Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Velikonoce vždy střílí králíky. Letos chce Nový Zéland hlodavce hubit smrtícím virem

Autor: Mii - 
7. dubna 2023
12:46

Zapeklitý problém řeší Nový Zéland. Na ostrovním státě panuje tradice, že během Velikonoc dochází ke střelbě divokých králíků, kteří jsou v zemi přemnožení. Letos ale místní úřady praktiku zakázaly a regiony řeší, jak se vyvarovat ještě většímu potenciálnímu přemnožení invazivních hlodavců. Jednou z možností je vypuštění smrtícího viru mezi populaci králíků, píše server The Guardian.

Divoký králík je na Novém Zélandu nepůvodní invazivní druh, který zde dlouhodobě vytváří závažné problémy. Země proto každoročně na Velikonoce pořádá tzv. „Velký velikonoční králičí hon“, během kterého lovci v celé zemi soutěží v tom, kdo jich zvládne zastřelit více. Loni těchto hlodavců během akce bylo zastřeleno 12 tisíc.

Letos ale byla střelba zakázána, kvůli riziku požárů a dalším bezpečnostním obavám. A regiony se ptají – jak máme přemnožené králíky řešit? Zvlášť závažná situace panuje v regionu Otago, kde podle místní správy problém dosahuje „morových proporcí“. Na jednom čtverečním kilometru bylo během sčítání napočítáno až 16 králíků. Pro porovnání, pouhých deset králíků zkonzumuje tolik stravy, co jedna ovce.

Radnice proto přišla s nápadem, že mezi populaci hlodavců vypustí smrtící virus způsobující virové hemoragické onemocnění (VHO). Myšlenka není nová, poprvé byl virus do Nového Zélandu nelegálně importován v roce 1997 a skutečně králičí populaci zdevastoval. Další kmen viru pak byl importován v roce 2018.

Králíci se ale proti němu stali imunními. Region Otago tak prosí vládu, aby virus odstranila ze seznamu biologických hrozeb a mohl být znovu nalezen kmen, který by proti králíkům zafungoval. Existují pro to minimálně ekonomické argumenty. Přemnožení králici ročně zemi stojí v odhadu 25 milionů liber a dalších 25 milionů liber musí být vynakládáno na jejich likvidaci.

krapotkin ( 8. dubna 2023 08:22 )

Jen aby z toho nebyl nový Covid.

Zobrazit celou diskusi