Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policie dala už podruhé „k ledu“ Zemanovu milost podnikateli Podružkovi. Zvrátí rozhodnutí žalobce?

Autor: ČTK - 
23. září 2022
16:18

 Policie podruhé odložila případ milosti, kterou udělil prezident Miloš Zeman kvůli vážné nemoci podnikateli Pavlu Podroužkovi. Její dřívější rozhodnutí o odložení kauzy zrušila státní zástupkyně, ale ani nyní kriminalisté nezjistili, že by byl spáchán trestný čin, a prověřování ukončili. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Omilostněný muž podle dřívějších zpráv médií dále podnikal, řídil své firmy nebo cestoval. Nynější závěr policistů podle obvodního státního zástupce pro Prahu 2 Tomáše Svobody znovu posoudí státní zastupitelství.

První rozhodnutí policie o odložení případu zrušila v červenci státní zástupkyně pro nezákonnost a neodůvodněnost a vrátila jej policii k doplnění. Svoboda webu napsal, že 21. září policie znovu rozhodla o odložení případu, usnesení ale ještě nebylo doručeno státní zástupkyni. „Státní zástupkyně ve lhůtě jednoho měsíce od doručení znovu přezkoumá jeho zákonnost a odůvodněnost,“ doplnil.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s milostí prověřovali podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny. Muže, kterého pražští policisté stíhali za krácení daně se škodou zhruba 9,7 milionu korun, omilostnil Zeman v polovině loňského září. Hrad k tomu tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě“.

Radiožurnál a iROZHLAS.cz následně informovaly, že omilostněným mužem je olomoucký podnikatel Pavel Podroužek, který se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal milost. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu tehdy sdělil, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Abolici spolupodepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podroužek uvedl, že milost pro něj byla „obrovské překvapení“, žádost podala jeho matka.

Video  Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 23. září 2022 18:46 )

Domnivam se ze nikdo z lekaru neni proropk. Cely clanek se mi nepodarilo na sto procent pochopit...Kzda maminka by se jiste snazila pro sve dite to nejlepsi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa