Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Agent KGB Putin: Vydával se za prodejce bot Baťa na Novém Zélandu

Autor: mav - 
9. dubna 2023
16:50

Prezident Ruska Vladimir Putin strávil celou svou profesní dráhu za komunistického režimu v řadách tajné služby KGB. Pět let sloužil ve Východním Německu, ale to nebylo jeho jediné působiště. Ukazuje se, že jezdil i k protinožcům – na Novém Zélandu se vydával za obchodníka obuvnického řetězce Baťa.

KGB si Putina vyhlédla, ještě než roku 1975 odpromoval na právech v Leningradě. Ve svém rodišti následně špehoval cizince. Začátkem 80. let ho poslali do Moskvy na výcvik rozvědky. Druhou polovinu 80. let strávil ve spojenecké NDR. V Drážďanech byl oficiálně jako tlumočník a kulturní pracovník, potajmu ale vyhledával východoněmecké občany, kteří by mohli cestovat na Západ (akademiky, novináře, techniky…) a jejichž pracovní či studijní cesty by KGB mohla nějak využít, jak psal Washington Post.

Vedle toho měl ale na starosti i druhou stranu světa – Austrálii, Fidži a Nový Zéland, uvedl novozélandský politik Bob Harvey, který v letech 1999-2000 stál v čele středolevé Labouristické strany.

Špionážní senzace

Na přelomu těchto let se Putin stal ruským prezidentem. A nedlouho poté se k Harveymu dostalo deset stránek z chystané knihy od Grega Halletta – spisovatele později známého ještě senzačnějšími a pochybnějšími knihami, např. Hitler byl britský agent (2005). Hallett uváděl, že Putin – který se netajil svou službou v KGB – operoval i na Novém Zélandě.

„Psalo se tam, že Putin byl mnohokrát v přestrojení na Novém Zélandě – přijel coby prodejce Bati či obchodník se slepicemi, infiltroval Wellington a Auckland, což bylo jeho úkolem agenta KGB v Singapuru,“ popsal loni Harvey v Rádiu Nový Zéland. Z vládních kruhů dostal Harvey potvrzení, že Putin v zemi v 80. letech dvakrát byl.

Ukázalo se, že byl viděn i u buňky levicové Labour Party. „To mě fascinovalo, říkal jsem si, jestli jsem tehdy na Putina - malého, mladého, pohledného – taky nenarazil. Tak jsem začal pátrat,“ uvedl Harvey. „Vzal jsem fotografii mladého Putina a vyptával jsem se partajních veteránů s dobrou pamětí, jestli toho chlapa tehdy neviděli.“

Vysloužilý ministr Warren Freer si vybavil jméno André a funkci – prodejce bot Baťa (mimo Československo psáno Bata). Bob Tizard (1984-90 ministr pro vědu a technologii) si vzpomínal, že se „obuvnický obchodník“ hodně labouristů vyptával, jak se na Novém Zélandu daří socialistickým myšlenkám a odborářům, jaké jsou šance těch a oněch politiků a kam země směřuje.

„Ten měl rád čokoládové sušenky. Prodával boty, ne?“ vzpomněl si prý Jonathan Hunt, dlouholetý poslanec a v těch časech ministr pošty (a pak předseda dolní sněmovny). „Hodně se o nás zajímal, ale moc často jsme ho nevídali.“ Prý mu byl mladík sympatický, jednou s ním zašel na drink v aucklandském hotelu, kde „obchodník“ přebýval.

Baťa u protinožců

Špionské krytí firmou Baťa zní jako dobrý nápad. Zlínská firma expandovala do světa už za první republiky. Po druhé světové válce komunisté majetky znárodnili, řetězec tak pokračoval jako západní firma z Británie (později z Kanady), pobočky měl v řadě zemí a byznys ještě v mnoha dalších.

Novozélandská pobočka a továrna se otevřela roku 1948 v Owhiro Bay u Wellingtonu, jak se píše na novozélandském webu značky; u továrny na Baťově náměstí 3 tam sídlí i značkový obchod. 

„Druhá továrna přibyla v 50. letech v místě Wainuiomata. V té době zde působila společnost Bata Company (N. Z.) Ltd. a vedle ní ještě Combined Agencies Company Limited (1962),“ dodává kniha Baťa na všech kontinentech. Roku 1974 přibyl další provoz. Později novozélandská výroba zase skomírala, dnes se v první továrně vyrábějí gumáky značky Bata Industrials. Začátkem 60. let se rozjížděla i výroba a velkoobchod v Austrálii.

Továrna Bata na Novém Zélandu, 1969. Továrna Bata na Novém Zélandu, 1969. | Baťův svět

Ale zpátky k pátrání po Putinovi. Bob Harvey po stranických kolezích oslovil také svého dávného přítele, spisovatele Jamese McNeishe, který se už dlouho zajímal o historii špionáže na Novém Zélandu (obsáhlou knihu vydal r. 2003). O novém ruském prezidentovi se vědělo, jak má rád judo.  „Uvědomili jsme si, že jestli Putin pobýval nějaký čas ve Wellingtonu, navštívil nějakou tělocvičnu nebo dojo. McNeish věděl přesně, za kým mám zajít,“ popsal Harvey v magazínu Metro.

Judistický veterán Jako Milne si na takového chlapíka vzpomněl. Prý urputný, perfekcionista, s nikým se nebavil, ale intenzivně trénoval. Judista ho považoval za Němce – pro jeho blond vlasy, lámanou angličtinu a dokonale bílý úbor.

Putin u soudu

Jedním z úkolů agenta Putina bylo sledování soudní síně. „Muž jeho vzhledu byl v roce 1986 na Novém Zélandu kvůli vyšetřování potopení ruské lodi Michail Lermontov v Marlborough Sounds," popsal novozélandský spisovatel Graeme Hunt v knize Špioni a revolucionáři roku 2007.

„Každý den muž nápadně podobný Putinovi seděl v zadních řadách soudní síně. Před budovou byl i vyfotografován,“ popsal i Harvey; snímek není příliš ostrý, ale Putina prý celkem rozpoznat lze.

Harvey po letech využil své pozdější role ambasadora pro zahraniční investice, při které roku 2017 hostil ruskou delegaci. Udělal na ně dojem jistou znalostí ruské kultury (než přešel k labouristům, byl zamlada komunista). Šéf delegace prý pravidelně chodil s Putinem na večeři, tak se ho Harvey – po pár přípitcích – optal, zda Putin dříve jeho zemi navštívil. „Samozřejmě,“ rozesmál se prý Rus. „Je globální člověk a Nový Zéland si oblíbil, vaši odlehlost a vaše lidi.“

Dalším střípkem k Putinovým cestám k protinožcům jsou vzpomínky australské kabaretní umělkyně Lynn Rogersové, jež vystupovala na lodi Alexandr Puškin – sesterské lodi potopeného Michaila Lermontova. Zaoceánská plavidla ve druhé polovině 80. let Sovětský svaz pronajal britské firmě CTC Cruises i s posádkou, mj. na plavby do Austrálie. A když zpěvačka v televizi roku 2000 sledovala záběry nového ruského prezidenta, uvědomila si, že jí je jeho tvář povědomá – prý při plavbě dělal stráž.

„Jasně si pamatuji, že když jsem končívala své vystoupení, sledoval mě ke kajutě, úplně pokaždé, šel tak tři metry za mnou. Otevřela jsem si dveře, otočila se, zamávala mu a s úsměvem poděkovala. Nikdy se neusmíval. Nikdy se mnou nemluvil, ani jediné slovo,“ popsala loni pro britský server Daily Mail. „Vědět, co plánuje pro svět, hodili bychom toho šmejda přes palubu a udělali světu službu.“

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

free_lenders55 ( 18. dubna 2023 00:15 )

Půjčka bez protokolu
Jsem partnerem mnoha bank a ve svých bankách mám spoustu kapitálu. Potrebujete pujcky mezi jednotlivci, abyste mohli celit financním potížím, a konecne se dostat ze slepého streva vytvoreného bankami se zamítnutím vašich souboru. Jsme skupina financních odborníku, kterí vám pomohou s cástkou, kterou potrebujete, a za podmínek, které vám usnadní život. Poskytujeme pujcky od 1 mesíce do 50let a poskytujeme 30 000 až 10 000 000 CZK. Naše úroková sazba je 2% rocne, zde jsou oblasti, kde vám mužeme pomoci: * Financní * Hypotecní úver * Investicní pujcka * Auto pujcka * Konsolidacní dluh * Úhrada kreditu * Osobní pujcka * Jste zaregistrováni * Banky zakazujte a nemáte laskavost bank nebo spíše máte projekt a musíte **** kontaktovat me a já vám pomužu. E-mail: Janda­kroman­@sez­nam.cz

2358abc ( 10. dubna 2023 10:53 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Uv_W­WzjrU­rI Zelenskij tanci.....usudek si udelej sam

milan59 ( 10. dubna 2023 06:37 )

Proč by se za něj VYDÁVAL ,když je tenkrát prodával?! Nebo že by bulvár byl u toho a ZJISTIL by ,že to není pravda a místo tenisek prodával na Novém Zélandu obilí
Tak a teď bych požádal něco o prezidentovi UA co on dělal a kam jezdil když mu bylo cca 20let. .........Nojo na něj vlastně ještě nic NEVYŠŤOURALI anebo že by NESMĚLI

Th0r_z_h0r ( 10. dubna 2023 04:40 )

Kdo moc mluvi, dava najevo nervozitu a strach. Vypada to, ze tady ma nekdo stazeno Hlavne USSAkove milove USSAkum silne tece do bot, Evropa je vysata pres tzv. Ukrajinu, zjevne to prodejce bot vymyslel genialne a hovezaci vlezli do pasti. Jen kozi hlava nepochopila, ze je to pripraveny roky, s tichou podporou, minimalne, zemi BRICS. To je realita.

2358abc ( 10. dubna 2023 04:21 )

Zajimave video ))))) http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Uv_W­WzjrU­rI

Zobrazit celou diskusi