Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turista Petr Č. zemřel na Zélandu? Už jednou unikl smrti v řece! Dramatická záchrana vrtulníkem

Autor: VaB - 
20. května 2023
05:00

 O své náročné cestě s láskou a pokorou referoval a informoval své kamarády na sociální síti. A pak se náhle odmlčel. Šestačtyřicetiletý český turista Petr Č. bohužel proslulý trek Te Araroa z jižního na severní konec Nového Zélandu podle místní policie zřejmě nepřežil. Problémy měl na cestě už dřív. Jak popsal ve videu na začátku dubna, chybělo málo a zemřel v rozvodněné řece. Tehdy ho ještě z nejhoršího dokázali vytáhnout záchranáři s vrtulníkem.

Petr Č. dorazil na Nový Zéland letos 24. března. Vydal se na několik měsíců dlouhou cestu z jižního cípu Nového Zélandu až úplně na sever země. Trek Te Araroa je známý svou krásou i náročností.

Petr se během cesty s přáteli na sociální síti Facebook pravidelně dělil o své zážitky. „Tak jsme tady, povedlo se. Mám tady s sebou parťačku Rozárku,“ popsal v prvním videu z cesty. Doprovázela ho plyšová kamarádka připevněná na popruhu velkého batohu.

Petr ve videu zmínil i GPS zařízení, které mu mělo pomoci v případě nouze. „Pořídil jsem si takovou věc, která není úplně levná a máte ji u sebe, a když se cokoliv stane, tak ji zmáčknete,“ vyprávěl Petr. Zařízení pak mělo zalarmovat záchranné složky a přesně pro ně lokalizovat Petrovu polohu. Samotná cesta se českému turistovi i přesto zřejmě stala osudnou.

Podle cestovatelů, kteří mají s trasou zkušenosti, jde v tomto období o velmi náročnou výzvu. Vodní toky jsou totiž rozvodněné, je proto velmi nebezpečné pokoušet se je překročit.

Tohle bude můj konec!

Cesta se Petrovi začátkem dubna velmi zdramatizovala, už tehdy podle vlastních slov málem přišel o život. Na trase panovalo špatné počasí, řekou se valila voda a dala se jen těžko přebrodit. Jeden z místních ho před další cestou dokonce varoval. „Dostal jsem se do místa, kde jsem se snažil slézt k vodě, byl jsem sedm metrů nad vodou. Pak mi ujely nohy tak, že jsem visel ve vzduchu,“ popsal dramatické momenty ve videu.

Petr se stihl na poslední chvíli zachytit stromečku na břehu. Dolů do rozbouřené řeky ho ale táhl těžký batoh. „Jednou rukou jsem se snažil sundat bágl, pak jsem si přehmátl a sundal i druhý popruh. Pak padl do řeky a okamžitě zmizel,“ uvedl Petr s tím, že se po pěti minutách s vypětím všech sil vyškrábal na pevný povrch. „Ve chvíli, kdy jsem tam visel, tak jsem poprvé cítil, že jde do tuhého a že to bude můj konec,“ přiznal si.  

Několik minut pak zmateně pobíhal po okolí, než si zavolal lokalizačním zařízením pomoc. „Za hodinu a půl přiletěl vrtulník,“ řekl Petr. Záchranáři ho následně transportovali na letiště. Jelikož v batohu měl všechny věci, přišel o vše kromě telefonu a oblečení, které měl na sobě. I přes tuto náročnou situaci se ale o pár dní později vrátil na cestu.

Na svém Facebooku se naposledy ozval 1. května, naposledy byl viděn o tři dny později. Jeho pohřešování nahlásila kamarádka Eva S., která s ním byla v občasném kontaktu. Do akce se vydalo několik záchranných týmů i s pátracími vrtulníky. Místní policisté uvedli ve středu 17. května, že v oblasti našli mrtvého muže, podle nich jde zřejmě o Petra Č., ačkoliv oficiální identifikace ještě neproběhla.

Video  Za katrem: Kde je tělo podnikatelky Jany? Měla být uškrcená bezpečnostním pásem.  - pdc, icp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

delphina ( 20. května 2023 15:00 )

Někteří říkají ,že žil naplno....Jeho volba.Ale proč potom volat záchranáře a vrtulniky na pomoc? A pak riskovat znovu.Neměl právo ve svých dobrodružstvich ohrožovat druhé a zneuživat záchranaře.Pokud si chtěl užívat,OK,ale ne pak volat pomoc.

Jiří Zvěřina ( 20. května 2023 11:42 )

Karma je zdarma...

Uživatel_5636595 ( 20. května 2023 11:00 )

Sebestřednost, sobeckost, Ego vede za hranice našich možností. Podobných " supermanů" jsou plné hřbitovy, a to ani nemusí být tak daleko a tak drahé. Zcela jistě čas a peníze mohl využít lépe, třeba pro svou rodinu, rodiče nebo vzdělání.

krapotkin ( 20. května 2023 07:49 )

Aspoň si něco užil. To ostatní české otroky udře vláda zmetků do k smrti a nic si neužijí.

Jirka Cvrk ( 20. května 2023 07:30 )

Šel tomu naproti....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání