Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vraha expremiéra Abeho zavřeli na psychiatrii: Na pozorování až do konce listopadu

Autor: ČTK - 
25. července 2022
13:51

Tecuja Jamagami podezřelý z vraždy bývalého japonského premiéra Šinza Abeho bude do konce listopadu na pozorování na psychiatrii, aby bylo možné rozhodnout, zda proti němu bude vzneseno obvinění z vraždy. Rozhodl o tom dnes soud v japonské Naře, kde byl Abe zabit.

Jamagami na expremiéra Abeho vystřelil 8. července ze zbraně vlastní výroby, Abe těžkým zraněním později podlehl. Hned po činu byl Jamagami zadržen a policii při výslechu řekl, že jeho motivem bylo údajné Abeho napojení na Církev sjednocení, kterou Jamagami nenáviděl, protože prý ožebračila jeho matku.

Okresní soud v Naře dal dnes prokuratuře právo poslat zatčeného k psychiatrickému vyšetření a na pozorování, které má trvat do 29. listopadu. Pak bude rozhodnuto o formálním obvinění. Jamagami je nyní ve vazbě, která má vypršet v červenci.

Agentura AP napsala, že vražda obrátila pozornost na podezřelé spojení Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení známou také jako Moonova sekta.

Dnes se podle AP sešli členové opoziční Ústavní demokratické strany Japonska a dohodli se, že budou pokračovat ve vyšetřování vlivu této církve na LDP a její výhrady proti právní změně v otázce sňatků lidí stejného pohlaví a ponechávání si původních jmen sezdaných manželů.

Moonovu sektu roku 1954 založil v Jižní Koreji reverend Sun Myung Moon, církev působí převážně v Jižní Koreji, USA a Japonsku. Hlásá sjednocení všech náboženství a chce vytvořit „dokonalou rodinu“ moonistů, obnovit čistotu světa a nastolit v něm mír a harmonii.

Za tímto účelem pořádá takzvané hromadné svatby s cílem založit „dokonalou rasu“, která ovládne svět. Moon za svého působení vytvořil církvi široké ekonomické zázemí a stal se miliardářem. Tvrdil, že se mu v mládí zjevil Ježíš a dal mu pokyn pokračovat v misi, která přivede lidstvo k „čistotě bez hříchů“.

Abe loni ve video poselství určeném jedné nadaci přičleněné k sektě ocenil práci této organizace a její zaměření na rodinné hodnoty. AP píše, že se vazby Abeho rodiny na Moonovu církev datují od expremiérova dědečka Nobusukeho Kišiho, který stál v čele vlády v letech 1957 až 1960 a spolu s USA sdílel obavy ze šíření komunismu v Japonsku.

Video  Poprava expremiéra Šinzó Abeho: Poslední okamžiky na živu, střelba, zadržení atentátníka.  - Profimedia.cz/AFP
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi