Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Žena kyanidem roky vraždila přátele, tvrdí policie: Obětí má být až 12!

Smrtící jed ležel v ampulích u potoka (ilustrační foto).
Smrtící jed ležel v ampulích u potoka (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. dubna 2023
21:07

Thajská policie oznámila, že v úterý zadržela ženu podezřelou z vraždy 12 přátel a známých, které otrávila kyanidem. Policisté Thajku dopadli díky rodině jedné z obětí, jež zemřela během výletu s podezřelou.

O případu možného dopadení zákeřné sériové vražedkyně informuje server BBC. Policie se domnívá, že žena jménem Sararat Rangsivutchapónová zabila dalších 11 lidí, včetně svého expřítele. Podle vyšetřování zřejmě vraždila z finančních důvodů. Žena obvinění odmítá, thajské úřady ji odmítly propustit na kauci.

Žena před dvěma týdny cestovala s kamarádkou do provincie Ratčaburí západně od Bangkoku, kde se zúčastnily buddhistického ochranného rituálu u řeky. Žena krátce poté zkolabovala a zemřela na břehu vodního toku. Když byla nalezena, chyběl jí telefon, peníze a tašky. Při pitvě byly v jejím těle odhaleny stopy kyanidu.

Úřady bez dalších podrobností uvedly, že další oběti zemřely podobným způsobem. Vraždy podle nich začaly v roce 2020. Policie zatím neidentifikovala všechny oběti, ale uvedla, že mezi mrtvými jsou i dvě policistky a bývalý přítel ženy. Rangsivutchapónová všechny oběti znala.

Ženu k činům pravděpodobně dohnaly finanční důvody. Jedna z jejích přítelkyň, která se také stala terčem útoku, jí půjčila 250 000 bahtů (156 000 Kč), uvedla policie. Žena se po obědě se Sararat pozvracela a omdlela, ale přežila.

Příbuzní obětí také nahlásili zmizení šperků a hotovosti. V době úmrtí však neměli podezření na cizí zavinění, uvedli policisté, kteří naznačili, že shromažďování důkazů by proto mohlo představovat problém. Některá těla také již byla spálena.

Stopy kyanidu je v těle možné objevit i několik měsíců po úmrtí, pokud bylo použito smrtelné množství. Jed ochudí tělesné buňky o kyslík, což může vyvolat infarkt. Mezi první příznaky otravy patří závratě, dušnost a zvracení.

Používání kyanidu je v Thajsku přísně regulováno. Osobám, u nichž se zjistí, že k jedu mají neoprávněný přístup, hrozí až dva roky vězení.

Video  Muž v Hostivaři postřelil ženu. Nakonec otočil zbraň proti sobě (23. dubna 2023).  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání