Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapeček (†7) z Německa zemřel kvůli pochybení lékařů. Má v tom prsty česká lékařka?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pma, inf - 
10. prosince 2022
16:14

Němečtí rodiče Sandra a Manuel Trübenbachovi ze saského města Olbernhau přišli v roce 2017 o teprve sedmiletého syna Jeremyho. Poté, co chlapce po silných bolestech v krku otec převezl do nemocnice v okresním městě Freiberg, bylo dítě hospitalizováno a po pouhých pěti dnech zemřelo. Německý státní zástupce po pěti letech obvinil lékaře Ashraf S. (61) z Egypta a českou doktorku Jarmilu D. (63) ze zabití z nedbalosti.

Přijít o dítě, je zřejmě to nejhorší, co se rodičům může v životě stát. Právě takovou tragédií si před pěti lety prošla rodina Trübenbachových z městečka Olbernhau v Krušných horách. Na jaře roku 2017 se jejich sedmiletý syn Jeremy začal stěžovat na silnou bolest v krku. Když nepolevovala, rozhodli se rodiče jet s dítětem do nemocnice v okresním městě Freiberg, vzdáleném zhruba čtyřicet kilometrů.

Nemocnice neprovedla důležitou analýzu

Tamní doktoři se rozhodli chlapce hospitalizovat. Jeremymu byla totiž diagnostikována mononukleóza a silně mu začalo otékat hrdlo. Otec Manuel seděl u synovy postele dlouhé hodiny a sledoval, jak je jeho chlapečkovi stále hůř a hůř. „Bál se, že se udusí,“ vyprávěl otec německému deníku Bild.

Video  Zánět středního ucha: Jaké jsou příznaky a jak nejlépe ulevit bolesti?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jeremymu měl být podáván kyslík, ale lékaři pacientovi neudělali důležitou analýzu krevních plynů. To je jediný způsob, jak zjistit, zda je v těle odbouráván oxid uhličitý. Tak tomu bohužel nebylo a chlapec se postupně dusil, než po pěti dnech zemřel. „Myslela jsem, že jsme tenkrát udělali všechno správně, když jsme ho vzali do nemocnice,“ přiznala v slzách matka Sandra.

Lékaři vinnu popírají 

Podle německého státního zástupce došlo k pochybení egyptského lékaře Ashrafa S. (61) a české lékařky Jarmily D. (63). Dítě totiž i přes zhoršující stav nebylo převezeno ani na dětskou jednotku intenzivní péče a k největšímu pochybení došlo právě neuskutečněnou analýzou krevních plynů.

Obviněné česká doktorka se u probíhajícího soudního líčení brání tím, že během jejích služeb bylo Jeremymu už lépe. Egyptský lékař zase uvedl, že chtěl s malým pacientem nakládat co nejvíc konzervativně, a aby ho „ušetřil“ nepodroboval ho důležitému vyšetření.

 

Annika ( 12. prosince 2022 17:30 )

Je rozdil mezi pochybeni lekare nebo umyslne vyhlazovani lidi vakcinou. http­s://rum­ble.co­m/v1zv­bew-ex-chair-for-eu-and-ex-pfizer-chief-science-officer-say-covid-vaccines-kill.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání