Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zpověď mormonky: Nic nesmíte a nemůžete se ptát! Jako studentku mě znásilnili, ale bála jsem se zatracení

Autor: štt - 
21. října 2022
17:36

Američanka se svěřila s tím, jak se nedokázala spokojit s předepsanou rolí matky. Dokonce se bála přiznat, že byla během studia na vysoké škole znásilněna. Poté, co se rozvedla a odešla z komunity, žije svobodnější a spokojenější život.

Dvaatřicetiletá Kristjana Hillbergová z Jižní Dakoty je bývalou členkou mormonské církve. Poté, co se ve svých 21 letech vdala, byla frustrovaná z konzervativního prostředí. Až později si uvědomila, že kvůli rigidním náboženským hodnotám, které jí kdysi byly tak blízké, se jako žena cítí nedostatečná.

Od útlého mládí byla Kristjana vedena k tomu, aby se brzy usadila a stala se poslušnou ženou v domácnosti. Jako mladá uvěřila tomu, že toto je pro ni jediná správná cesta. Dále jí bylo zakázáno pít alkohol či kouřit marihuanu. Samozřejmě nesměla mít předmanželský sex, jinak by byla jako hříšnice vyloučena z komunity, která pro členy představuje celý svět, uvedl list Daily Mail.

Přesto měla potíže se s některými hodnotami ztotožnit. Naučila se své osobní problémy odsunout, aby mohla věrně sloužit církvi. „Vše je zakázáno a na nic se nesmíte ptát. Jen slepě věříte, a pokud máte špatné myšlenky, prosíte Pána za odpuštění,“ řekla v rozhovoru.

Když byla Kristjana na vysoké škole, stala se obětí sexuálního násilí. Věděla, že předmanželský sex je těžký hřích, a bála se komukoliv svěřit. Jelikož byla opilá, přesvědčila samu sebe, že si za znásilnění může sama. Rozhodla se činit pokání, jež ji vedlo k nepříjemným výčitkám.

Nakonec se vdala za svého kamaráda, se kterým brzy po svatbě i otěhotněla. Přestože muže milovala, nedokázala se smířit s omezující rolí matky. V očích církve dělala vše správně, ale sama byla nešťastná. „Bojovala jsem s vnitřními pocity a neustále samu sebe přemlouvala,“ popsala dále.

Těsně před svými pětadvacátými narozeninami podala žádost o rozvod, opustila církev a začala docházet na terapii. Ta jí dle jejích slov pomohla najít klid. Začala zkoušet nové věci, které jí předtím byly odpírány. Například se stala burleskní tanečnicí.

Nyní je Kristijna provdaná za Kurta Hillberga, s nímž má dvě děti. S bývalým manželem se však stále setkává, jelikož spolu vychovávají desetiletou dceru. Přestože o něm říká, že je to báječný otec, svého rozhodnutí opustit církev nelituje.

Video  Joseph Smith. Zakladatel mormonské církve a samozvaný boží prorok nepřežil krvavý lynč  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi