsouzen k trestu smrti. Ten byl smrtící injekcí vykonán v říjnu roku 2006, kdy bylo vězni devětapadesát let. V případu bylo v minulosti obviněno celkem 13 členů kultovního sdružení včetně Lundgrenovy ženy Alice a syna Damona. Oba dostali doživotní trest vězení.

    Video  Joseph Smith. Zakladatel mormonské církve a samozvaný boží prorok nepřežil krvavý lynč.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.David Koresh (†33)

    Američan David Koresh se označil za samozvaného proroka. Američan David Koresh se označil za samozvaného proroka. | reprofoto Twitter

    „Krvavé inferno“ nebo „Masakr ve Waco“. I tak mnozí nazývají případ, který se nesmazatelně zapsal do novodobé historie Spojených států.

    Na počátku všeho stál Američan David Koresh, který se narodil pod jménem Vernon Wayne Howell. Ten se během osmdesátých let připojil k církvi Adventistů sedmého dne, později ale přešel k Davidiánům. Po krátké době se sblížil s manželkou zakladatele hnutí Lois Rodenovou a Koresh došel k závěru, že si založí vlastní odnož.

    Koreshovi přívrženci věřili, že on je prorok, který má schopnost vykládat Bibli a odhalovat skrytá poselství v Písmu. Věřili také v brzký konec světa a v to, že Koresh bude jedinou osobou, která přežije a povede novou společnost.

    V apokalyptické inferno vyvrcholilo jedenapadesátidenní drama u texaského města Waco, kde kultovní vůdce David Koresh s více než 80 svými stoupenci spáchal hromadnou sebevraždu. V apokalyptické inferno vyvrcholilo jedenapadesátidenní drama u texaského města Waco, kde kultovní vůdce David Koresh s více než 80 svými stoupenci spáchal hromadnou sebevraždu. | Profimedia

    Skupina se začala také připravovat na nadcházející konec světa a začala na farmě poblíž amerického městečka Waco v Texasu hromadit munici a zbraně. To ale neuniklo agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kteří se pokusili zatknout Koreshe pro nedovolené ozbrojování.

    Vůdce sekty se 28. února 1993 federální vládě rozhodl postavit. 95 členů Davidiánské sekty se tehdy zabarikádovalo na farmě Apocalypse a začalo 51 dní dlouhé a krvavé obléhání objektu. To skončilo 19. dubna požárem celé farmy. Mezi 76 mrtvými bylo i 28 dětí. V plamenech zahynul i vůdce sekty Koresh (†33).

  • 3.Šókó Asahara (†63)

    Zakladatel a duchovní vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asahara hlásal svým ovečkám, že v roce 1997 nastane konec světa. Za útok sarinem v tokijském metru byl nakonec po více než dvaceti letech popraven. Zakladatel a duchovní vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asahara hlásal svým ovečkám, že v roce 1997 nastane konec světa. Za útok sarinem v tokijském metru byl nakonec po více než dvaceti letech popraven. | Kyodo/via REUTERS

    Zavalitý a poloslepý Japonec a cvičitel jógy Šókó Asahara si v roce 1987 založil Óm šinrikjó (Učení Nejvyšší pravdy Óm). V ní svým stoupencům předával učení buddhismu, hinduismu a zvrácených apokalyptických předpovědí. Vůdce také tvrdil, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří jen skupina vyvolených.

    K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce. Nakonec sekta naplánovala útok na tokijské metro, ke kterému došlo 20. března 1995.

    Smrtonosný útok v tokijském metru zabil 12 lidí, dalších 5 tisíc přiotrávil. Smrtonosný útok v tokijském metru zabil 12 lidí, dalších 5 tisíc přiotrávil. | Profimedia.cz

    Účelově byl vybrán čas, kdy byla kolem osmé hodiny ranní dopravní špička, ale i místo. Tím se staly tři frekventované linky metra v blízkosti důležitých vládních budov, což znamenalo potenciální velké množství obětí.

    Pět nejspolehlivějších členů sekty, kteří byli chráněni protilátkou, vypustilo během tří až pěti minut kapalný sarin z jedenácti igelitových sáčků obalených novinami, které položili na podlahy vagonů metra v pěti stanicích.

    Výpary nervového plynu vyvolaly u zhruba 5 500 lidí ztížené dýchání, pálení očí, horečku, mdloby a zvracení. Třináct cestujících otravě podlehlo. Stovky lidí navíc lékaři klasifikovali jako „psychologické oběti", což byly osoby bez reálných fyzických projevů a obtíží. 

    Útok byl nejhorším masovým teroristickým činem provedeným na území Japonska od druhé světové války a v dějinách terorismu drží ještě jeden neblahý primát - poprvé byla místo výbušnin použita chemická zbraň.

    Policie Šóka Asaharu obvinila z teroristických útoků, vražd a dalších zločinů. Popraven byl 6. července 2018.

    Video  Tokijské metro smrti. Při zamoření sarinem zahynulo 13 lidí. Vůdce sekty chtěl rozpoutat třetí světovou válku.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Warren Jeffs (67)

    Odsouzený vůdce sekty FLDS Warren Jeffs Odsouzený vůdce sekty FLDS Warren Jeffs | Profimedia

    Na začátku nového milénia zemřel Rulon Jeffs, prorok Fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS). Ten měl mít pětašedesát manželek, se kterými zplodil přes 60 dětí. Na pozici proroka se pasoval syn zesnulého, Warren Jeffs. Ten začal velmi rychle využívat své moci a začal členy sekty ještě více odtrhávat od okolního světa.

    Vůdce hnutí po svých stoupencích, hlavně tedy ženách, požadoval naprostou oddanost a poslušnost. Žádná z žen nesměla porušit předepsanou pastelovou barvu šatů či nosit jiný než povolený účes, který se skládal ze zvláštních zapletených copů.

    Mezi členy Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů bylo například naprosto běžné mnohoženství, a to i mezi rodinnými příslušníky. V komunitě byly často velmi mladé dívky nuceny k sexuálním zvrhlostem s muži, kteří by mohli být přinejmenším jejich otci, nebo dokonce dědečci. Při výchově k pravidlům sekty byly děti za trest krutě bity, zavírány a nedostávaly jídlo.

    Bývalí členové FLDS promluvili v dokumentu Modlit se, poslouchat a neodmlouvat - Netflix 2022. Bývalí členové FLDS promluvili v dokumentu Modlit se, poslouchat a neodmlouvat - Netflix 2022. | Profimedia

     V roce 2003 Jeffs založil kolonii své sekty v Texasu. O pět let později provedla policie v sídle sekty razii, při níž našla mimo jiné skrytý chrám s kultovním lůžkem. Toto místo bylo prý používáno mužskými členy sekty k rituálním souložím s nezletilými dívkami poté, co je sekta „sezdala".

    Warren Jeffs patřil v roce 2006 mezi deset nejhledanějších lidí v USA. Policii se jej po dlouhých měsících podařilo zadržet, když projížděl svým vozem přes Nevadu. Ve stejném roce byl Jeffs odsouzen za sexuálního zneužívání mladistvých. Nárok na podmínečné propuštění bude mít v roce 2038.

  • 5.Jim Jones (†47)

    Jim Jones s chlapcem, kterého uštknul had. Jim Jones s chlapcem, kterého uštknul had. | Profimedia.cz

    Mezi jednoho z nejhorších vůdců náboženských sekt a hnutí patří bezesporu i Američan Jim Jones. Ten jako vůdce nábožensko-revoluční sekty Svatyně lidu, kterou založil v roce 1955, sliboval svým příznivcům „naprostou ekonomickou, sociální i rasovou rovnost“.

    Jones také obdivoval režimy v Severní Koreji a zejména v SSSR, kam chtěl údajně komunitu přestěhovat a naopak opovrhoval a hanil „imperialistické Spojené státy americké“. V šedesátých letech se Jonesova sekta rozrostla na téměř 20 tisíc členů a v něm se naplno projevila touha po ještě větší moci, brutální zvrácenost a fascinace ve smrti.

    V roce 1974 si vůdce sekty pronajal v guyanské džungli na 15 km2 půdy, kde začal postupně budovat vesnici Jonestown. V tom měl vzniknout ráj, kde by si byli všichni členové ekonomicky, sociálně i rasově rovni.

    Situace se přiostřovala. Členové byli nuceni pracovat dlouhé hodiny, mačkali se malých společných prostorech, nesměli se stýkat se svou rodinou a všechen majetek museli odevzdat sektě. Do Jonestownu se 17. listopadu 1978 vydal americký senátor Leo Ryan, aby zkontroloval podmínky v nově vznikající náboženské kolonii.

    Jones se zřejmě začal obávat, že mu chce americká vláda fungování sekty zarazit. 18. listopadu 1978 do dvou dvousetlitrových sudů nalil limonádu, do které ale přimíchal kyanid. Jako první měli požít pohár s otráveným nápojem děti, poté jejich matky a následně muži. Kdo odmítal, byl na místě zastřelen. Sám Jones pak zbraň obrátil proti sobě.

    Během tragédie v Jonestownu zemřelo přes 900 lidí. Během tragédie v Jonestownu zemřelo přes 900 lidí. | Profimedia

    Tragédie v Jonestownu je jednou z nejhorších masových sebevražd v historii, i když podle mnoha odborníků se jednalo spíše o mnohonásobnou vraždu ze strany vyšinutého vůdce Jima Jonese. Osudného dne přišlo o život přes 900 lidí, z toho 275 nevinných dětí.

    Video  Mistr manipulace Jim Jones chladnokrevně zavraždil přes 900 členů své sekty.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 6.Galerie

Jitka Malá ( 25. února 2024 13:34 )

Amerika je země neomezených zvěrstev

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání